Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nebezpečná hra: Do očí si lejú vodku!

Eyeballing dokáže zničiť rohovku
Eyeballing dokáže zničiť rohovku

LONDÝN/BRATISLAVA - Vodkou do oka! Medzi študentami si našla obľubu nová hra, ktorá môže natrvalo poškodiť ich zdravie. Hoci si to teraz neuvedomujú, o pár rokov môžu prísť definitívne zrak. Varovanie zdravotníkov napriek tomu väčšina ignoruje.

Hra spočíva v naliatí čistej vodky do oka, či už priamo priložením fľaše alebo napríklad pomocou lyžičky. Je to ako dostať žihadlo.

"Eyeballing" je populárny najmä u študentov. Tí tvrdia, že alkohol tak účinkuje oveľa rýchlejšie a poskytuje im okamžitý pôžitok. Odborníci ale hovoria, že cez oko sa do telesného systému môže dostať iba jeho nepatrné množstvo.

Eyeballing sa dá porovnať s naliatím bielidla, je to veľmi bolestivé. Alkohol poškodzuje vrstvy oka, ktoré sú potom náchylné k infekcii a potenciálne zjazvenie môže v dlhodobom horizonte ohrozovať zrak.

Melissu Fontaine, ktorá opustila univerzitu minulé leto, trápili bolesti ľavého oka, po tom, čo si do neho viackrát naliala vodku. Lekár skonštatoval, že alkohol hlboko poznačil jej rohovku.

"Bola som veľmi súťaživá. Niektorí ľudia by to mohli urobiť raz alebo dvakrát. Ja som to urobila dosť veľa. Povedali mi, že by to mohlo viesť ku komplikáciám a spôsobiť slepotu, ktorá je desivá," povedala.

Napriek odstrašujúcim príkladom, stále vznikajú nové videá, ktoré mládež zdieľa napríklad na Youtube a taktiež množstvo skupín na Facebooku podporuje tento fenomén. Poddať sa tlaku rovesníkov však môže mať trvalé následky. Informoval denník The Daily Mail.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu