Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novinári mali pištoľ, oklamali kontroly na dvoch letiskách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzski novinári oklamali bezpečnostný systém na letiskách v Paríži a v Marseille a prepašovali do lietadla pištoľ. Reportáž o tom vo štvrtok vysielala televízna stanica France 2. V krajine to vyvolalo debatu o tom, či je rozumné zverovať bezpečnostné kontroly súkromným firmám.

Tím France 2 nastúpil ešte 8. novembra ráno na parížskom letisku Roissy do lietadla smerom do Nice a večer letel z Marseille do Roissy. Do lietadiel sa dostal, aj keď mal pri sebe pištoľ ráže deväť milimetrov rozobratú na niekoľko kusov v dvoch batožinách. Počas spiatočného letu reportérka nakrútila samu seba na toalete lietadla, ako skladá zbraň.

Bezpečnostné kontroly cestujúcich na francúzskych letiskách zverili súkromným firmám. Reakcie z radov policajtov na reláciu neboli jednotné. Šéf policajných odborov USGP-FO Nicolas Comte ho komentoval slovami, že "len dokladujú možné zlyhania, na ktoré poukazujeme už niekoľko rokov. Cieľ súkromných spoločností nie je nevyhnutne bezpečnosť, ale zarábanie peňazí."

Naopak generálny tajomník policajného syndikátu Synergie-officiers Patrice Ribeiro tvrdí, že "nie je možné vrátiť sa späť" a polícia nemôže nahradiť súkromné spoločnosti pri bezpečnostných prehliadkach pasažierov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu