Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníčka na výchovu psov: Ak vás napadne pes, zachovajte pokoj, prerušte očný kontakt!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Útoky psov sa v posledných dňoch množia. Kto za to môže? Sú na vine majitelia? Ako vychovať bojové plemeno? Ako pri útoku postupovať a čo robiť, keď sa na vás rúti zúrivý pes? Odborníčka na výchovu aj bojových pleniem Drahomíra Fridrichová bola online.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

21.08.2012 11:06 - otázka od Marián
Dobrý deň, mám sučku rotwailera, ktorá zúrivo breše do každého kdo ide okolo domu- dá sa ju to nejak odučit? Ked som pri nej tak to nerobí...... Ďakujem!
To, co robi Vasa fenka je problem mnohych psov a majitelov. Najdite si dobreho vycvikara, je to pomerne lahko riesitelny problem. Dakujem za otazky a prajem vsetkym psickarom aj nepsickarom pekny den bez strachu zo psov.
21.08.2012 11:04 - otázka od Margaretka
Chcela by som sa vas opytat aky je postup ked byva rotvailer v 2 izbovom byte bez balkona
Margaretka, pes za svojim panom by dobrovolne isiel byvat aj do jaskyne. Dvojizbovy byt mu nijako neprekaza. Pravdepodobne je v nom stastnejsi ako na retazi pri bude. Pretoze, ked nic ine, majitel sa mu musi venovat a chodit s nim pravidelne von. Otazka plemena tiez nie je dolezita. Dolezite je, aby si majitel uvedomil, co v byte ma a ako dokaze naplnit jeho potreby. U rotweilera napriklad je to primerana potreba pohybu a zamestnania s vychovou si u ziadneho sluzobneho plemena nevystaci. Pes potrebuje zamestnanie. Inak si ho najde sam a okolie ho zacne vnimat ako pritaz.
21.08.2012 11:01 - otázka od jozef
Ako môžeme od psiarov očakávať nejakú - aspoň elementárnu - empatiu k nepsiarom, ak nedokážu po svojich psoch pozberať aspoň ich hovná? A to ani v blízkosti priestorov, kde sa bežne vyskytujú deti. Ako? Mohol by sa nejaký psiar/psiarka vyjadriť?
Pan Jozef, máte pravdu, ale toto nie je otazka psickara a nepsickara. Slusny clovek vzdy po sebe uprace. Nie len psie exkrementy, ale aj flase od alkoholu, malinovy, papieriky a podobne.
21.08.2012 10:59 - otázka od beatrix
Ani otázka nie, mám pitbulku má 2roky, ten kto ju pozná tak povie že tak dobrého psa nevideli, veľa záleží od majiteľa, od malička bola s inými psami, malími deťmi, neublíži ani mačke, nikdy by som to za iné plemeno nemenila, poznám ratlíkov ktorý sú horší ako bojový psi. Ako postupovať aby sa vedela aspoň trošku brániť keď ju pes napadne? Ináč som s tímto plemenom dosť diskriminovaná, veľa ľudí si myslí o nich len to najhoršie, že sú agresívny, ale to je ako s ľudmi jeden dobrý a druhý zlí.
Za psa je vzdy zodpovedny majitel. Pokial Vasu pitbulku niekto napadne a ona je dobre vychovana, ocakava, ze ako jej majitel a vodca to vyriesite Vy. Toto je ta vychova, o ktorej som pisala.
21.08.2012 10:58 - otázka od Peter Beták
Myslim si, ze problematiku castych utokov psov na ludi treba zacat hladat a postupne analyzovat niekde hlbsie - v celej nasej spolocnosti. Zakladna otazka je: Kto si obstara tzv. bojove plemeno - pitbula? Podla mna clovek, ktory potrebuje sebe i svojmu okoliu preukazat svoju nadradenost, silu, respekt,... Vacsinou si takyto clovek zadovazi aj velky cierny automobil, ktorym okazalo dava najavo svoje postavenie. Vacsinou sa jedna o arogantnych, bezcitnych, ctiziadostivych ludi. A preco su tito ludia takito? Lebo im to nasa spolocnost umoznuje. Vsetko je postavene na peniazoch, na uspechu, slave. Vytratili sa obycajne prirodzene hodnoty - ucta k druhym, skromnost, pokora, pracovitost. Chyba je v nas samych. Odmalicka chyba detom vstepovanie pozitivnych vlastnosti, zlyhava rodina, skola, stat, nik sa o nic a o nikoho nestara. Vzorom pre nase deti su akozecelebrity radodajka Jarova, vulgarna Mojsejova, hlupi a lenivi farmari, oplzly Rytmus, Martinka z Turca a cojaviem este kto, ktorych nam nase media denne ponukaju! Nikomu sa nechce pracovat, kazdy chce uspech a slavu zazit hned, bez cakania, bez driny, bez zasluhy a spolocnost im k tomu len vytvara podmienky, ked zena ktora roztiahne nohy sa automaticky stane "tvarou showbiznisu", ked clovek, ktory vzbudzuje respekt svojim psom, nie svojou mudrostou. Suhlasim, ze ten pes je len zviera a za to co vykona moze vylucne jeho pan. Pitbul je zbran v rukach cloveka takisto ako auto. Na drzanie zbrane, potrebujem zbrojny preukaz, na soferovanie vodicak, takze zakazme chovat pitbula len tak a podmienme to licenciou. Sme tak demokraticki az sa nam to vymklo z ruk! Prosim zobudme sa, ale rychlo, lebo nasa vlastna hlupost bude mat samoznicujuce dosledky.
Ciastocne s Vami suhlasim, ale nemyslim si, ze kazdy pitbul alebo iny "bojovy pes" je v zlych rukach. Poznam vela zodpovednych majitelov s oblubenymi pitbulmi, argentiskymi dogami, ridgebackmi, velkymi krizencami a nevidim dovod ich trestat za chybu niekoho ineho.
21.08.2012 10:56 - otázka od frantisek
vlastne nemam ani otazku viacmenej vlastnu skusenost s touto tematikou. Mame chalupu na vidieku a sused uz dlhsie chova cistokrvne labradory {teraz ma 2 fenky a ich matku}, ktore drzi v ohrade a 2x za den ich zoberie na voditku prejde sa s nimi po dedine. Psy ho neposluchaju na slovo a ked su na voditku tak ma co robit aby ich"ubrzdil". Iny sused chova pitbulov a ma ich 3, - rodicov a psa. Ked zbadaju ze sme prisli preskocia cez ohradu a uz su u nas. Rutia sa ako utrhnute vagony, ale ked pribehnu tak ich po jednom oslovujem menom a dam povel sadni! Posadaju s vyplazenymi jazykmi a predbiehaju sa kto z nich prvy poda labku teda labu. Tak sa zvitame pekne sa pozdravime a potom uz kludne chodia okolo, cakaju na svoju kost - vzdy im donesiem taku vacsiu kost. Ked vidim ako miznu tie kosti tak si pozriem na ruku a predstavim si aka by to bola "pochutka". Posluchaju na slovo a ked su okriknute tak pozeraju velmi previnilo. Je pravda ze potom su mi stale v patach pokial ich majitel nezoberie do ohrady. Nie su na retazi behaju volne. Myslim, ze ktorykolvek pes ked je cely den uviazany na retazi tak sa mu urcite zmeni charakter. Pes ma zit v svorke co pre neho su aj ludia a musi pochopit hierarchiu v nej. A co sa tyka viny ci majitel alebo pes. Je to ako pri rozvode manzelstva. Vo vela pripadoch su na vine obaja. Pekny den.
Presne takto to funguje v praxi. Aky pan, taky pes a plemeno nie je dolezite.
21.08.2012 10:54 - otázka od Jozef, Prešov
Pani Fridrichová, nemáte pocit že by sa mala zmeniť legislatíva vo vzťahu k evidencii, chovu a zodpovednosti vlastníkov nielen psov ale aj exotických zvierat? Aký námet na zmenu legislatívy by ste v tejto oblasti navrhla?
Rozhodne treba zmenit legislativu. Podla mna treba riesit majitelov a presne urcit mieru poskodenia a nasledne zodpovednosti. Tiez si myslim, ze obecne a miestne urady by mali trvat na nariadeni, aby kazdy pes bol zacipovany a tym jeho majitel dohladatelny a brany na zodpovednost. A tiez si myslim, ze by sa to nemalo tykat iba psov.
21.08.2012 10:52 - otázka od Lenka
Dobry den, som matka dvoch malych deti (2 a 4 roky). Zijeme v Bratislave a sme neustale vonku a pravdaze sa o svoje deti obavam, najma ked vidim, ako sa zvysuje pocet ludi, ktori su vonku so psami bez nahubku a vodzky. Neustale okrikujem majitelov, aby si strazili svojich psov, naco najcastjsia odpoved je : nebojte sa, nic vam neurobi. Mam 2 otazky : co urobit ako prve, keby nedajboze pes napadol moje deti a co moze urobit starosta nasej mestskej casti na zvysenie bezpecnosti obyvatelov (tu vam kusne do nohy uz aj civava). Dakujem pekne za odpoved a prajem pekny den.
Prve, co by som ako matka vo vasom pripade urobila by bolo, ze by som seba zbavila strachu a nevychovavala v nom ani Vase deti. Prave ten strach a vasa nervozita moze byt v ojedinelych pripadoch dovodom konfliktu. Vsimnite si, ze najprv je to konflikt rodic - majitel psa, az nasledne sa pes pripaja na stranu majitela. Cize opat podnet vychadza z ludi. Aby bol pes agresivny bez priciny, musi byt na to pomerne dlho cviceny. Pripadne frustrovany podmienkami, v ktorych zije.
21.08.2012 10:48 - otázka od AK
Keď som mal 4 roky bezdôvodne ma na ulici napadol nemecký ovčiak. V poslednej chvíli zachránil situáciu majiteľ psa a odtiahol ho odo mňa. Predtým aj neskôr napadol viacerých ľudí a po jednom krvavom prípade ho majiteľ nechal utratiť. Od toho času mám stále strach z veľkých plemien psov a neviem sa ho stále zbaviť. Vždy keď vidím väčšieho hafana cítim podvedomý strach a mám dojem, pes ten strach cíti a podľa toho sa aj správa. Teda, aspoň som počul, že vraj psi tento strach vnímajú ako vlastné ohrozenie. Je to pravda?
S tym strachom mate absolutnu pravdu, uz som o tom hovorila. Tento majitel sa ale aspon nejako snazil situaciu riesit. Potesi ma, ked sa v spravach dozviem, ze aj majitel spominanych dvadsiatich pitbulov nejako odborne situaciu vyriesi. Tym nemyslim utratenie samozrejme.
21.08.2012 10:47 - otázka od Jozef
Dobry den, chcem sa spytat, co hovori zakon o pohybe psov na verejnych priestranstvach? Musi mat pes kosik, alebo staci aby bol uviazany na voditku?? Co robit v pripade, ze vidim volne pobehovat psa po verejnom priestranstve, alebo na svojom pozemku (napriklad vo svojom sade)?? Mam volat policiu?? Dakujem za odpovede.
Myslim, ze zatial tuto problematiku zakon zatial neriesi a prave preto sa, ako som sa rano dozvedela v spravah, nieco take pripravuje. Len aby to nebolo, ako vela inych zakonov site horucou ihlou a bez prizvania na slovo vzatych odbornikov z radov kynologov. Odporucam sa obratit na Slovensku kynologicku jednotu, tam ich urcite najdete.
21.08.2012 10:44 - otázka od melish
Akú má motiváciu chovateľ psov, aby si zaobstaral bojové plemeno psa, keď je plno iných rás, ktoré ani v prípade, že im to v hlave prepne nie sú schopné človeka usmrtiť ? O čo vlastne týmto ľuďom ide?
Presne o to, co videla pani na tom spominanom DVD. Aj civavy by sa vedeli na zivot a na smrt pobit, ale nebola by to taka "zabava".
21.08.2012 10:43 - otázka od Prašivec_Lotor
vlastním 3 ročného jazvečíka Bobbyho, ktorý je napriek svojmu vzrastovému handycapu nesmierne jedovatý a šikovný v boji, keďže už dokázal poraziť vlčiaka, ktorého vlastní náš pán farár, totálne uzemnil jedného buldoka a susedovmu 2 ročnému pitbulovi je tiež viac než zdatným protivníkom! myslíte, že by som v ňom mal tieto bojové nadanosti nejako podporovať a zušľachťovať, alebo to mám nechať tak?
Ty si presne ten typ, ktoremu pes robi radost v takomto prevedeni. Ovsem pokial si nerobis iba srandu. Lebo sa mi nechce verit, ze takto moze vazne uvazovat akykolvek zodpovedny majitel psa. Dam ti dobru radudaruj ho niekomu, kto ho bude mat rad.
21.08.2012 10:40 - otázka od Igor Hudec
Nepokladáte za týranie zvierat, keď 20 psov je uviazaných na reťazi pri búde mimo ľudského obydlia a niekto im len príde dať jesť a piť? Veterinár tvrdí, že je o nich dobre postarané, ale ja si myslím, že im chýba skutočná starostlivosť majiteľa, kontakt s nimi, vychádzky, prípadne výcvik a pod. Niet divu, že keď je pes takto "opatrovaný", zaútočí na človeka. Škoda, že nemal možnosť zaútočiť na majiteľa, ten by si to zaslúžil. Konečne by sa mal niekto zaujímať o to, ako zvieratá žijú, resp. trpia a nikto za to nie je zodpovedný.
Ano pan Hudec, hovorite mi z duse. Pre mna su psy clenmi mojej rodiny. A ked boli moje deti male, boli to ich stvornohi surodenci. Tak sa s nimi zaobchadzalo a preto sa naucili rozdavat lasku. Nikdy nepochopim, naco je cloveku dvadsat psov, ked s nimi nezije dokonca ani v tom istom state. Mozno bolo o nich dobre postarane, pretoze z hladiska legislativy je to vec. Ale ako o ziveho tvora o nich dobre postarane nebolo. Myslim si, ze to boli nestastne zvierata.
21.08.2012 10:37 - otázka od Husovská
Nemyslíte si že pes je odrazom svojho majiteľa? Agresívny človek = agresívny pes. Napriek tomu si myslím, že pes bez náhubku by mal znamenať veľmi prísny postih pre majiteľa. Tzv. bojové psy by mali patriť len do rúk ľudí, ktorí ich vedia udržať, vycvičiť a unaviť. A alkoholiciby nemali mať ani jazvečíka, ten tiež vie dobre rafnúť.
Alkoholici by nemali mat ziadne zviera a psa uz vobec nie, pretoze pri nich sa pes citi neisto a neistota je spustacom tzv. agresivity. Ale ani ja ako clovek sa v pritomnosti opilca necitim sebaisto. Chovam sa inac, pretoze nie som zviera. A to pes je. Za to ho trestat nemozeme. Na to musime pouzit intelekt, aby nas pochopil.
21.08.2012 10:35 - otázka od Filip
Dobry den Pokial mi je dobre zname nieco ako bojove plemeno neexistuje nakolko na bojoveho psa mozete vycvicit aj civavu a za najagresivnejsieho psa sa poklada Jazvecik. Chcel by som vediet preco teda ludia pouzivaju tento termin ved vlci su smrtelnejsi ako nejaky pittbul a tiez sa nepovazuju za bojove plemeno. Je ubohe ze niektori ludia toto vobec nerozlysuju zalezi predsa len od vychovy majitela.
Je to pravda, statisticky je dokazane, ze v pomere poctu psov je jazvecik zlocinec, ktory pokusal najviac ludi. Musime tomu verit? Ved jazvecika stretavam na kazdom kroku a kolko z nich je bojovnych? Podla mna dalsi dokaz pre tych, ktori sa stale nedokazu uvedomit, ze vsetko, co pes urobi alebo neurobi vychadza ako podnet od cloveka.
21.08.2012 10:33 - otázka od Big I.D.A.
Dobrý deň pani Drahuška. Raz sa mi dostalo do rúk DVD zrejme stiahnuté zniekadiaľ z netu, na ktorom boli zaznamenané zápasy bojových psov... podľa jazyka, ktorým hecovali majitelia tých psov sa to odohrávalo niekde v Rusku a bolo to hrozné, niektoré psy končili po zápasoch dotrhané úplne na maderu, prevádzkovatelia zápasov ich jednoducho odniesli z plochy, trošku pozmývali krv a išlo sa ďalej... videli ste aj vy niekedy podobné šokujúce materiály?
Videla, ale tieto psy sa take nenarodili. Narodili sa silne, schopne boja a to je ich nestastie. Ludia, ktori s nimi pracuju by si rozhodne nekupili civavu. Naco by im aj bola?
21.08.2012 10:31 - otázka od Tomáš
Dobrý deň chcem sa spýtať či tieto psy to maju vrodené alebo je to chyba majiteľa, my máme pitbula a je roztomily a priatelsky,.....
Tieto psy maju vrodene iba to, ze su velmi silne a su to terieri, nebudu sa rozhodne spravat ako pudle a preto ich aj treba inak vychovavat. Na Slovensku je vela dobrych vycvikarov a dobrych majitelov, pre ktorych vychova psa nekonci na dvojmetrovej retazi. Pes je tvor, ktory chape a citi lasku, naklonnost, strach, respekt a podla toho je schopny spracovavat podnety z okolia. Ani dieta by sme nedokazali vychovat bez lasky a autority. Som rada, ze za sa Vam podarilo vychovat priatelskeho pitbula. Sama poznam vela takych majitelov. Ale o tych sa nepise ani nehovori.
21.08.2012 10:27 - otázka od Jozef
Dobry den, dufam, ze aspon vy nebudete spochybnovat, ze bojove plemena existuju a niektore na to boli slachtene stovky rokov. Staci si vygooglit historiu niektorych plemenie. Dakujem, Jozef
Vygooglit historiu plemena by si mal kazdy zaujemca o kupu psa. V podstate by to mal byt prvy krok, nez sa pre nejake plemeno rozhodne. Ale ani labrador nebol vyslachteny ako vodiaci pes a osvedcil sa. Vzdy je dolezite, ako ho vychovame. Ani Mozartovu hudbu by sme si nevychutnali, keby jeho otec vcas a spravnym sposobom nepodchytil jeho vlohy. Podla platnej legislativy je na slovensku pes chapany ako vec. Rovnako je chapana motorka, auto pripadne aj zbran. Vsetko moze zabit. Ale iba za psa sa v tomto pripade nenesie zodpovednost. Pytam sa preco, ked je to vec ako kazda ina. Pokial pes bude chapany v samostatnej kategorii ako zivy tvor, prestanu sa nanho vztahovat zakony ako na veci. A potom nanho nebude platit ani tato legislativa. Zatial je to ale stale vec.
21.08.2012 10:22 - otázka od Lucie
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat zda odborně existuje pojem "bojové plemeno". Nebo je to pouze smyšlená skupina do které se řadí agresivních psi, kteří mají nad 20kg váhy. Ona totiž pořádně agresivní umí být i čivava...
Takyto pojem kynologia nepozna. Venujem sa profesionalne naprave psieho chovania a vztahov v rodine. Myslim tym vztahom rodina a pes. Tyzdenne mi privedu ca. dvoch az troch "bojovych" psov vahovej kategorie do 5kg. Rozdiel je iba v tom, ze takyto psik otravuje, velky ublizuje a ti najsilnejsi mozu zabit.
21.08.2012 10:19 - otázka od Viktor
Dobrý deň. Ja mám rotwajlera a je to velmi milé, prítulné stvorenie. Zdeľate so mnou názor, že ako si pán vychová psa, taký pes bude? Ak sa psovi pán nevenuje tak jeho povaha rastie takzvane nadivoko a potom je pes nevyspytateľný - ovládajú ho jeho pudy a spolužitie s človekom potom môže priniesť nepríjemné situácie.
Zdielam uplne Vas nazor a bola by som rada, keby ho zdielali hlavne kompetentni a zohladnili ho pri priprave legislativy. Dakujem Vam zanho, ja tiez momentalne cvicim rotwielera pre mladeho muza odkazaneho na invalidny vozik a ze to uz druhy asistencny pes tohto plemena, ktoreho cvicim. Myslim, ze uspesne.
21.08.2012 10:18 - otázka od Jaroslav Mikula
Dobrý deň pani Fridrichová. Pred 5 rokmi ste nám pomohli s výcvikom šarpeja Miša. Je z neho vďaka Vám maximálne super pes.Ďakujeme.
Dakujem Mikulovci, na Vasho Miska rada spominam, je to jeden z dokazov, ze aj pes, ktoreho vyslachtili pred mnohymi storociami ako bojoveho moze byt velmi dobrym rodinnym spolocnikom.
21.08.2012 10:16 - otázka od lenuš
Čo teda treba robiť, keď sa ten pes na mňa rozbehne? Tam už potom ja neriešim kto za to môže - ak skončím v nemocnici alebo na onom svete, nebude to dôležité... Podľa mňa tieto plemená by nemali byť dostupné pre hocikoho...
Nemusite skoncit v nemocnici, pes ma vrodeny model spravania, ktory na rozdiel od ludi nikdy neklame. Problem je opat v tom, ze ludia nevedia, ako sa zachovat. Vo vasom pripade, ked stretnete cudzieho psa, ktoremu neverite, je najdolezitejsie zachovat klud a prerusit okamzite akykolvek ocny, verbalny pripadne aj fyzicky kontakt. Pes zareaguje vzdy najprv nosom a vas strach neomylne zaciti. Dorozumieva sa neverbalne, preto je prenho dolezity ocny kontakt. Vystraseny pohlad do oci psa si pes v naprostej vacsine pripadov vysvetli ako vyzvu. To uz su v podstate dve vyzvy, na ktore zareaguje, ale ktore dostal od cloveka. Preto si myslim, ze aby pes mohol pochopit aspon ciastocne model spravania cloveka, musi dostat spravnu vychovu. Ta samozrejme okrem toho, ze majitel ma spravny pristup k psovi a rozumie jeho psychike, musi bezpodmienecne zahrnat zakladnu ovladatelnost. Ani najlepsie vycviceny pes nebude pocuvat svojho pana, pokial tento si s nim nevytvori vztah. U psa plati zasada, ze laska = respekt.
21.08.2012 10:11 - otázka od dada
Dobry den, chcem sa opýtat aky mate názor na to ze pri takýchto útokoch niesu vinný psy ale majitelia. Ja osobne som bola napadnutá pitbulom ktorý cele dni uteká majiteľom nikto sa mu nevenuje a kúpili ho ako hracku pre dceru.
Naozaj som presvedcena, ze vina je vzdy v ludoch a v nespravnom vybere psa. Pitbull, ktory uteka majitelom nema byt nie len verejnostou, ale aj zakonom vnimany ako zbran, ktora nie je zaistena a nikto nevie, kedy spusti. Za zbran je tiez zodpovedny majitel alebo drzitel. Ja osobne si myslim, ze je zbytocne lamat si hlavu a stracat cas zostavovanim zoznamu tzv. bojovych psov. Takyto vyraz kynologia ani nepozna, skor by som uzakonila legislativu, v ktorej by bol zahrnuty aj zoznam bojovych majitelov.
21.08.2012 10:09 - otázka od Richard
Dobrý deň, aký máte názor na nedávny prípad, kedy dvojica manželov chovala 20 bojových psov !!!! Je to podľa Vás normálne ? Prečo nieje zákonom nejako obmedzené, poprípade obcou zakázaný chov akého obrovského počtu bojových plemien?
Podla mna nie je problem v tom, ze ich bolo 20, ani v plemene, ale v sposobe, akym ti psi boli vychovani, zrejme chybala socializacia na ludi aj na psov, pretoze pokial som zaregistrovala, ostatni boli schopni dotycneho psa roztrhat. Odpoviem jednoduchou otazkou: Ako by ste sa vy chovali k okoliu, keby ste prakticky cely zivot prezili vonku priviazany na kratkej retazi k bude?
21.08.2012 10:07 - otázka od Stanislav
Dobry den zvazujem nad kupou podobneho plemena (kanarska doga) no posledne dni mi skor radia ist do niecoho kludnejsieho no otazka je ci to nie je jedno podla mna kazdy pes moze byt "zly" v urcitej situacii no nasledky mozu byt ine s prihladnutim na plemeno psa.
A hlavne na velkost psa, kanarsku dogu si kludne kupte, je to kludne plemeno, zalezi na tom, kolko casu venujete jeho vychove. Vsimnite si, ze zatial nehovorim o výcviku, pretoze toto plemeno nebolo vyslachtene na konkretne ucely a podla mna charakter psa ovplyvnuje okrem genetickych predpokladov hlavne prvy rok jeho zivota. Ja osobne pri vybere psa nehladim na plemeno, ale na sposob odchovu. Rodinny odchov je zaklad pre dobreho rodinneho psa. Kotercovy odchov je dobry zaklad pre sluzobneho psa.
21.08.2012 10:03 - otázka od terezia šefčíková
mám otázku dokedy budú psy chránené viac ako ľudia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tiež sa pýtam.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu