Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Nový rok o žumpe reálnej politiky, parazitoch a mafiánoch

Vyměňte politiky
Vyměňte politiky

BRATISLAVA/PRAHA – Politická mašinéria napojená na podnikavcov a veľkovekslákov najrôznejšieho druhu, mafiánsky systém prerastený do radov polície a prokuratúry. Systematické drancovanie majetku a budúcnosti krajiny. Daňových poplatníkov prídu paraziti štátu na miliardu denne. S touto zdrvujúcou kritikou vyšla v pondelok česká Iniciatíva „Vyměňte politiky“, ktorá reaguje na novoročný prejav prezidenta Václava Klausa.

Podľa hovorcu iniciatívy Jaroslava Kuchařa nie je dôležité ani tak to, čo prezident v prejave povedal, ale čo v ňom chýbalo. „V uplynulom roku sa v celej nahote ukázala bieda českej politiky. V tomto zmysle považujem (Klausov) prejav za pokus o legitimizáciu súčasnej politickej mašinérie“. „Vďaka arogancii, strate zvyšku súdnosti a amatérizmu v komunikácii vrcholných politikov sme mohli nazrieť bez príkras do ich sveta a naše neblahé tušenia sa zmenili v desivú istotu,“ uviedol.

Súčasné  politické strany označil za „bratstvá obchodujúce s mocou na prerozdeľovanie peňazí daňových poplatníkov“. „Hlavným cieľom strán je speňažiť túto moc, vytvoriť systémy, ako peniaze v čo najväčšej miere z verejných rozpočtov ukradnúť a previesť na účty strán a jednotlivcov. Celá táto mašinéria je napojená na podnikavcov a veľkovekslákov najrôznejšieho druhu, ktorí vytvárajú príslušné peňazovody a celý kruh tým uzatvárajú. Celý mafiánsky systém prerástol do radov polície,  štátnych zastupiteľstiev, znalcov a sudcov,“ uviedol.

„Marketing strán je postavený na starej dobrej stratégii rozdeľuj a panuj. Vypätou argumentáciou štve proti sebe najrôznejšie skupiny obyvateľov a tento zvrátený marketing má devastujúce účinky. Spoločnosť je kontinuálne polarizovaná, čo vedie buď k skepse a apatii alebo naopak k významnej radikalizácii názorov,“ konštatuje. 

„Po voľbách si strany rozdeľujú moc aj v prospech opozície, aby eliminovali jej skutočnú úlohu“
a svoje dominantné postavenie si udržujú spôsobom financovania zo štátneho rozpočtu a volebnými zákonmi. Malé strany sú znevýhodnené natoľko, že ich to prakticky vyraďuje z politickej súťaže. „Pokiaľ hrozí vďaka veľkým aféram odliv preferencií veľkej politickej strane, nie je nič jednoduchšie, než prefinancovať vznik nových strán, ktoré znechutených voličov včas zachytia,“ dodal. 

"Tento zdrvujúci pohľad do žumpy reálnej politiky má, bohužiaľ, aj zásadné dopady na naše peňaženky,“
dodáva. Pripomína údaje TI, podľa ktorých sa predražením vo verejných zákazkách stratí 150 miliárd korún ročne. Ďalšie padnú na účelové, t.j. zbytočné projekty, alebo prejdú účtovníctvom štátu alebo samosprávy len čiastočne alebo vôbec. Kuchař prirovnáva štát k akciovej spoločnosti a občanov k akcionárom. Podľa jeho slov „miliarda denne nemôže zmiznúť pochybením niekoľkých jednotlivcov, je to systematické drancovanie majetku a budúcnosti tejto krajiny".

Najväčšiu vinu však podľa neho nesie generácia štyridsiatnikov a päťdesiatnikov. Tí sa nezaujímali a nezaujímajú o to, čo sa deje, hoci v deväťdesiatych rokoch mali dostatok rozumu a možností všetkým uvedeným praktikám zabrániť. Pripomenul štúdie, podľa ktorých miera korupcie klesá s rastom angažovanosti občanov. „Preto to brojenie súčasného establishmentu proti nepolitickej politike. Raz za štyri roky príď, zvoľ ma a potom drž hubu, maximálne si zanadávaj v krčme, ale hlavne plať dane. Preto to nálepkovanie „pravdoláskovci“. Aktívnej a funkčnej občianskej spoločnosti sa totiž boja ako čert kríža. Boja sa jej viac ako revolúcie, obzvlášť zamatovej, tú dokážu zvládnuť ako nám to dokázali pred dvadsiatimi rokmi.“

Vyzval preto k permanentnej kontrole a vyvíjaniu takého tlaku na strany a úradníkov, aby sa im neoplatilo kradnúť. „Aby robili to, čo majú, to je, slúžili občanom, za to si ich nakoniec platíme,“ vyzval. „Každý z nás musí skôr či neskôr urobiť vedomú voľbu, či bude v spoločnosti fungovať ako parazit alebo ako slušný človek," dodal Kuchař.

Iniciatíva sa minulý rok snažila osloviť voličov malých strán, ich kampaň na Youtube a Facebooku podporili o.i. Marta Kubišová, Aňa Geislerová, Aneta Langerová, Dan Bárta alebo Radoslav Banga, alias Gipsy.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu