Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Berlusconiho preverujú aj kvôli barovej tanečnici

Taliansky premiér Silvio Berlusconi
Taliansky premiér Silvio Berlusconi

RÍM - Talianska prokuratúra dnes oznámila, že preveruje vzťah premiéra Silvia Berlusconiho s tanečnicou z nočného klubu. Podľa zdrojov agentúry Reuters prípad zahŕňa aj Berlusconiho aféru s vtedy ešte maloletou prostitútkou.

Berlusconi v reakcii na štvrtkový výrok ústavného súdu, ktorý čiastočne obmedzil imunitu členov kabinetu, dnes v televízii vyhlásil, že toto rozhodnutie nijako neovplyvní ďalšiu činnosť vlády.

Správu o vyšetrovaní zverejnil na svojom webe popredný taliansky denník Corriere della Sera. Ten podľa AP uviedol, že Berlusconi mohol zneužiť svoju právomoc, aby zahladil údajnú aféru so 17-ročným dievčaťom Ruby. Vraj nepatrične vyvíjal nátlak na policajtov, aby Ruby prepustili, keď bola zadržaná kvôli obvineniam z krádeže. Premiér všetku vinu popiera.

Prokuratúra následne vo vyhlásení oznámila, že preveruje jeho kontakty s istou klubovou tanečnicou. Ďalej uviedla, že si Berlusconiho a jeho právnikov predvolala.

Denník Corriere della Sera tiež napísal, že polícia prehľadala kancelárie dvoch asistentov premiéra.

Berlusconiho právnici dnes označili vyšetrovanie premiéra v súvislosti s prostitučním prípadom za "absurdné a bezdôvodné" a za "veľmi vážny zásah do súkromného života". Vo vyhlásení tiež upozornili, že podozrenie už skôr odmietli hlavní aktéri i svedkovia. Podľa agentúry AP vyjadrenie zatiaľ neposkytol milánsky prokurátor Antonio Sangermano.

Berlusconi dnes kvôli štvrtkovému verdiktu ústavného súdu vystúpil v televízii. "Rozhodnutie súdu nemá vôbec žiaden vplyv, vláda pôjde ďalej vpred, pretože Taliansko potrebuje všetko okrem predčasných volieb," vyhlásil podla agentúry ANSA.

"Musím povedať, že som nečakal nič iného. Pripomínam, že (zákon o legitímnej prekážke) som nežiadal ja. Súd nenarušil podstatu zákona, uznal, že legitímna prekážka je správna a nevyhnutná pre toho, kto plní vládne povinnosti," zdôraznil šéf talianskej vlády .

Súd typizoval niektoré skutkové podstaty, ako boli naznačené v zákone, že napríklad predsedanie vláde je legitímna prekážka, rovnako ako predsedanie medzinárodnej schôdzy. A preto z tohto hľadiska súd predchádzajúcu situáciu zlepšil, vysvetlil premiér.

Zákon o legitímnej prekážke bol prijatý v júli 2008 a umožňuje predsedovi vlády a ministrom, aby s odvolaním na to, že sú zaneprázdnení vládnymi úlohami, požiadali o šesťmesačné pozastavenie procesov, ktoré sú proti nim prípadne vedené. Žiadosť je možné ešte dvakrát opakovať, odklad teda môže dosiahnuť dĺžku až 18 mesiacov.

Z nálezu ústavného súdu vyplýva, že hroziace súdne konanie proti Berlusconimu nemôžu začať automaticky, ale bude na zvážení konkrétneho sudcu, či by záležitosť zbytočne komplikovala pracovnú náplň člena kabinetu.

V minulosti bolo proti Berlusconimu vedených mnoho súdnych konaní súvisiacich najmä s jeho obchodnými záujmami. Doteraz bol vždy oslobodený alebo zbavený obvinenia, pretože bol prípad už premlčaný alebo ako premiér využil imunitu .

Berlusconi dnes v televízii znova zdôraznil, že tieto "procesy sú úplne vymyslené, smiešne, groteskné. Ostatne som už pred všetkými uistil, že takéto fakty neexistujú. Nie sú tu fakty, na základe ktorých by bolo možné vyniesť rozsudok", vyhlásil šéf vlády.

Berlusconi vždy zdôrazňoval, že je nevinný, a stal sa obeťou ľavicovo orientovaných predstaviteľov justície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu