Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Porodí neplodné dievčatko (2) vlastného súrodenca?

Mackenzie trpí Turnerovým syndrómom
Mackenzie trpí Turnerovým syndrómom

LONDÝN/BRATISLAVA - Angličanka Penny Jarvis (25) chce zmraziť svoje vajíčka, aby jej neplodná dcéra mohla v budúcnosti mať dieťa, hoci sa jej narodí vlastný brat alebo sestra. Malá Mackenzie trpí Turnerovým syndrómom, dedičnou chorobou, ktorá znamená, že jej chýba chromozóm X a narodila sa bez vaječníkov.

Keď sa Penny, matka piatich detí, dozvedela, že jej dcéra nikdy nebude môcť mať vlastných potomkov, bola zničená. Nakoniec sa rozhodla, že zmrazí svoje vajíčka pre prípad, že by jej dcéra chcela mať niekedy rodinu. Znamená to však, že by zároveň porodila svojho súrodenca.

Turnerov syndróm postihuje jedno zo 2500 dievčat. Spôsobuje rad duševných aj fyzických problémov, z ktorých väčšina sa dá korigovať liekmi a psychoterapiou. Najčastejšími príznakmi sú opuchy končatín, malý vzrast a neplodnosť. Mackenzie musí brať každý deň dávku rastového hormónu, je tiež čiastočne hluchá a komunikuje pomocou znakovej reči.

Penny si myslí, že podobnú vec by urobila pre svoje dieťa každá matka. "Pár ľudí mi povedalo, že to je trochu choré, ale vcelku ma podporili," tvrdí.

Odborníci aj etici sa skôr obávajú, že by to mohlo dcére spôsobiť psychické problémy, zatiaľ čo dieťa či deti by mohli byť zmätené zo vzťahu k ich matke a babičke.

"Človek plne chápe smútok matky, ktorá zistí, že jej malá dcérka trpí Turnerovým syndrómom, ale nemyslím si, že zmrazenie vajíčok je praktické alebo etické riešenie." Okrem toho je tu možnosť, že sa syndróm na budúce dieťa prenesie geneticky. Informoval denník The Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu