Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Yxo z Hexu: Som celoživotná panna!

Basgitarista kapely Hex Tomáš Zobraziť galériu (4)
Basgitarista kapely Hex Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Basgitarista kapely Hex Tomáš "Yxo" Dohňanský na hudobných festivaloch nielen vystupuje, ale podľa všetkého ich aj celkom rád organizuje. Už sedem rokov stojí Yxo za letným festivalom Žákovic Open, ktorý sa bude konať v Trenčianskych Bohuslaviciach 27. – 28. júla.

Otcovia festivalu Marian Žákovic, majiteľ penziónu Žákovic, a Tomáš "Yxo" Dohňanský prišli v roku 1999 s myšlienkou urobiť akciu, kde by sa stretávali kamaráti, priatelia a na malom pódiu by zahrali spriatelené kapely. Na nultom ročníku, vtedy ešte v Krčme pod orechom (teraz penzión), vystúpili tri kapely a prišlo okolo 400 ľudí. Po tejto úspešnej akcii v prekrásnom prostredí Bošáckej doliny sa rozhodlo, že malý festivalík bude tradíciou. V roku 2001 sa uskutočnil oficiálne prvý ročník už pod názvom Žákovic open a všetko sa to naozaj začalo.

Postupne pribúdali skupiny, areál sa menil, zväčšoval, prispôsoboval požiadavkám návštevníkov. Okrem spriatelených kapiel prišli aj hostia zo zahraničia, hlavne z Čiech a festival sa začal rozrastať.

Aj v tomto ročníku na festivale Žákovic Open uvidíte veľa dobrej hudby. Jedným z ťahákov budú kapely spoza rieky Moravy. Alternatívno-popoví Tata Bojs prídu predstaviť svoj nový album „Kluci kde jste ?“, pridá sa čerstvý nositeľ ceny „popová kapela roku“ skupina Mig 21 s Jiřím Macháčkom a doplní ich živelná ska-úderka Fast Food Orchestra.

Slovenská scéna je zastúpená „domácou“ partiou Hex, ktorá sa rozhodla na tohtoročnom Žákovici nahrať DVD z live vystúpenia. Ďalšou kapelou, ktorá predstaví nový album, bude Para, nebude chýbať ani punková Zóna A alebo dnes už legendárny Vidiek. Svoje umenie ďalej predvedú Živé Kvety, Hudba z Marsu, Puding Pani Elvisovej, Družina, Noise Cut, Vetroplach, Mango Molas a Cpt. Slice.

Yxo z Hexu bol online na Bleskovkách.

Viac o festivale Žákovic Open sa dozviete na stránke festivalu >>

Rozhovor

10:02:05 - otázka od: Ella-Joy Zdravim ta. Chcem sa spytat kde vas mozu fanusikovia ockavat najblizsie. Vasa faninka. Vela stastia. Vsetkych vas na uvod pozdravujem, najblizsie budeme hrat v piatok v Sturove na Dunafeste a v sobotu na Sirave.

10:04:00 - otázka od: mineralka Pocuvas novu vaznu hudbu? Co vlastne v ostatnej dobe pocuvas, alebo pustas kamaratom? K vaznej hudbe som sa zatial este nedopracoval, ale verim, ze vekom to pride, aj ked musim povedat, ze obcas si v aute pustim klavirne koncerty od Rachmaninova. V ostatnej dobe pocuvam: NIN, Qeens of The Stone age a kopec dalsej hudby....

10:04:51 - otázka od: kika Ako sa ti dari v skupine? Celkom v pohode, je pre mna niekedy velke UFO, ze ti isti styria ludia vydrzali spolu 17 rokov :)

10:05:59 - otázka od: Matuš odkial berete motivaciu? Kedze ja neskladam hudbu ani nepisem texty, tak je to skor otazka na Fefeho s Dudom, ale co sa tyka ostatnych veci okolo skupiny, skratka vzdy musis prist s niecim novym a inym, aby si ostal "in".

10:07:54 - otázka od: Johny Nazdárek... No, pár otázok by mal: koľko stojí vstupenka? chystáte nejaké prekvapenia? ...len tak medzi rečou, nový album HEXu sa nechystá?:) Vstupeny sa momentalne predavaju este za 450,- Sk. Novy album chystame velmi pomalicky, ale mame uplnu novinku, ktoru ste mozno este nepostrehli, a to je to, ze na Zakovic Open budeme natacat Live DVD... Na to sa ja konkretne velmi tesiiiim, takze verim, ze bude vyborna nalada :)

10:10:23 - otázka od: Marek Nazdar Yxo..normalne Vas musim pochvalit, tento rok mate super program (uz len, aby pocasie vyslo:)Zaujima ma, ci napad bol zostavit 'Zakovic Open All Star Band' a ako nan zareagoval Meky??? Napad to bol moj, a kedze na jednej strane bol Meky, ktory miluje Beatles, a na druhej strane chalani z Le Payaco, ktori uz zial nefunguju, tak ma napadlo taketo netradicne spojenie. Mozem povedat, ze ked som sa isiel stretnut s Mekym a predostrel som mu tento napad, tak som mal malu dusicku, no on zareagoval uplne fantasticky, a co mna prekvapilo, z rozhovoru vyplynulo, ze on vlastne este nikdy nehral pesnicky Beatles s celou kapelou.

10:11:58 - otázka od: Lolo chcem sa ta/vas opytat preco ste sa tak strasne pokazili kedysi ste boli sucast UG sceny a teraz uplny popicek, no strasne. Mylim sa alebo ste proste skomercneli?? Kazdy clovek sa cely zivot vyvija a ja si myslim, ze ked si vypocujes pesnicky z nasho prveho albumu a porovnas ich s pesnickami z poslednej platne, nie je to az taky rozdiel... Dokonca si myslim, ze ked sme zacinali, tak sme boli viacej v mediach, ako dnes...

10:15:04 - otázka od: Monika Ahoj Yxo. ako sa ti robi na relacii Metro a ako si spokojny s tohtorocnou ucastou kapiel na Zakovic open? ides na Pohodu? dik Relacia Metro sa mi robi uplne fantasticky, je to pre mna isty druh spoznavania novej hudby, comu som velmi rad, pretoze by som sa k tomu inak nedostal. Mam pocit, ze tato relacia ma velky zmysel a ze ostane na obrazovke STV... Som velmi rad, ze sa nam tento rok podarilo pritiahnut na Zakovic taketo skvele kapely, a verim, ze tomu bude zodpovedat aj nalada na mieste. Na Pohodu zial tento rok nejdem, pretoze aj v piatok aj v sobotu hrame koncerty s kapelou Hex.

10:15:52 - otázka od: Dominika ahoj, mňa by zaujímalo, čo by si robil kebyže si nebol basgitarista v hudobnej skupine. s pozdravom donči :D Asi by som sa venoval organizovaniu veltrhov :))

10:16:36 - otázka od: jaja Čau Yxo ešte stále fandíš Metaxe? či ťa môžem pozvať aj na niečo iné do Beluše? Teraz momentalne fandim Bacardi, konkretne osemrocnemu rumu :)

10:18:33 - otázka od: maja ahoj Yxo, preco ste nehrali na Hodokvase?? ste moja najoblubenejsia Sk kapela a bola som z toho trosku smutna. dik Zaciatkom roka nas chalani z Hodokvasu oslovili a dokonca sme mali hrat na hlavnom podiu v dakom zaujimavom case, a ked sa blizil cas, kedy som uzatvaral letne terminy Hexu a nikto sa mi neozyval, tak som im proste zavolal a na moj uzas mi bolo oznamene, ze sa s Hexom nerata. Skoda, tesili sme sa na vas, ale verim, ze vam to vynahradime napr. na Zakovic Open.

10:21:07 - otázka od: ehmehm podporujete opozicnu politiku? Nepodporujeme ziadnu politiku, nikdy sme nehrali za ziadnu politicku strasnu. Ak narazas nato, ze sme sa zucastnili protestu proti novemu lesnemu zakonu a ze sa tam objavil aj byvaly premier, tak to nebola podpora jeho strany, ale myslienky, s ktorou tam prisiel. Velmi ma mrzi, ze nas prezident vcera tento zakon podpisal a ze tu mame dalse nezmyselne nariadenie...

10:22:51 - otázka od: hanzík čo ty a barbara haščáková ?... v médiách prebehlo, že si sa na jej adresu nevyjadroval práve najlepšie... Ja mam pocit, ze Barbara Hascakova prisla z Marsu... Tak ako sa prezentuje v mediach je naozaj len na zasmiatie. Jej kecy o tom, ze ju producenty v USA chcu obsadzovat do oscarovych filmov su hodne na navstevu odbornika...

10:23:41 - otázka od: kopunec nazdarek yxo. uz sa hrozne tesime na zakovic open. dufam ze tie dva dni budu stat za to a bude sranda ako minuly rok. len nech nam pocasie praje. Verime aj my, ze sa pocasie podari a aj keby nie, tak neboj, bude dobra zabava.

10:24:14 - otázka od: marek ja sa chcem spytať či si tie otazky ktore tu čitam pišeš sam alebo ti niekto zo ZOZNAMU pomaha? Vsetko si to pisem sam, preto su take pozitivne.. Lebo kto ta pochvali, ak nie ty sam?? :)

10:24:52 - otázka od: alex ake si znamenie?? Celozivotne panna

10:25:39 - otázka od: roudy ako to bude prosim ta s obcerstvenim? bude viacej stankov ako minuly rok, lebo minule to bolo dost huste (hlavn v sobotu) Snazime sa posilnit vsetko, co sa da, no zial, areal nasho festivalu sa neda nafuknut, ale verim, ze budete spokojni

10:26:22 - otázka od: Marek Ako to bude tento rok s 'hygienickymi' zariadeniami a bezpecnostou navstevnikov? Chystaju sa nejake zmeny? Takisto sa chystame posilnit aj WC a malo bude aj viacej sprch...

10:27:08 - otázka od: kika veli prosim o autogram...moja adresa je horne oresany, 556, 91903 Prid na Zakovic a tam ti zozeniem podpisy aj od ostatnych muzikantov :)))

10:28:19 - otázka od: fazulka Ahoj Yxo. Zdalo sa mi ze na Domasi nebolo vsetko OK ohladom zvuku. Co ty na to? Ano, mali sme aj my take reakcie po koncerte, no naozaj to nebola nasa chyba, vo vseobecnosti sa mi zdal zvuk trosku zly. No publikum bolo uplne fantasticke, tak ako vzdy na vychode

10:29:56 - otázka od: janka Myslis si,ze si nieco viac ako ostatni?Vasa skupina Hex za posledne 3 roky nevydala nic mimoriadne,pesnicky na jedno kopyto,ziadna fantazia.Myslim,ze ste spohodlneli.Budete sa nadalej uberat tymto smerom a zarabat si peniazky z vasej shitnej tvorby??? Janka, budeme si robit to, na co mame chut, no pozyvam ta na ktorykolvek z nasich letnych koncertov, kde je naozaj velmi prijemna zabava. A tu robia ludia, ktori maju mozno iny nazor, ako ty...

10:31:24 - otázka od: ehmehm A akcia "Rock proti meciarizmu", to nebola politika???? Hex je politicky... Proti kreaturam treba obcas zabojovat... A nerobila to ziadna politicka strana. Hex nie je politicky a mali sme kopec ponuk pred volbami, a ver, ze boli velmi lukrativne... ale nas nezlomili.

10:32:27 - otázka od: Martin Zdravim, na zaciatok chcem povedat ze sa mi paci vasa hudba a chem sa spytat ci sa vie taky muzikant v dnesnej dobe na slovensku uzivit hranim a ci je to tazke a ci ta to bavi a tak. Diki. Je to kombinacia viacerych veci okolo hudby, takze v zasade ano.

10:33:34 - otázka od: karkulka Ahoj Yxo, Asi si vas festival nenecham ujst...neratas ze zavolas aj skupinu Mukatado? Inak aj Vetroplach je cool...a samozrejme vy..!! Mukatado sme zatial neoslovili, ale do buducnosti nevylucujem nic... Vetroplach je kapela, ktoru mame naozaj radi a na ktoru sa dost tesim na nasom festivale.

10:34:11 - otázka od: katka ahoj...:)date na vystupeni aj nejaku tu pasaz od DM??? :)) Uvidime, aka bude nalada, ale akurat dnes som nato myslel, ze by sme to mohli zahrat, kedze pecieme to DVDcko

10:35:23 - otázka od: oksri nazdar, musim priznat ze zakovic je jediny festival kam chodim kazdy rok, hoci sa mi zda ze z rodinnej atmosfery sa stava masovka, do NR sa nechystate hrat? To je pravda, len ide to cele samospadom... Aj ini ludia sa asi chcu tak dobre citit ako ty, a preto chodia na nas festival... My to nevieme nejako ovplyvnit. Napr. uz sa davno z charakteristiky festivalu vytratilo slovicko najmensi...

10:36:27 - otázka od: janka Ty pocuvas Queens of the Stone age?Len pocuvaj a sa vzdelavaj,dufam,ze ich pocuva aj vas falosny spevak.Hehe Pocuvam ich stale a pocuva ich aj Dudo :) No, nikdy z neho nebude Josh Homme, ale to nevadi, ja ho mam aj tak rad :)))

10:37:45 - otázka od: rapa ma zaujma ako reagujete vy gitaristi na p**ovanie od reperov. Ved to su novodobi punkaci! Kedze to nepocuvam, tak ani neviem o com vlastne spievaju, ale drzim im palce. Fakt vyzeraju na tych fotkach a klipoch tvrdo.

10:38:44 - otázka od: Martn Ahoj ja ta vlastne nemam rad neviem co si o sebe myslis ale si trapny nechapem ako mozes byt v porote na Aurelovi ved ani nemas prehlad o hudobnej scene na Slovensku a to je trapas pretoze by si ho mal mat ked zastavas taku funkciu musis mat prehlad...zamysli sa nad sebou:-) Nikdy som nebol v porote na Aurelovi, bol som len prezident, no uz som z tadial odisiel, pretoze som stratil prehlad.

10:39:53 - otázka od: heej Podla tvojich slov nie ste politicky-orientovani, len sa nahodou zhodujete s nazormi SDKU? My sa zhodujeme s rozumnymi nazormi a ked ma tie nazory taky alebo onaky politik, tak su nam vlastne... Napriklad som rad, ze sa ministrovi Pociatkovi ako-tak dari udrzat svojho sefa na uzde...

10:40:52 - otázka od: The Cure fan Ahoj,chcel by som sa ta spytat,ze ci este dlho budete kopirovat Cure?Pretoze sa vam to vobec nedari a je to ubohe.A preboha vas spevak sa pocuje ako falosne spieva??To sa neda pocuvat...Dik Este asi tak dvesto rokov a Cure je naozaj dobra kapela. Verim, ze si niekedy zahraju na Zakovici.

10:41:41 - otázka od: kika ja nemozem ist lebo byvam daleko odtial Ved sa u nas da stanovat, idu tam dokonca aj vlaky, autobusy a da sa ist aj stopom.

10:43:16 - otázka od: Lucyliu ahoj, xcela by som sa spýtať, či nemáš nejaké tajomstvo, abo tajný tip, čo robiť, proti tomuto teplu? aj sa opaľuješ??? :-)) a máš vôbec rád takéto teplo, abo radšej zimu?? Treba sa zavriet do klimatizovanych obchodnych centier a pit vela tekutin. Ja sa nejako cielene neopalujem, ale ked som na slnku a chyti ma, tak mi to nevadi... Ked som bol mladsi, mal som radsej zimu, teraz sa to uz otocilo.

10:44:31 - otázka od: vakuola haloo,haloo aj ja som tu vzadu! Ako je to s tymi vstupenkami na mieste,plis? Predate mi,alebo ma nechate stat pred branou? Uvidime, ze ci budeme este na mieste predavat listky, preto ti radim, kup si radsej listok v predpredaji v pobockach Ticketportalu, ktorych je asi 700 po celom Slovensku a usetris aj 40 Sk.. :)))

10:45:02 - otázka od: Ivan ako vyzera predpredaj? Myslis ze bude opat vypredane? Vsetko nasvedcuje tomu, ze ano. Listky aj na www.hudba.info

10:46:58 - otázka od: heej Su podla teba poslanci SDKU rozumni politici??? Ano

10:46:58 - otázka od: Marek Musim pochvalit relaciu Metro, ze sa neskatulkuje len jednym hudodbnym smerom a dava priestor i nie moc 'mainstreamovym' kapelam..obzvlast si zasluzi pochvalu Janka Lazsarova, bez ktorej mam pocit,ze by si par krat pohorel (sloven:). Obcas sa mi zda ako keby si ulohu moderatora vymenil za ulohu divaka. V com spociva tvoja priprava..alebo vacsinou to nechas na 'nahodu', ci 'improvizaciu??? THNX Myslim, ze mainstream ma v slovenskych mediach dost priestoru, preto som rad, ze nas dramaturg vybera takych interpretov, akych tam mame. Moja priprava spociva v tom, ze o kapelach, o ktorych nic neviem, si pozriem info na internete a vela sa o nich dozviem aj pred samotnou relaciou na generalke. Pozdravujem Janku :)

10:48:51 - otázka od: legovy panak yxo, trochu ina tema, margitak organizujes aj teraz ty? ak ano, bude sa este nejako upravovat program? nejake dalsie kapely.. dik Ano aj tento rok spoluorganizujem festival Margitak a viac pre vas vsetkych na www.margitak.sk. Pridte, bude zabavicka

10:49:34 - otázka od: jaro mas v plane niekedy odist z Hexu? Zatial to vobec nemam v plane, keby si mal okolo seba tak super kamaratov, tak by ta to ani nenapadlo.

10:50:55 - otázka od: more co takto ozivit festival aj nejakou novou kapelou? napr.forma,plusminus... Mam pocit, ze tam kazdy rok mame dost noviniek. Napr. tento rok Noise Cut, Druzina, Fast Food Orchestra, ale aj Tatabojs, Mig21 atd... Viac na www.zakovicopen.sk

10:51:34 - otázka od: Mamba pozdravujeem dceerku:))je zlatucka... Dakujeme, lieta tu ako sarkan

10:52:29 - otázka od: janka Vidim,ze sa musis poriadne ovladat,aby si nieco zle nepovedal na negativne otazky.Musi to byt pre teba velmi tazke alebo to robis stale,aby si neprisiel o vasich poslednich 10 fanusikov? Janka, ved uz neryp... Pozyvam ta na Zakovic Open, volny listok budes mat u Dr. Horaka na Medenej v BA.

10:53:25 - otázka od: kopunec no yxo ma napadlo este. som sledoval to metro kde boli zastupcovia festivalov, ale ak si dobre pamatam tak o ZO tam nebolo nic spomenute a pritom tam bol clovek z kazdeho festivalu co su najblizsie.preco si tam nieco nepovedal o feste. tesiiime sa na mekyho Ja nerad spajam veci, kde som profesionalne zaangazovany a mam pocit, ze by sa to tam ani nehodilo...

10:54:50 - otázka od: Viera Ahoj, keď píšeš, že Ta politika nezaujíma, nemyslíš, že Tvoje pravidelné vyjadrovanie v istom týždenníku je zbytočné? Vierka, dovol, aby som mal svoj nazor. Robim to ako sukromna osoba, nie ako Hex. Dakujem.

10:55:35 - otázka od: Peter ahoj YXO, minule som Ta videl v TV a dost ma zarazilo alebo skor pobavila Tvoja angličtina, respektivne ziadna znalost a vyzeralo to zabavne, ked Ti musela vsetko, aj jednoduche vety prekladat tlmocnicka.Dobra organizacia. Moja anglictina je naozaj chaba, ale urcite to dozeniem a tlmocnik je tam hlavne preto, aby tomu rozumeli ludia pred obrazovkou, ktori nevedia anglicky

10:56:22 - otázka od: fero ako sa hodnotis,ako basak?mozes sa rovnat trebars griglakovi,alebo gasparovi? Ti su uplne v inom leveli, no mam pocit, ze ako brnkatkovemu basgitaristovi mi to celkom ide :)

10:57:37 - otázka od: Wortex Čím ťa obohatia festivaly na ktoeých hráte? Tou skvelou naladou, ktora na nich panuje, aj tym, ze sa stretnem s muzikantami, ktorych nevidim pocas celeho roku a sem-tam aj zazurujeme

10:58:52 - otázka od: Martin Chcem sa opytat, ci je pravda to co sa sepka v kuloaroch showbussinesu, ze mavas po svojom boku casto mladych muzov. Ano ano, teraz sa volaju Miro a Hoto, maju okolo 21 rokov a robia nastrojovych technikov Hexu. Su velmi mili a mame ich naozaj radi. Posielam pusu :)))

10:59:11 - otázka od: Ivan odkazujem Janke nech netrepe a nech sa ukludni. Bola by prekvapena kolko ludi miluje hex a chodi na koncerty. Dakujeme :)

11:01:00 - otázka od: Marek Ahoj Yxo, neviem, ci si spominas, ale v roku 2003 som zazil jeden nie moc prijemny zazitok na Vasom feste, vtedy tam boli dvaj 'blbci', co do kazdeho rypali..nakoniec to skoncilo mensou 'sarvatkou' a pobytom na osetrovni..vtedy si slubil, ze ako 'prepac', budeme mat 'dozivotne vstupy'...tak sa chcem spytat, ci to stale plati??? THNX Ano, plati to, a poprosim ta, posli mejl na janci@drhorak.sk a on to s tebou vybavi.

11:02:02 - otázka od: Ivan Meky bude hrat len v akustickej verzii ci aj rychlej klasickej? Mekyho koncert bude mat dve casti, v jednej bude hrat svoje najvacsie hity spolu este s gitaristom a klaveskakom, a v druhej zahra asi osem pesniciek od kapely Beatles.

11:02:32 - otázka od: Jozo Vraj babke skacete po rajcinach :-) To nas mrzi :)) Zjednam napravu!

11:03:07 - otázka od: xy to mi nikto neodpovie na moju otazku ohladom tych naramkov na ruku???? ha :D Naramky budu tento rok textilne a bude ich mat len Pohoda a my.

11:03:38 - otázka od: Marek Aka bol hlavny dovod tvojho odchodu z funkcie prezidenta z 'Akademie popularnej hudby'??? THNX Partia ludi, ktori to robili...

11:04:21 - otázka od: DiOp3d Cau Hexo. Kolko ma to male kváčatko pri tebe rokov? 3 :) Vola sa Hanka

11:05:44 - otázka od: Ivan Zakovic coraz viac dostava nazov mala pohoda. Tesi Ta to? Sme velmi radi, ze nam ludia takyto privlastok davaju, pretoze si vazim Miska Kascaka za to, co na Slovensku urobil. Tymto by som vas chcel pozvat na tohtorocnu Pohodu a o tyzden na nas festival Zakovic Open. Nech ziju cyklisti!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu