Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ONLINE Úspešná žena v biznise manažuje rodinu aj firmu: Prezradila dve vzácne rady od svokry!

Elena Kohútiková na online rozhovore pre Topky. Zobraziť galériu (2)
Elena Kohútiková na online rozhovore pre Topky. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Elena Kohútiková patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti finančného sektora na Slovensku. Narodila sa v Nitre a vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Pôsobila v Ekonomickom ústave SAV v Bratislave, kde získala aj titul PhD. Podieľala sa na založení NBS a v rokoch 1994-2006 bola členkou jej najvyššieho orgánu – bankovej rady. Ako viceguvernérka NBS bola jednou z kľúčových osôb, ktoré sa zaslúžili o zavedenie eura na Slovensku. Zároveň pôsobila v Európskej centrálnej banke a Svetovej banke, bola členkou Výboru OECD pre ekonomickú politiku aj poradného grémia pri Výbore európskych regulátorov cenných papierov. Od októbra 2006 je členkou predstavenstva VÚB banky, pričom od marca 2009 zastáva funkciu zástupkyne generálneho riaditeľa. Je nositeľkou mnohých významných ocenení, medzi inými Radu Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti bankovníctva a hospodárstva Slovenskej republiky. Aktuálne ju svojimi hlasmi môžete podporiť aj v ankete Slovenka roka. Ako členka správnej rady Nadácie VÚB sa venuje projektom zameraným na podporu vzdelávania, ale aj väčšieho zastúpenia žien v podnikateľskej sfére a manažmente firiem. Bohatú kariéru vždy dokázala skĺbiť s rodinou, má dve dcéry a štyri vnúčatá.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

19.05.2015 11:09 - otázka od teo
verite v Boha?
Áno, verím. Milí čitatelia, ďakujem Vám z celého srdca za Vaše otázky, snažila som sa v stanovenom čase odpovedať na všetky a prajem Vám krásny a ešte aj úspešný deň. Vaša Elena Kohútiková
19.05.2015 11:08 - otázka od mirka
poznala som býv.generálneho tajomníka Asociácie bánk /myslím,že teraz po novom SBA/p.Miroslava Marenčíka,ktorý bol podľa Historického kalendára,podobne ako vy,jedným z popredných bankárov,ktorí zavádzali € v medzibankovom styku v r.1999,keď sa rušila marka,frank,či šiling.zdá sa mi,že o tomto,podľa mňa prvom zavedení € sa akosi prestalo hovoriť,do popredia sa dostáva zavedenie hotovostného €. myslím, že potom ako generálny riaditeľ na MH bol tiež poverený zavádzaním € v hospodárstve SR,vy ste to s p.Šustrom zastrešovali v NBS. Ste ešte v pracovnom styku s týmto milým pánom,vraj sa vrátil späť na MH SR z pobytu v Ruskej federácii ?
Ďakujem za otázku. dlho som ho nevidela.
19.05.2015 11:06 - otázka od dedo Sijo
poznáte ten vtip z rokov výstavby mrakodrapu: že prečo sa nakláňa budova NBS??..vraj zbytok betónu je v Limbachu!!..bývate ešte tam, podobne ako Jusko,Gašparovič,či nebohý Valko??
Dakujem za vtipnú otázku - áno bývam. Ale dom som začala stavať pred 20 rokmi, kedy sa nová budova NBS ešte ani nezačala projektovať:-)
19.05.2015 11:05 - otázka od Mária
Želala by som si, milá pani Kohútiková, aby bolo viacej takýchto ušľachtilých ľudí, ktorí robia všetko svedomito, pre blaho druhých ľudí. Viem si predstaviť osobnosť Vášho formátu v politike, lebo inak budeme prešľapovať na mieste. A je nemysliteľné, aby všetci boli menežermi, aby mali slušnejšie platy. Ja som lekárka s dlhoročnou praxou a spolu so zástupmi ťažkého učiteľského povolania už nie sme jadrom inteligencie národa, ale sme temer na okraji záujmu spoločnosti. Ale mám veľkú nádej, že o našej spoločnosti raz budú rozhodovať tak ušľachtilí a empatickí ľudia, aká ste Vy sama. Veľmi to želám nám Slovákom a zdôraznila by som záverom, že si Vás úprimne vážim. S úctou M.Černáková
Ďakujem veľmi pekne za Vaše krásne slová. Veľmi si vážim ťažké povolanie lekárov i učiteľov - mám tieto skúsenosti aj z mojej rodiny. Rozhodla som sa v živote ísť profesionálnou cestou a úprimne poviem, kariéru političky som nikdy nezvažovala. Aj ja verím, že aj naša spoločnosť sa postupne bude vyvíjať tým smerom, aby sa na prvé miesto dostal charakter a transparentnosť a úcta ku všetkým profesiám.
19.05.2015 11:02 - otázka od Eva
Dobrý deň p.Kohútiková, rada by som Vás poprosila o Váš názor týkajúci sa dostatočnosti právnej úpravy bankových produktov a služieb na Slovensku?Ďakujem veľmi pekne:) Pekný deň S pozdravom Eva
Dobrý deň prajem, bankový sektor je asi najviac regulovaným sektorom na Slovensku, alei v Európe vôbec. Myslím si, že táto regulácia určite pomáha spotrebiteľom a ja by som povedala, že im dáva veľkú istotu pri kúpe bankových produktov.
19.05.2015 10:59 - otázka od kačo
Nie je práca vo finančnom sektore nudná?
Toto je nádherná otázka. Absolútne nie. Vo všeobecnosti prevláda názor, že finančný sektor je iba o číslach, počítačoch, či účtovníctve. Ale to je len "materiálny" základ. Financie a ekonómia sú o ľuďoch, o ich správaní, pocitoch a očakávaniach. A v tom je tá práca nádherná, zaujímavá a fascinujúca.
19.05.2015 10:58 - otázka od vanda
Dobrý deň. Ako vnímate nomináciu v ankete Slovenka roka?
Som poctená touto nomináciou. Pre mňa je veľkým potešením už to, že som sa dostala medzi vyše dvadsiatku žien, ktorých práci sa týmto dostalo veľké uznanie. prijímam to s veľkou pokorou, pretože viem, že je veľa užasných žien, ktoré sa do nominácie nedostali a ktoré by si to určite zaslúžili.
19.05.2015 10:56 - otázka od alica
co by ste poradili zenam, ktore chcu zacat vlastny biznis, no maju strach, nic o tom nevedia, samozrejme, finance zdroje tiez pokrivkaju, no napriek tomu je tam silna motivacia a vizia?
V každom prípade kľúčom k úspechu je vynikajúci nápad, ktorý zaplní dieru na trhu a potom príprava veľmi kvalitného biznis plánu. toto je kľúčové nielen pre úspech projektu, ale aj ako podklad napr. pre získanie úveru v banke. Ak máte pripravený dobrý biznis plán aj s variantami, ako ho modifikovať v prípade iného vývoja, tak nadobudnete omnoho väčšiu istotu a sebavedomie. Dôležité je byť nielen vynikajúcim odborníkom v oblasti, v ktorej chcete podnikať, ale mať informácie i o tom, ako urobiť analýzu prostredia, v ktorom chcete podnikať, či správny marketing. Treba si veriť a pripraviť sa i na situácie, že všetko nepôjde tak, ako si predstavujeme na začiatku. Teda podľa mňa treba veľa venovať do prípravného procesu, mať všetko prediskutované - aj rôzne scenáre - a potom sa pustiť do samotného podnikania. toto je asi najlepším liekom na strach.
19.05.2015 10:51 - otázka od kačo
Dobrý deň pani Elena. Chcel by som sa vás spýtať, čo vás k práci motivuje. Je pre vás práca vaším koníčkom? Aký je váš cieľ v živote?
Moja práca bola vždy mojim koníčkom. Ja už mám takú povahu, že to tak vnímam - hľadám v každej práci niečo nové - neobjavené a to ma fascinuje. Tým, že sa držím zásady, že treba vždy hľadať cesty ako problém vyriešiť, sa veci posúvajú dopredu a prinášajú iný rozmer a iné otázky, ktoré treba riešiť. U mňa nie je žiadny deň rovnaký a keď sa mi zdá, že potrebujem niečo na spestrenie, tak buď začnem robiť nejaký projektík - napr. na podporu žien v podnikaní či v manažérskych pozíciách, alebo niečo iné - teraz napríklad študujem Vinársku akadémiu.
19.05.2015 10:47 - otázka od Roman
Ste naozaj úspešnou ženou, klobúk dole. Zaujímalo by ma, venujete sa aj nejakej filantropickej činnosti?
Dakujem veľmi pekne za otázku. Od obdobia, kedy som začala zarábať trochu viacej ako priemer, som sa s peniazmi delila s tými, čo ich potrebovali. Posledných 10 rokov podporujem vzdelávanie nadaných rómskych detí a vidím to ako veľmi zmysluplnú činnosť. Teším sa z každého úspechu, ktorý dosiahne môj "divý mak" (tak volám chlapca, ktorého podporujem v rámci nadácie Divé maky). Dnes už študuje na strednej škole a mám z toho dobrý pocit. Okrem toho sa venujem rôznym projektom aj v pozícii členky Nadácie VUB banky, či už ide o vzdelávanie, charitu, obnovu kultúrneho dedičstva, či umenie.
19.05.2015 10:41 - otázka od Jana
Dobry den p. Kohutikova! Zaujimalo by ma, aku najlepsiu radu ste v zivote dostali. Dakujem za odpoved a zelam Vam aby ste boli aj nadalej takou inspirativnou zenou pre nas ostatnych! Krasny den :)
Keď som sa vydávala, moja nebohá svokra mi dala dve rady, ktoré si dodnes pamätám, ktoré som sa snažila dodržiavať a posúvam ich i ďalším generáciám: 1. žena čo nevyhladí - nevyvadí 2. 80% pohody v rodine je v nás - ženách Možno to znie starodávne, ale verte mi, sú to veľmi vzácne rady. Čo sa týka práce, tam som sa držala jednej zásady - "Cez tŕnie k hviezdam" a jedného princípu - neexistuje neriešiteľný problém, iba treba nájsť cestu, ako ho vyriešiť. A toto ma vždy posúvalo dopredu.
19.05.2015 10:36 - otázka od lucia
dobry den pani Kohutikova, velmi dobre vyzerate na svoj vek:) mate nejaku ritualy, ktore dodrziavate napriek tomu, ze ste velmi vytazena casovo? ja si casto poviem po praci, ze sa budem viac venovat sebe, no ked priratam aj povinnosti v domacnosti, casto uz nemam chut ani cas ist cvicit ci na kozmetiku alebo sa venovat sebe co i len doma. asi mate lepsi time manazment ako ja:)
Dobrý deň prajem, ďakujem za kompliment. Môžem povedať, že takým mojim rituálom je tešiť sa na každý deň a úsmev. Asi najdôležitejšie je zachovať si schopnosť tešiť sa aj z malých vecí. To sa potom odrazí aj v tvári a v udržaní si takého optimistického prístupu k životu. Občas chodím na kozmetiku a pravidelne ku kaderníčke - a to je asi všetko. Ale čo ja pokladám za dôležité je nezabúdať sa stretávať s priateľmi, aj s priateľmi z detstva. Ja si tieto priateľstvá a stretnutia veľmi "pestujem" a rada si pritom i zaspievam a zrelaxujem. Ďalším takým relaxom je pravidelné stretávanie sa s rodinou, kde ma "nabíjajú" energiou hlavne moje štyri vnúčatká. Takže pohyb mám hlavne s nimi:-). A verte mi, že vnúčatá Vám vyrovnajú všetky vrásky:-)
19.05.2015 10:31 - otázka od Ivan
Dobry den. Takuto bohatu a bezpochyby profesne naplnenu karieru maju obvykle len velmi cielavedomi ludia. Chcem pani Kohutikovej polozit otazku, ci sa uz v skorsej mladosti cielavedome venovala nejakej aktivite, napriklad sportu. Dakujem za odpoved, s pozdravom
Dobrý deň prajem. Ďakujem za zaujímavú otázku. Pravdu povediac, športu som sa nikdy veľmi nevenovala - som dosť nešportový typ. Ale venovala som sa cieľavedome v časoch, keď to až také populárne nebolo - cudzím jazykom. Viedli ma k tomu hlavne moji rodičia, ktorí chceli, aby sme ako deti ovládali viacej jazykov. Ale cieľavedome som išla za dobrými výsledkami v škole, pretože som chcela študovať. Vždy som chcela byť dobrou študentkou a to sa akosi prenieslo potom aj do pracovných návykov. Čo sa týka manažérskych funkcií, tak tie nikdy neboli mojim cieľom, ale akosi postupom času prišlo i na ne...:-)
19.05.2015 10:27 - otázka od Joseph
Dobrý deň, vybavíte mi prácu vo VÚB? S pozdravom Stratená generácia s potenciálom
Dobrý deň prajem, tak žiaľ vybavenie Vám sľúbiť neviem, ale kľudne mi pošlite životopis a určite sa budeme ním zaoberať. Máme nastavené štandardy prijímania pracovníkov a do tých ani ja nemôžem vstupovať:-)
19.05.2015 10:26 - otázka od Verča
Dobrý deň,ako to všetko zvládate manažovať?
V prvom rade je to už rokmi vybudovaná rutina. Večer sa vždy pripravím na nasledujúci deň - teda väčšinou večer venujem 1-2 hodinky štúdiu materiálov a príprave na druhý deň. Všetky rokovania a stretnutia, prípadne porady, ktoré sú v nasledujúci deň začínam aj končím načas tak, aby som sa nedostala do časového sklzu. preto je potrebná tá príprava predtým, aby som vedela rokovania viesť tak, aby sme sa dostali v stanovenom čase k záverom. ak mám prednášky, tie si zvyčajne pripravujem cez víkend, pretože cez týždeň na to veľa času nezostáva.
19.05.2015 10:22 - otázka od jozef kuffa
cez koho sa dostala k fleku že išla spravnym smerom alebo cez ,,,inde cesta zarubana bo tu každa čašnika ma vysoku školu
Dobrý deň prajem, nerozumiem celkom Vašej otázke. No išla som normálnym profesionálnym vývojom, po vysokej škole cez prácu v strojárskom podniku na ekonomickom úseku, potom v SAV na Ekonomickom ústave, kde som si diaľkovo urobila doktorantúru, potom ako referentka v Štátnej banke československej a postupne som sa vypracúvala vyššie. Verte mi, že to bolo iba prácou a nie ľahkou.
19.05.2015 10:20 - otázka od Alena
Dá sa vôbec pre ženu na vysokej manažérskej pozícii skĺbiť práca s rodinou? Ako sa Vám darí celé tie roky udržať rovnováhu? Nech sa Vam dari, vsetko dobre!
Ďakujem za prianie. Dá sa to skĺbiť, i keď v určitých etapách života máme pocit, že nič z toho riadne nestíhame. Čo mne pomohlo, bolo jasné plánovanie si pracovných povinností, dodržiavanie termínov - vždy som mala aj mám v kancelárii hodiny a podľa nich sa riadim. A taktiež postupné delenie povinností aj v domácnosti. I keď som si mnohokrát myslela, že som nemala dostatok času na domácnosť a veľa som delegovala na dcéry, dnes z toho profitujú. Vedia viesť svoju domácnosť, narábať s peniazmi a tiež sa rýchlo rozhodovať, čo je a čo nie je dôležité. V určitom období svojho života, hlavne, keď boli deti menšie, som to stíhala aj na úkor spánku a osobných koníčkov, ale toto obdobie netrvá večne... Mne vždy pomáhalo to, že som sa veľmi tešila každý deň do práce a vždy som mala svoju prácu veľmi rada. Takže mi to ani nepripadalo až také ťažké....V každom prípade, ak si chceme udržať rovnováhu, potrebujeme oporu a pomoc aj partnera, ale aj detí.
19.05.2015 10:13 - otázka od Lenka
Keby ste si mohli vybrať hocikoho, ktorá žena je Slovenka roka pre Vás?
Pre mňa sú Slovenky roka všetky ženy, ktoré dokážu zvládať obe naše veľké funkcie - vychovávať deti a zároveň dosahovať vynikajúce výsledky v práci. Verte mi, pred všetkými, vrátane našich mám, ktoré to mali v mnohých oblastiach omnoho ťažšie, je treba dať dole klobúk.
19.05.2015 10:09 - otázka od Mária
Milá pani Kohútiková, vždy, keď Vás vidím, tak si spomeniem na Vášho zosnulého manžela, s ktorým som pracovala v Priemstave - úžasný človek. Mám veľkú radosť, že napriek ťažkému životu ste to dotiahli tak ďaleko a zostali ste citlivou a empatickou ženou. Váš manžel bol takisto veľmi šikovný a ľudský a kto vie, kde by sa vypracoval aj on. Prajem Vám veľa, veľa zdravia a spokojnosti v živote - on by bol na Vás veľmi pyšný! Držte sa!
Ďakujem z celého srdca:-)
19.05.2015 10:08 - otázka od Petra R.
Mate doma už viacero oceneni, teraz ste nominovana aj na Slovenku roka. Potesi to cloveka este?
Každá nominácia poteší a už len to, že ma niekto nominuje je pre mna veľmi významná vec. Je dôležité, podľa mojho názoru, aby sa aj takýmto spôsobom formovalo povedomie o tom, že ženy sú nielen matky a manželky, ale že mnohé sú veľmi úspešné aj vo svojej profesii. My ženy, potrebujeme aj príklady iných, aby sme prekonali určité obavy z neúspechu. a práve takéto príklady nám dávajú viacej sebavedomia a odvahy.
19.05.2015 10:05 - otázka od jardo
Ako úspešná žena, pomáhate aj ďalším ženám presadiť sa v biznise? Ak áno, ako?
Aktivity, ktorými sprostredkúvam moje poznatky tak z práce v biznise, ako aj manažérske robím viacerými spôsobmi. Veľa prednášam hlavne mladým ženám, ktoré si formujú svoje ciele do budúcnosti a snažím sa im dávať rady, ako si stanovit ciele, manažovať čas tak, aby boli úspešné nielen vo svojej práci, ale aby aj zvládali rodinu. Práve zladenie rodiny a práce sa zdá byť najťažšou úlohou, ktorú musia ženy v živote prekonávať. V banke pomáhame mladým začínajúcim podnikateľkám školeniami tak v oblasti prípravy životaschopného biznisplánu, ako aj v ostatných súčastiach, ktoré sprevádzajú podnikanie - napr. analýza trhu, daňové a účtovné záležitosti, ale aj v oblasti marketingu. V súčasnosti venujeme veľa pozornosti práve startupom aj s dôrazom na ženy - začínajúce podnikateľky. Taktiež robíme prieskumy medzi ženami v banke s cieľom zistiť, kde vidia vo svojom kariérnom raste najväčšie problémy a v rámci možností sa snažíme sa vytvárať prostredie, ktoré napomáha ženám nájsť cesty na zvládanie ich pracovného i súkromného života.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu