Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ako vybaviť papierovačky z pohodlia domova? Opýtali ste sa odborníka, toto sú jeho rady

Valentín Gura Zobraziť galériu (2)
Valentín Gura (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Zaujíma vás, ako si ušetriť čas a peniaze pri komunikácii s úradmi? Čo všetko už dnes môžete vybaviť on-line z pohodlia domova? Mohli ste sa pýtať počas online rozhovoru odborníka na informačné systémy a člena architektonickej kancelárie verejnej správy ministerstva financií Valentína Guru, ktorý zodpovedal všetky vaše otázky.

Viac o téme: Online rozhovorITValentín Gura
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

04.12.2015 11:03 - otázka od kikso
planujete este sputit nejake dlasie elektronicke sluzby?
Odpoveď je áno, okrem toho do budúcnosti plánujeme zjednodušiť používanie existujúcich elektronických služieb, tak aby to jednoducho zvládli aj ľudia v mojom veku :) Náš čas vypršal. Ďakujem všetkým za otázky, žiaľbohu nedalo sa stihnúť odpovedať na všetky. Tešil ma váš záujem. Valent Gura.
04.12.2015 10:59 - otázka od 2bublanina
Kedy budu mat aj obce elektronicke sluzby???
Dobrý deň, pokiaľ viem tak začiatkom novembra do produktívnej prevádzky nabehol informačný systém poskytujúci elektronické služby obciam - DCOM. Takto budú môcť obce zapojené do DCOMu poskytovať občanom spolu 138 služieb.
04.12.2015 10:57 - otázka od mim
Viem vyuzit vase internetove sluzby aj ked chcem zmenit prechodny pobyt ?
Dobrý deň, áno cez internet je možné vybaviť aj zmenu prechodného pobytu.
04.12.2015 10:56 - otázka od Bob
Zdravím, rád by som sa opýtal, čo majú robiť ľudia, ktorí nemajú prístup na internet alebo k počítaču. Plánujete im nejako pomôcť, aby mohli tieto služby využívať?
Dobrý deň, ak nemáte prístup k internetu je možné využiť klientské centrá na okresných úradoch alebo tiež tzv. integrované obslužné miesta občana, ktoré sú dnes na pobočkách Slovenskej pošty a budú ďalej rozširované aj na obecné úrady.
04.12.2015 10:53 - otázka od Juraj
Dobry, chcem sa opytat ako si mam aktivovat elektronicky podpis a co vsetko s nim mozem robit?
Dobrý deň, o aktiváciu elektronického podpisu môžete požiadať na okresnom riaditeľstve polície. Už dnes vďaka nemu môžete využiť elektronické služby štátu na portáli slovensko.sk. Napr. v oblasti sociálnych dávok, zmene trvalého pobytu, matriky, vozidiel a ďalších. Služby postupne pribúdajú.
04.12.2015 10:49 - otázka od Valeria Vraňáková
Srdečne zdravím, bude možné vybaviť aj kompletné stavebné povolenie z pohodlia domova? Za odpoveď ďakujem. V.
Zdravím Valika,v danom okamihu sa kompletné stavebné povolenie zatiaľ vybaviť nedá. Pracuje sa však na tom a v budúcnosti bude aj tento proces dostupný cez elektronické služby.
04.12.2015 10:47 - otázka od jurij
dobry den, v com vidite prosim vas najvacisu brzdu nasadzovania e-governmentu na Slovensku? o tejto problematike sa hovori uz niekolko rokov, o preinvestovanych peniazoch nehovoriac. je to skutocne tak narocny proces, alebo je narocny predovsetkym v slovenskych podmienkach?
Dobrý deň, áno samotný proces nasadzovania eGovernmentu je do veľkej miery otázkou úpravy legislatívy, tak aby sa v plnej miere dal využiť potenciál nasadzovaných systémov. Keď som sa pripravoval na konferenciu ITAPA pozeral som situáciu v iných štátoch a našiel som hodnotenie 6 iných štátov, ktoré mali podobné problémy ako Slovensko. Tým pádom nechcem povedať, že máme byť spokojní, opakujem jedná sa o komplexný proces a na základe mojich skúseností z posledného roka, legislatíva je kľúčová oblasť s ktorou musíme ďalej pracovať.
04.12.2015 10:41 - otázka od Ropko222
Zdravim, potreboval by som vypis z registra trestov. Viem to riesit elektronicky?
Dobrý deň, áno, výpis z registra trestov je možné vybaviť elektronicky cez portál slovensko.sk. Výpis Vám príde podpísaný zaručeným elektronickým podpisom do Vašej elektronickej schránky.
04.12.2015 10:40 - otázka od Balazs
Zdravim Vas, pane. Co taky odbornik ako Vy, cita, aby bol stale v obraze vo Vasej profesii a aku knihu by si mal obycajny Slovak precitat, aby porozumel financnej krize z roku 2008? Vsetko dobre!
Zdravím aj ja. Mojou obľúbenou knihou v posledných rokoch je "Still surprised", ktorú napísal Warren G. Bennis, keď mal 85 rokov. V knižnici mám niekoľko kníh, ktoré mali ambíciu vysvetliť krízu v 2008, aby som pravdu povedal ani jednu som nedočítal :).
04.12.2015 10:38 - otázka od sasik
som cerstva mamicka.. viem si vybavit rodinne pridavky aj cez web ? alebo musim ist vsade osobne? dakujuem
Dobrý deň, rodinné prídavky si viete vybaviť cez internet a elektronické služby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Odporúčam navštíviť portál slovensko.sk, kde je možné podanie elektronickej žiadosti o prídavok na dieťa, príspevok pri narodení dieťaťa a o príspevok na starostlivosť o dieťa.
04.12.2015 10:35 - otázka od Jaro Petržel
Dobrý deň, nazývajú vás "IT veteránom" :-) a je obdiouhodné, že človek po 60tke ako vy prejavuje taký zápal práve pre túto oblasť. Je však pravdou, že veľa vašich rovesníkov elektronizáciu pracovných procesov v 90. rokov nezvládla a zostali molochmi, preferujúcimi pracné manuálne spracúvanie dát a hromadu šanónov pred neporovnateľne efektívnejšou prácou na počítači. Čím to podľa vás je, že mnoho starších ročníkov dodnes pociťuje taký neopodstatnený odpor voči modrnizácii a inovačným technológiám?
Dobrý deň, keby som vedel odpovedať na Vašu otázku, tak by som asi nebol IT veterán ....... :)
04.12.2015 10:33 - otázka od lucia
zdravim, zaznamenali ste uz v tejto suvislosti nejake problemy? ak ano? ake? lebo slovaci si uz zvykli na to, ze muchy sa vychytavaju az pocas prevadzky.
Dobrý deň, bez toho aby som chcel situáciu zľahčovať, nedá mi neuviesť aké problémy mal napr. health care systém v USA pri svojom nábehu pre dvoma rokmi a dnes je už veľmi spoľahlivý a patrí k špičke vo svete. A teraz spať k nám - nábeh systému je veľmi často spojený s organizačnými zmenami, preškolením ľudí a samozrejme kvalitou dodávateľa. Počas nábehu je potrebné počítať s komplikáciami a je potrebné mať dostatočné ľudské a technické rezervy, tak aby občan nebol vystavený nekomfortu.
04.12.2015 10:24 - otázka od Tibor
Dobrý deň, chcel by som sa informovať, ako je vyriešené zabezpečenie mojich údajov pri online komunikácii s úradmi, aby sa nestalo, že ich môže niekto zneužiť...
Dobrý deň, Vaša bezpečnosť alebo bezpečnosť Vašich údajov je zabezpečená na viacerých úrovniach, napr. na technologickej úrovni je to zabezpečené podobne ako pri využívaní internet bankingu. Rozhodne však považujem elektronickú komunikáciu za bezpečnejšiu ako napr. posielanie údajov v listovej podobe.
04.12.2015 10:19 - otázka od Zuzana
Dobrý deň, hoci hovoríme o tom, čo všetko sa cez internet vybaviť dá, zaujímalo by ma, čo sa napriek pokroku v online svete vybaviť nedá...?
Dobrý deň, z toho čo vybavuje moja manželka sa mi zdá že je vie cez internet vybaviť všetko ...... :), sú však veci, ktoré aj v budúcnosti budú vyžadovať návštevu "kamenných" obchodov, úradov, nemocníc atď.
04.12.2015 10:16 - otázka od Michal
Dobrý deň, chcem sa opýtať, prečo mi pri vydaní nového OP mi automaticky nezaktívnili čip? Takto to veľa ľudí asi dobrovoľne nebude chcieť, nemyslíte?
Dobrý deň, je to hlavne otázka bezpečnosti a rešpektovania slobodnej vôle občana, ktorý má možnosť zvoliť si či chce so štátom komunikovať elektronicky.
04.12.2015 10:13 - otázka od Martin
Dobry den, chcem sa spytat preco sa vsetky institucie nespoja do jednoho systemu ? Zdravotka ma iny, socialka iny, danovy urad zase nieco ine... To mame mat na kazdy urad zvlast registraciu/prihlásenie/bezpecnostny prvok ? Za tie peniaze keby sa nerozkradalo to mohlo takto fungovat! Planuje sa to vôbec niekedy ?
Dobrý deň, v prvom rade nie je potrebné mať konto na každom úrade. Už dnes sú úrady integrované a je možné použiť na prihlásenie občiansky preukaz s čipom. Je však jasné že každý úrad potrebuje systém na riešenie svojej agendy, do budúcnosti sa plánuje, že činnosti, ktoré sa na všetkých úradoch opakujú napr. podateľňa, budú centralizované.
04.12.2015 10:09 - otázka od Peťo T602
zdravím ťa Valent... v uputávke hore sa píše o pohodlnom on-line vybavovaní administratívnych náležitostí z pohodlia domova, ale podľa mojich skúseností minimálne prvotný proces, teda vybavenie a aktivácia takéhoto e-konta zväčša obnáša pomern e pracné vybavovanie, teda nejakú tú registráciu sa na portáli daného úradu, podanie žiadosti o aktiváciu (častokrát sa vyžaduje podpis overený podľa OP) či vydanie GRID karty, takže človek sa v prvej fáze nevyhne či už osobnej návšteve pobočky konkrétneho úradu alebo písomnej komunikácii... keď už mám takéto e-konto aktivované, tak je to určite výrazné zjednodušnie komunikácie s inštitúciou, existuje však podľa teba riešenie ako zjednodušiť tieto registračno-aktivačné kroky? ďakujem
Zdravím Ťa Peťo T602, občiansky preukaz s čipom som si vybavoval iba nedávno, máš pravdu proces by sa mohol zjednodušiť. Narážame však na bezpečnosť, ktorá určité kroky neumožňuje robiť jednoduchšie. Registračno aktivačné kroky však treba spraviť len raz, keďže potom vieš prostredníctvom elektronickej schránky a občianskeho preukazu s čipom komunikovať so štátom cez internet.
04.12.2015 10:06 - otázka od Zajlabka
Dobrý deň p. Gura. Chcem sa vás spýtať do akej miery je podľa vás bezpečné využívať takéto elektronické prístupy, ponúkané rôznymi inštitúciami z domova, keď mám comp zabezpečený štandardným antivirákom? Na nete pôsobia tisíce hackerov, využívajúcih metódy ako phishing a pod., nehrozí možnosť, že dôjde k nabúraniu takéhoto môjho konta a jeho zneužitiu?
K nabúraniu Vášho počítača môže dôjsť aj keď nevyužívate elektronické služby štátu, čiže je potrebné, aby ste aj vy venovali dostatočnú pozornosť ochrane Vášho PC. Na druhej strane štát poskytuje veľmi bezpečné riešenie, použitie občianskeho preukazu s čipom možno trošku komplikuje komfort, na druhej strane zásadne zvyšuje bezpečnosť.
04.12.2015 10:02 - otázka od Stefan
Mam elektronicky obciansky preukaz. Chcem sa pozriet na svoje zalezitosti ohladne odpracovanych rokov na Socialnom urade. Akurat bez toho aby som si vypisal ziadost, odniesol ju osobne na Socialny urad kde mi zase vyrobia nejaky ucet a pristupove udaje to neviem urobit. Ako to mam urobit aby som nebehal hodinu jazdy do okresneho mesta? Naco mi je elektronicky OP ked aj tak kazdu sluzbu musim ist osobne zaktivovat na nejaky urad?
Dobrý deň, zdravím čitateľov Topiek, dúfam že vás svojimi odpoveďami nebudem nudiť a dozviete sa užitočné informácie. Žiadosť na Sociálnu poisťovňu je možné poslať prostredníctvom všeobecného podania cez portál slovensko.sk, čiže nemusíte cestovať. V budúcnosti očakávame, že Sociálna poisťovňa dotvorí ďalšie elektronické služby pre občanov a podnikateľov.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu