Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na termínovanom vklade môžete zarobiť až 30-násobne viac ako na bežných účtoch

Eva Pavlíková
Eva Pavlíková

Chcete mať peniaze poruke, a preto si ich nechávate na bežných či sporiacich účtoch s nízkymi úrokmi? Bojíte sa viazať? Alebo si myslíte, že ak zrušíte svoj terminovaný vklad skôr, prídete o všetky našetrené úroky? Omyl!

Klasický termínovaný vklad je produkt bez poplatkov za jeho zriadenie a vedenie, garantuje výšku úroku počas celej doby viazanosti a navyše je absolútne bezpečnou investíciou chránenou zákonom.

Tradične platí - čím dlhšie sa zaviažete, že peniaze nevyberiete, tým viac vám zarobia.  No ak si aj peniaze vyberiete skôr, nemusíte stratiť všetky nasporené peniaze z úroku. Nakoniec tak môžete zarobiť stále viac, ako keď necháte svoje peniaze ležať na bežných účtoch. Chcete vedieť viac? Na všetky vaše otázky vám v piatok od 10:00 odpovie Eva Pavlíková, odborníčka na v kladové produkty Poštovej banky.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

30.11.2012 11:00 - otázka od Katka
Ak neviem, kedy budem uspory potrebovat, co by ste mi odporucili? a kolko musim minimalne vlozit?
Dobry den Katka,v tomto pripade by som Vam odporucila nas Neviazany terminovany vklad. Tento produkt je vhodny pre vsetkch, ktori chcu svoje peniaze vyhodne zhodnocovat, no zaroven ich chcu mat kedykolvek poruke.Jeho zalozenie, vedenie aj zrusenie je bez poplatkov a uroky sa pripisuju na ucet denne. Minimalny vklad je uz od 1 €. Dakujem Vam za vsetky otazky a prajem pekny vikend.
30.11.2012 10:35 - otázka od Mária
Dobrý deň, som spoludisponent na termínovanom účte.Ak by sa stalo, že majiteľ účtu zomrie, dostanem po ukončení doby viazanosti peniaze ja, alebo to musím priznať v dedičskom konaní . Ďakujem
Dobry den Maria, spoludisponent moze standardne vybrat z uctu peniaze do vysky minimalneho zostatku. Ak je banke oznamene umrtie majitela uctu, vklad je od toho momentu blokovany a stava sa sucastou dedicskeho konania.
30.11.2012 10:32 - otázka od Ida
mám k dispozícií 50 000 EUR / dedičstvo/. V priebehu 2, 3 rokov nepredpokladám ziadnu investíciu... Aký je termínovaný vklad najlepší??? Z úrokov sa bude na budúci rok kolko platit daní?
Dobry den Ida, ako som uz spominala vyssie na 2-3 roky sa oplati u nas terminovany vklad na 2 roky, kde je rocny urok 3,3% alebo prip. na 3 roky s rocnym urokom 3,4%. Ak si chcete porovnat uroky v jednotlivych bankach, tak je mozne vyuzit financne porovnavacie portaly. Dan z urokov by mala byt aj buduci rok vo vyske 19%.
30.11.2012 10:27 - otázka od Soňa Šabikova
dobry den prosim Vás čo je POŠTOMAT,budem mat v baliku Dochdok Aktiv kartu sktorou možem platit na poste učty ďakujem
Dobry den Sona, Postomat je nieco ako bankomat na poste. Prostrednictvom platobnej karty si mozete vybrat hotovost zo svojho uctu. Vdaka tomu si mozete hotovost vybrat aj na miestach, kde sa klasicky bankomat nenachadza. V baliku Dochodok Aktiv je platobna karta, s ktorou sa daju robit taketo vybery hotovosti a zaroven aj platby priamo na poste.
30.11.2012 10:22 - otázka od Martin
Opytam sa Vam uprimne jednu otazku. Povazujete vobec za zodpovedne a spravne ulozit si peniaze v banke na terminovany ucet, kde nedosiahnete zdaleka po zdaneni ani len inflaciu?
Dobry den Martin, je pravda, ze inflacia je vyssia ako priemerny rocny urok na terminovanom vklade. Ak by ste ale nechali peniaze doma, tak by vam inflacia odhryzla ovela vacsi kus z Vasich uspor. Co sa tyka napr. urocenia na terminovanych vkladoch v bankach, urokova sadzba moze pri viazanosti 2 a viac rokov prevysovat 3 % rocne. Ak predsa len chcete "vyhrat" nad inflaciou, cast uspor mozete investovat napr. aj do podielovych fondov.
30.11.2012 10:14 - otázka od Luba
Dobrý deň p. Pavlíková, prosím mohli by ste mi poradiť ako správne investovať alebo zhodnotiť 1800 €. Predpokladaná možná viazanosť 2 - 3 roky. Aké sú podmienky a sankcie v prípade predčasného ukončenia viazanosti. Ďakujem
Dobry den Luba,na 2-3 roky je navhodnejsie vlozit peniaze na terminovany vklad. Napr. v Postovej banke je pri 2-rocnom vklade rocny urok 3,3% a pri 3-rocnom vklade je rocny urok 3,4%. Zriadenie a vedenie vkladu je bez poplatku. Ak sa rozhodntete uspory vybrat predcasne, nepridete o vlozene peniaze ani o cely urok, odpocita sa Vam iba cast urokov. Ak si napr. zriadite v Postovej banke 3-rocny terminovany vklad a rozhodnete sa ho zrusit uz po 2 rokoch, sankcia za toto zrusenie bude 140 neurocenych dni a tak Vam vyplatime urok za 590 dni.
30.11.2012 10:02 - otázka od jaro
Mam ucet v mBank. Povedzte mi, preco by som mal mat ucet u vasi banky. jaro
Dobry den Jaro,ak hovorime o vkladovych a sporiacich produktoch, tak Vam mozem predstavit produkt Neviazany terminovany vklad. Pre porovnanie, tak ako aj pri niektorych dalsich sporiacich uctoch, jeho zriadenie, vedenie a zrusenie je bez poplatku. Co je vsak vyrazna konkurencna vyhoda, je denne pripisovanie uroku a atraktivny rocny urok 2,5%. Porovnanie takychto sporiacich alebo aj terminovanych produktov si viete pozriet aj na porovnavacom portali financnahitparada.sk.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu