Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ako zaobchádzať s peniazmi? Online radí Tomáš Surovec!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Načo si dať pozor pri povinnom zmluvnom poistení (PZP)? Čo je dôležité sledovať pri úveroch? V online rozhovore sa môžete na tieto aj iné otázky z oblastí financií pýtať Tomáša Surovca, absolventa Ekonomickej univerzity, odboru bankovníctvo, financie a investovanie, ktorý pracuje v oblasti finančného sprostredkovania od roku 2005.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

25.10.2011 14:38 - otázka od Renáta
Je podľa Vás možné v dnešnej dobe investovať 10.000 eur na 3,5 mesiacov s 20% ziskom na túto dobu? Ďakujem!
To je zvláštne. Zdá sa mi to nedôveryhodné. Treba preveriť kto to ponúka a čo garantuje.
25.10.2011 14:36 - otázka od Tibor
Ohľadom tej hypotéky, tak napríklad či by ste odporúčali zobrať hypotéku na splatenie iného úveru, nakoľko mesačná splátka hypotéky by bola omnoho nižšia.
Predčasné splatenie hypotéky sa nie vždy oplatí. Financie sú matematika a treba konkrétne čísla. Ale ak je to tak, že môžete mať omnoho lepšie podmienky tak áno. Závisí tiež od fixácie úrokovej sadzby a poplatkov za predčasné splatenie resp. poplatku za vybavenie novej hypotéky. Pri zachovaní fixácie, omnoho lepších podmienkach a bez poplatkov je to vhodné.
25.10.2011 14:31 - otázka od Fero
Mile Topky.sk Aj trochu sledujete tie odpovede? "" ...Žiaľ nie.. ...neexistuje jednoznačná odpoveď... ...Najvýhodnejší produkt na finančnom trhu neexistuje... ...To dokáže vzdelaný a objektívny odborník... ...Nemám túto informáciu... ...prognózovať scenár nie je ľahké... ...Z mojich skúseností sa to nedá jednoznačne povedať... ...Ľudia so mnou spolupracujú pre to čo mám v hlave... ...Preto je vhodné diskutovať na túto tému s kompetentným odborníkom... "" Prosim Vas, to kde ste ho vyhrabali?
Milý Fero, V médiu ako tomto sa nemôžu používať komerčné názvy. Jedno obmedzenie. Druhé je, že ťažko sa píše konkrétne keď chýbajú ďalšie informácie. Je to ako s lekárom. Skúste zavolať obvodnému lekárovi a povedať mu, že máte teplotu nech vám predpíše liek a recept pošle mailom. Čo by asi povedal? S financiami je to podobné. A treba čítať dôsledne. Odpoveď :"Z mojich skúseností sa to nedá jednoznačne povedať... súvisela s tým či majú na financie lepší cit muži alebo ženy. Viete odpoveď? :-) Všetko dobré.
25.10.2011 14:23 - otázka od Silvia
Dobry den, a v akej forme je dobre drzat fin. rezervy, napr. v pripade straty zamestnania, 3-6 mesačné výdavky, ako ste pisali?
V likvidných - to je vkladový účet - má zhodnotenie okolo 1 - 1,5 percenta p.a., peniaze sú kedykoľvek k dispozícií, vedenie účtu zväčša bez poplatkov. Trh ich ponúka mnoho. V niektorých prípadoch poprípade likvidné krátkodobé terminované vklady. Inak to nazývame ako Krátkodobá rezerva - najdôležitejšia vec v osobných financiách. V praxi sa stretávame s tým, že klienti majú hlavne dlhodobé rezervy v poistení. Čo nieje vhodné. Pri potrebe zdrojov musia poistenie rušiť so stratou. Sporivé poistné produkty nie sú liekom na všetko. Treba k nim pristupovať zodpovedne. A dôsledne zvážiť ich kúpu.
25.10.2011 14:16 - otázka od Mell
Dobrý deň,Tomáš! Rada ba som vedela či na VŠ bol niekto z profesorov, ktorý Vás vedel inšpirovať, ktorý Vás vedel "nakopnúť" alebo ste k financiám už inklinovali od detstva?
Môj otec je úspešný ekonóm a riaditeľ firmy. Už od detstva som bol účastný debát o financiách. Tu je môj podnet k financiám. Financie sú systematické a komplexné a to ma na nich baví. Keď niečo nefunguje problém je zväčša niekde inde a keď na to prídem je to super pocit.
25.10.2011 14:12 - otázka od Peter
Dobry den, z vasho pohladu je vyhodne predcasne splacat casti hypotekarneho uveru po nasetreni napr. raz rocne nejaku sumu, alebo sa viac oplati postupne 30 rokov splacat uver?
Závisí od komplexného stavu rodinných financií. Ale vo všeobecnosti je vhodnejšie ak klienti nemajú dlhy alebo ak ich aktíva sú v rovnakej výške ako dlh. Je napríklad lepšie splatiť hypo postupne predčasne ako držať peniaze na terminovanom vklade. Je vhodnejšie splácať postupne ak investujem voľné zdroje do fungujúceho podnikania. Je dôležité mať rezervu - nieje vhodné všetky voľné financie tlačiť do predčasného splatenia. Financie treba vnímať ako komplex. Živý organizmus. Všetko so všetkým súvisí. Aj to čo sa tak nezdá. Preto je vhodné diskutovať na túto tému s kompetentným odborníkom.
25.10.2011 14:06 - otázka od Robo
nakupoval by si teraz zlato?
Dnes je to móda a robia to všetci húfne. Existuje veľa multi-levelových firiem so zlatom, ktoré túto myšlienku podporujú. Cena je najvyššia. Ja nie. Ale investícia do zlata je jednou z možností.
25.10.2011 14:04 - otázka od zuzana
Dobry den, chcela by som sa opytat, pri stavbe domu, ak mame nejake financne prostriedky v hotovosti, ci ich rychle "vrazit" do stavby, aby nestratili na hodnote, kedze momentalna situacia sa asi nevyvija dobrym smerom pre hotove penazne prostriedky...
Jednoznačná odpoveď závisí od vašej hotovostnej rezervy a celkovej finančnej situácie. Odporúčam kompromis. Za kuchynskú linku sa nedá už nič kúpiť. :-)
25.10.2011 14:02 - otázka od Lucia
Ahoj Tomáš, Tvoja tvár mi je známa najmä z Lets dance. Je Ti táto popularita výhodou pri tejto práci? Aké máš skúsenosti? Pekný deň.
Ani nie. Ľudia so mnou spolupracujú pre to čo mám v hlave. Nie pre to, že som známy. Aspoň mám taký pocit.
25.10.2011 14:01 - otázka od Katka
Dobrý deň, Tomáš. Chcela by som sa spýtať, či sú pre Vás vzrušujúcejšie finančné trhy alebo tanečný parket a prečo.
Financie - čisté rácio Tanec - emócia Celé sa to dopĺňa :-)
25.10.2011 14:00 - otázka od Peter
Da sa povedat, kto je pri rozhodovani vo veci financi zodpovednejsi/sikovnejsi? Muzi, ci zeny?
Z mojich skúseností sa to nedá jednoznačne povedať.
25.10.2011 13:59 - otázka od Tibor
Pekný deň prajem. Rozmýšľam, že by som si zobral hypotéku, no neviem či sa to oplatí v tomto nejasnom období. Aký vplyv na to by malo napríklad zánik eura? Niekde že vraj minule spomínali, aby ľudia nebrali hypotekárne úvery, ale ja som to zatiaľ nikde nezastrehol. Ďakujem veľmi pekne.
V prípade ak je treba zobrať hypotéku na vyriešenie bývania - je to vhodné. Ak by sme uvažovali o špekulatívnom investovaní do nehnuteľnosti je to na zváženie. Ak zanikne Euro prejdeme na novú menu a podľa konverzného kurzu sa prepočítajú aj hypotéky. Dnešná doba je turbulentná a prognózovať scenár nie je ľahké. Preto ak hypo v súvislosti s vyriešením bytovej otázky áno. Sadzby a podmienky bánk sú stále vhodné. Na druhej strane treba zvážiť ako splátka ovplyvní rodinný rozpočet. A či má rodina dostatočné rezervy na obdobie ak by človek nemal prácu. Ak máme zabezpečené: hypo áno 1, rezervy - aspoň na 3-6 mesiacov (3-6x mesačné výdavky) 2, splátka je primeraná vzhľadom na príjem a mesačné výdavky 3, hypo na bývanie, nie špekuláciu
25.10.2011 13:48 - otázka od Lilliana
Ahoj, chcela by som sa spytat, ci nahodou nevies, ci vlada planuje naliat do vladneho programu zateplovania nejake peniaze na rok 2012? Dakujem
Nemám túto informáciu.
25.10.2011 13:48 - otázka od Tibor
oplatí sa podľa Vás teraz vybrať hypotéku?
V princípe áno. Treba vybrať najlepšiu ponuku...
25.10.2011 13:47 - otázka od Renáta
Dobrý deň! Považujete za rentabilné,ak sa chystám uzavrieť pre 9 ročného syna už teraz investičné dôchodkové poistenie? Som konzervatívny typ v rozhodovaní,rozmýšľam v dlhodobom horizonte.Vedeli by ste mi odporučiť lepší produkt,ak mám k dispozícií 100 Eur mesačne na takýto účel? Ďakujem
Renáta investičné poistenie je často najdrahší spôsob šetrenia. Vzhľadom na poplatky, ktoré v sebe ukrýva. Zároveň iba šetrenie cez IŽP môže zabezpečiť, že v prípade úmrtia alebo invalidity poistníka ( ten kto poistenie platí) poisťovňa dosporí mesačnú platbu do dospelého veku dieťaťa. Lacnejšie je (zväčša) sporenie priamo do podielových fondov cez banky a ich správcovské spoločnosti ako cez poisťovňu. Treba posúdiť vašu situáciu komplexne a na základe toho vybrať čo je vhodné. Všetko má svoje pozitíva a negatíva. To dokáže vzdelaný a objektívny odborník.
25.10.2011 13:39 - otázka od Laco
Financny sprostredkovatel pozickoveho fondu mojej svokrusi. To je funkcia!
:-)
25.10.2011 13:39 - otázka od Miroslava Šarmírová
Nahovárajú ma investovať do diamantov. ČO si o tom mysliš?
Diamanty sú jednou z možností. Skôr ale alternatívna investícia. V dnešnej dobe je dôležité mať vytvorené rezervy. Ak sú vytvorené prečo nie. Je dôležité ale uvedomiť si, že ide o dlhodobú investíciu a treba si investičné diamanty nakúpiť cez korektnú firmu. Existuje veľa firiem, ktoré pracujú s vysokými maržami. Investične je vhodné kupovať "šampiónov" a tie stoja veľa peňazí. Kúpiť si lacný diamant ako investičný nástroj nie je vhodné.
25.10.2011 13:34 - otázka od Miša
Ak by si vyhral 1.000.000eur čo by si urobil z pohľadu investičného s touto sumou?
Rozbehol by som funkčné podnikanie.
25.10.2011 13:33 - otázka od Miša
Ako bude pokračovať tvoja tanečná kariéra ak sestra odcestuje za svojou láskou do USA?
Téma: financie :-)
25.10.2011 13:33 - otázka od Jan
Pekny den vam prajem--vyžaruje z vas uprimnosť tak až sa vam po čase nestrati Jan
Jan, ďakujem. Nestratí...
25.10.2011 13:32 - otázka od Jožin
PZP Genertel má nejaké "našľapné miny"? Platia bankové záruky pri uložení financii na 3 roky, pričm peňažný ústav vyplatil vopred úroky? Vyberiem po 3 rokoch tú istú sumu? Ďakujem.
Sám sa stretávam s názorom, že pri výbere PZP je rozhodujúca cena a teda najlacnejšie PZP je najvhodnejšie. Keďže ide o plnenie voči tretej strane. Dnes sa ale už objavujú súdne spory, kde tretia strana žaluje škodcu, keď poisťovňa v rámci PZP nedostatočne plní. Zodpovednosť je teda na nás. Pri výbere PZP je treba zvážiť nielen cenu ale aj finančného partnera. V princípe väčšie poisťovne majú správu a likvidáciu poistných udalostí na vyššej úrovni. Je to porovnateľné ako pri kúpe potravín. Môžem mať vyššiu kvalitu ale priplatím si alebo sa uspokojím s nižšou kvalitou za menej peňazí. Pokiaľ hovoríme o bankových produktoch - termínovaných vkladoch tak áno. V prípade garantovaných investícií finančný partner vyplatí garantovanú sumu, ktorá nemusí byť vo výške vkladu. Ak ide o podielové fondy bez garancie tak sa môže stať, že vyberiete aj menej. Preto investovanie do podielových fondov je vhodnejšie pravidelne na dlhé obdobie. Nie iba na 3 roky.
25.10.2011 13:18 - otázka od Róbert
Prajem pekný deň, moja otázka je : Aký bankový produkt je v súčastnosti na trhu z hľadiska pravidelného mesačného odkladania financií, ktorý je najvýhodnejší (poplatky za vedenie účtu, nejaké zúročenie, výber kedykoľvek v prípade potreby bez pokuty a pod.... Čo odporúčate? Ďakujem. róbert.
Najvýhodnejší produkt na finančnom trhu neexistuje. Existuje iba najvhodnejší v súvislosti s cieľom, ktorý klient má. Je treba zvážiť dva fakty. 1, investičný horizont - čas na ktorý sa vzdávam hotovosti s cieľom dosiahnuť výnos a 2, rizikový profil - či som ochotný akceptovať rast a pokles hodnoty investície v čase a v akej miere. Čim dlhší čas mám tým rizikovejšia investícia môže byť. Na krátky čas odporúčam: terminované vklady, vkladové účty, stavebné sporenie. Na dlhší čas odporúčam pravidelné investovanie cez rôzne produkty, ktoré majú v sebe nástroje na zníženie rizika. Dôležité sú poplatky. Je vhodné využiť lacnejšie nástroje. Aj keď aj vo financiách platí: nie všetko lacné je dobré.
25.10.2011 13:06 - otázka od jozef krchnak
Zdravim Mam k dispozicii $45000 a rad by som investoval, no bohuzial, to nie je dostatok penazi na kupu lacnych bytov, domov ci pozemkov v dnesnej dobe ( v daka krize), Mozno by sa dalo s autami, no na slovensku ludia zarobia 500 eur takze auto tiez nik nekupi a zlato ide hore, ale vzdy padne dole a aj ked sa hned pozbiera vzdy je to dookola. Do coho ma zmysel investovat ak som limitovany so $45000???
Otázka na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď. Vhodné je mať investíciu rozdelenú vo viacerých nástrojoch, kvôli rozloženiu rizika. Dôležité je mať jasno na aký čas sa viem hotovosti zrieknuť. Likvidnejšia je investícia do cudzích mien (stabilných ekonomík). Na dlhé obdobie je vhodná tiež investícia do drahých kovov, či pozemkov. V prípade drahých kovov ale nie krátkodobo, keďže ich cena je dnes na historických maximách. Tiež je treba mať na zreteli infláciu, ktorá uberá hodnotu hotovosti. Jednoznačnú odpoveď by vedel dať kvalifikovaný odborník po preskúmaní kompletnej finančnej situácie.
25.10.2011 12:55 - otázka od Lenka
Ahoj Tomas, mozes prezradit, pre aku spolocnost pracujes?
Žiaľ nie, kvôli reklame. Spolupracujem s najrýchlejšie rastúcou.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu