Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zomrel prvý ponovembrový minister zahraničia Dienstbier

Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier (Zdroj: TASR)

PRAHA - V pražskej vinohradskej nemocnici dnes vo veku 73 rokov zomrel po dlhšej chorobe prvý ponovembrový minister zahraničia Jiří Dienstbier. Oznámila to jeho žena Jiřina Dienstbierová. Disident a novinár Dienstbier bol teraz ako nestraník za ČSSD senátorom. Jeho blízki priatelia a kolegovia z politiky vedeli o ťažkej chorobe, s ktorou v posledných mesiacoch bojoval.

"Bol to skvelý chlap, mali sme síce rôzne politické názory, to ale nebránilo tomu, aby sme boli priateľmi," povedal terajší šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Naposledy bol vlani na jeseň s Dienstbierom v Afganistane, už vtedy sa vraj bál o priateľove zdravie.

Podľa úradujúceho predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku je Dienstbierovo úmrtie veľkou stratou. "Bol to veľmi statočný a múdry človek. Myslím si, že to bude strata nielen pre ČSSD a náš senátorský klub, ale aj pre celú českú spoločnosť," povedal novinárom. Predseda senátu Milan Štěch (ČSSD) povedal, že členovia hornej komory parlamentu sú pripravení sa s kolegom dôstojne rozlúčiť. Rozhodujúce slovo bude mať v otázke prípravy pohrebu ale rodina, zdôraznil. Príbuzní zosnulého zatiaľ o podobe poslednej rozlúčky nerozhodli.

Dienstbier sa do dejín zapísal predovšetkým ako prvý československý minister zahraničia po novembri 1989, za ktorého pôsobenia sa búrala železná opona a krajinu opúšťali sovietske vojská. Neskôr bol tri roky osobitným spravodajcom OSN pre ľudské práva v bývalej Juhoslávii. Staršia generácia na Dienstbiera spomína aj ako na novinára - zahraničnopolitického komentátora Československého rozhlasu, ktorý bol v roku 1968 ako politicky nespoľahlivý vyhodený zo zamestnania a z komunistickej strany. Až do roku 1989 nemohol vykonávať novinársku profesiu a živil sa okrem iného ako nočný strážnik a kurič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu