Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Advokátka Hellenbart je online: Ako si vybrať advokáta a koľko mu zaplatiť?

Viktória Hellenbart
Viktória Hellenbart (Zdroj: Viktória Hellenbart )

BRATISLAVA – Máte problémy a neviete si s nimi rady? Bojíte sa opýtať alebo vyhľadať pomoc. Niekedy sa môže zdať, že advokáti sú zbytočná položka v rodinnom či firemnom rozpočte. Ale pravdou je, že nikto iní nemá lepší prehľad v spleti zákonov, paragrafov či noviel. Advokáti nám môžu veľakrát zachrániť peniaze, stres a dokonca aj majetok.

Advokáta potrebujem pri rozvode, dedení, susedských sporoch, či koncipovaní zložitých firemných zmlúv. O tom ako sa advokáti špecializujú, kde ich prehľadný zoznam viete nájsť a ako ich práca funguje sa pýtajte Mgr. Viktóriu Hellenbart – podpredsedníčku Slovenskej advokátskej komory. Bude online na topkách v utorok 17.12 od 11:00.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

17.12.2013 12:42 - otázka od Katarína
Prosím, kde a ako nájst dobrého exekutora, ked nemám vyplatené manželské výživné Predbežneho opaterenia, ako dalej postupovat, nemám celý rok 2013 ani cent, nemám z čoho zapaltit a tiež ako to vymáhať, cez súdy alebo priamo exekútor, kolko sa platí a pod.
Súdy exekúcie už nevykonávajú. Musíte sa obrátiť na súdneho exekútora, ktorých zoznam nájdete na stránke ministerstva spravodlivosti. Bezplatnú právnu pomoc Vám môžu poskytnúť v Centre právnej pomoci, ktorých zoznam sa nachádza na stránke ministerstva spravodlivosti.
17.12.2013 12:37 - otázka od Klaudia
Dobrý deň pani advokátka, chcem sa opýtať, prečo nemáte titul JUDr.? Ďakujem
V prvom rade sa venujem výkonu povolania advokáta a advokácií ako takej, na čo nie je potrebný titul JUDr. Potrebné je ukončené vysokoškolské právnické vzdelanie, ktoré končí udelením titulu Mgr. a úspešné zloženie advokátskej skúšky po absolvovaní koncipientskej praxe, ktorá v mojom prípade, podľa vtedajšej právnej úpravy, trvala päť rokov. Nemám záľubu v získavaní akademických titulov, preto som si nenašla čas na získanie titulu JUDr.
17.12.2013 12:30 - otázka od Karol
Dobrý deň pani Hellenbart, mal by som 2 otázky: 1.Chcel by som sa opýtať či existujú nejaké Advokátske kancelárie na slovensku, ktoré sa zaoberajú medzinárodným právom - ide my konkrétne o rakúske právo? Ako a kde nájdem ich zoznam? 2. Ak chcem podať návrh na rakúského právnika na rakúsku advokátsku komoru vedeli by ste my s tým pomôcť / slovenská advokátska komora /, prípadne čo musím urobiť, aké podklady musím mať? Chcem podať na rakúského advokáta návrh na disciplinárne konanie nakoľko mám dojem že má v danom spore poškodzuje.
Nemám prehľad o tom, čím sa jednotlivé advokátske kancelárie zaoberajú. Medzinárodným právom sa zaoberá väčšina advokátskych kancelárií, nakoľko to súvisí s výkonom praxe advokáta. Rakúske právo nie je medzinárodným právom, ale je právom konkrétneho štátu, Rakúska. Najlepšie ho ovládajú kolegovia z Rakúska. Slovenská advokátska komora vedie zoznam usadených euroadvokátov, medzi ktorých môžu patriť aj rakúski advokáti, ktorí pôsobia na Slovensku. Veľa slovenských advokátov spolupracuje s rakúskymi kolegami a vie sprostredkovať zastúpenie zo strany rakúskeho advokáta aj v takom prípade ako spomínate vy.
17.12.2013 12:24 - otázka od zuzka
prosím, je možné ked právna zástupkyna odporcu hrubo na mna útočíla a hrubo mna obviňovala z trestného činu, ktorý sa ani nestal a podnet na vyšetrovanie bol dávno pred tým právoplatne zastavený, ani u mna nevyšetrovaný, a neustále ma roznymi nepravdami napáda a sama vyrába rozne kauzy voči mojej osobe, aj napriek tomu, že nič z mojej strany sa nikdy, nikde nepreukázalo - bez akejkolvek skutkovej podstaty a neustále ma napáda a konštruuje. čo v tom prípade???? Prosím, kedy nastáva pri Uznesení o predbežnom opatrení manželského výživného s udaným konkrétnej doby splácania ku dnu v mesiaci.... a odo dna vyhlásenia Uznesenia.....,nastáva vykonatelnost a kedy právoplatnost aj v prípade neuspešného odvolania. Odvolanie KS v plnom rozsahu potvrdil Uznesenie OS. Prosím, ako je to s výživným? Platí na výživné Alikvotna čiastka, alebo je výživné na celý mesiac? Ďakujem
Na neetické správanie advokátov je možné podať sťažnosť Slovenskej advokátskej komore. Bližšie informácie na stránke www.sak.sk. Predbežné opatrenie je vykonateľné doručením účastníkom konania. Právoplatnosť nadobúdajú rozhodnutia, voči ktorým nie je možné odvolanie ich doručením účastníkom konania.
17.12.2013 12:19 - otázka od Nikoleta
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či manželka po zosnulom musí vyplatiť úver aj keď nededí. Vopred ďakujem za odpoveď.
Na všeobecné otázky bez znalosti konkrétnych okolností prípadu nie je jednoduché zodpovedne odpovedať. Vo všeobecnosti platí, že dedič zodpovedá za poručiteľove dlhy do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva. Ak dedič dedičstvo odmietol, nezodpovedá za dlhy poručiteľa.
17.12.2013 12:16 - otázka od jaroslav kraus
v roku 2007 nam skoncilo stavebne sporenie.Od roku 2008 prebieha na sude spor o vyporiadani BSM,ktory trva az doteraz.Chcem sa opytat,ci mozme dane peniaze rozdelit,medzi uz byvalych manzelov,alebo musime cakat az do rozhodnutia sporu,kedze sa nevieme dohodnut. Tieto peniaze su teraz "mrtve". Dakujem za odpoved.
Najlepšiu radu Vám v tejto veci poskytne advokát, ktorý sa oboznámi so všetkými detailami prípadu. Na prvý pohľad sa z Vašej otázky javí, že spoločný majetok si bývalí manželia nevedia rozdeliť dohodou, čo sa môže vzťahovať aj na tieto peniaze. Vo všeobecnosti platí, že ak súd rozhoduje o vyporiadaní BSM musí sa dohoda týkať celého majetku. Iné varianty riešenia môže poradiť až advokát dôkladne oboznámený s prípadom.
17.12.2013 12:09 - otázka od vadimir
Ked advokat zmeska nejaky termin aku zodpovednost nesie voci klientovi
Advokát zodpovedá klientovi za škodu, ktorú mu spôsobí pri výkone svojej praxe a v prípade neetického správania sa môže byť voči advokátovi vyvodená aj disciplinárna zodpovednosť zo strany Slovenskej advokátskej komory. Na porušovanie povinnosti advokáta môžete upozorniť komoru. Bližšie informácie nájdete na www.sak.sk.
17.12.2013 12:07 - otázka od vladimir
ako sa Vam pozdava praca p. Krutého ktorého kritizujú i organy EU
Odpovedať viem len na konkrétne otázky v ktorých uvediete konkrétne aká jeho práca a Ktorého p. Krutého máte namysli, prípadne aký jeho postup kritizujú orgány EU.
17.12.2013 12:03 - otázka od Š.Andrejko
Mám niekoľko osobných i rodinných prípadov, ktoré nosím iba v hlave a viem, že mi s nimi vie pomôcť iba fundovaný právnik, aby ma neodbili najprimitívnejšou odpoveďou. Lenže, odkiaľ nabrať určite nemalé peniaze na advokáta? Poraďte mi, prosím.Ďakujem.
V prípade rodinných problémoch vždy odporúčam obrátiť sa o radu na advokáta. Odmena advokáta je vždy vecou dohody medzi klientom a advokátom a ani zďaleka sa nemusí jednať o čiastku, ktorá je pre klienta neúnosná. Rada advokáta, ktorý vo veci nie je citovo zainteresovaný a má nadhľad môže klientovi pomôcť urobiť čo najsprávnejšie rozhodnutie.
17.12.2013 11:57 - otázka od vladimír
Dobrý deň, chcem sa spytat aka vyska prijmu zarucuje oslobodenie od platenia súdnych poplatkov, alebo to je postavené na svojvôli sudcov. Zákon v tomto nie je vôbec určitý a jednoznačný.
O oslobodení od povinnosti zaplatiť súdny poplatok je oprávnený rozhodovať zákonný sudca. Pri rozhodovaní vychádza z osobných a majetkových pomerov účastníka konania a zohľadňuje aj to, čo je predmetom sporu a musí dbať na to, aby nikomu neodňal možnosť na prístup k súdu (neoslobodením osoby u ktorej na oslobodenie od súdnych poplatkov boli splnené podmienky). Toto je súčasťou súdneho konania, ktoré sa nemôže zakladať na svojvôli sudcu, ale je realizáciou jeho právomoci.
17.12.2013 11:52 - otázka od Rudolf Skorvaga
ako postupovať ked ma pravnička podvedie.
V prípade ak má klient pocit, že advokát voči nemu nepostupoval korektne, môže sa obrátiť na Slovenskú advokátsku komoru. Bližšie informácie nájdete na www.sak.sk.
17.12.2013 11:50 - otázka od Katka
Chcem si kúpiť pozemok/mám ho vyhliadnutý a ústne dohodnutú cenu/, koľko mám zaplatiť advokátovi, ktorý zrealizuje prevod do katastru?
Sú dve základné možnosti, ako stanoviť odmenu advokáta. Prvá - dohodou, ktorá má prednosť. Druhá - odmenu za právnu službu upravuje vyhláška MS SR č. 655/2004 Z.z. V nej sa určuje odmena advokáta z hodnoty veci, ktorej sa právna služba týka. Na jej základe si viete vypočítať odmenu advokáta. Samozrejme, že cena je v tomto prípade orientačná a vo väčšine prípadov sa advokát s klientom dohodne na cene vopred. Na rozdiel od notárov, ktorí majú pevne stanovené ceny za svoje služby, advokáti majú možnosť slobodného určenia cien.
17.12.2013 11:43 - otázka od Fitikato
Chcel by som sa iba poradiť s advokatom ako mám postupovať v konkretnej veci.A podla toho zvoliť další postup./cca 30 min./Kolko by stal tento rozhovor ? Dakujem za odpoved
Odmena advokáta vždy závisí od dohody s klientom a preto je u rôznych advokátov rôzna. Nie vždy platí, že najdrahší advokát je ten najlepší. Advokát je zo zákona povinný hneď na začiatku poskytovania služby informovať klienta o cene. Ak je cena pre klienta neprijateľná, klient sa môže obrátiť na iného advokáta.
17.12.2013 11:39 - otázka od janka
dobry den my mame advokata ohladne premlčanlivosti požičky ale nemame k nemu dvoreru zaplatili sme 500 eur dali to na sud prešlo už devet mesiacov a odpoved nikde stale sa vyhovaraju že papiere su na ceste a nič nechodi možme im doverovat
Advokát musí klienta priebežne informovať o stave veci a o tom, čo na základe plnej moci urobil. Ak na základe informácií od advokáta máte pocit, že vo veci nekoná, môžete odvolať plnú moc, ktorú ste mu udelili. Advokát je povinný prevzatú zálohu riadne vyúčtovať tak, aby bolo jasné, za aké úkony ste mu zaplatili. Advokát je povinný takéto vyúčtovanie predložiť, a to bez zbytočného odkladu. Rovnako je povinný odovzdať všetky listiny, ktoré ste mu zapožičali ako aj tie, ktoré pre Vás vyhotovil a ktoré si vyúčtoval. V prípade porušenia akýchkoľvek povinností advokáta sa môže klient obrátiť na Slovenskú advokátsku komoru sťažnosťou. Viac informácií nájdete na www.sak.sk.
17.12.2013 11:33 - otázka od olexová
Pred 5-timi rokmi som vyhrala okresný súd o nevyplatené peniaze z bývalým zamestnávateľom. Právnik zamestnávateľa sa odvolal a odvtedy nič. V júli 2011 som napísala sťažnosť na okresný súd na prieťahy v konaní. Odpísali mi, že spis sa nachádza na krajskom súde. Potom som ochorela na onkologické ochorenenie tak som sa tomu nevenovala. Mám šancu to ešte riešiť? Za odpoveď ďakujem
Kým súd vo veci právoplatne nerozhodol, máte ako účastník konania právo nahliadať do spisu a presvedčiť sa ako vec stojí. Ak sa vo veci nekoná, môžete na to upozorniť sťažnosťou predsedu súdu, ktorý Vás bude informovať o dôvodoch, pre ktoré sa vo veci nekoná, alebo zjedná nápravu.
17.12.2013 11:29 - otázka od Jarmila
Prečo každý advokát si dá vopred zaplatiť, aj keď bude na spor kašľať a prehrá ho. Kedy sa zmení odmena akvokáta - budeš mať zaplatené, keď vyhráš spor?
Odmena advokáta je v prvom rade vecou dohody medzi advokátom a klientom. Ak sú podmienky pre klienta neprijateľné, nemusí ich prijať a môže si vybrať iného advokáta. Advokát má právo požiadať o zálohu na svoju odmenu. Nie je pravdou, že si každý advokát dá vopred zaplatiť. Je v rozpore s Etickými zásadami výkonu povolania advokáta ak advokát veci klienta nevenuje dostatočnú starostlivosť. Ani maximálna odbornosť advokáta však nezaručí výhru sporu, lebo v konečnom dôsledku rozhoduje vždy nezávislý súd. Klient sa môže dohodnúť s advokátom aj na podielovej odmene, na ktorú má advokát nárok, keď má úspech vo veci.
17.12.2013 11:23 - otázka od Michal
Dobrý deň Kedy môžem odvolať doterajšieho obhajcu? a za akých podmienok mi ako starobnému dôchodcovi musí sud určit obhajcu, keď nemám na obhajcu peniaze a nevlastním žiadný majetok?Doteraz výdavky na obhajcu mi hradili moje deti.
Odvolať plnú moc advokátovi môže klient hocikedy, aj bez udania dôvodu. Musíte požiadať o ustanovenie obhajcu a súd Vám ho buď ustanoví, alebo Vás odkáže na Centrum právnej pomoci, kde budete musieť preukázať svoje majetkové pomery a to, že si advokáta nemôžete dovoliť.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu