Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Úrady zablokovali prezidentovi lietadlo

Laurent Gbagbo
Laurent Gbagbo

PARÍŽ - Francúzske úrady v nedeľu nedali povolenie na odlet lietadlu úradujúceho prezidenta Pobrežia Slonoviny Laurenta Gbagba, a tak zostalo zablokované na letisku vo Francúzsku, informovala francúzska vláda.

Prezidentský špeciál Gbagbu, ktorý vzdoruje medzinárodnému tlaku, aby po sporných voľbách odstúpil, zablokovali na letisku Basel-Mulhouse.

Francúzsko a ďalšie svetové mocnosti, ako aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov naliehajú na Gbagbu, aby odovzdal moc svojmu rivalovi Alassaneovi Ouattarovi, ktorého považujú za víťaza minulomesačných prezidentských volieb. Hovorca ministerstva Bernard Valero vysvetlil, že lietadlu prezidenta nepovolili odletieť v odpovedi na žiadosť novej vlády Pobrežia Slonoviny, ktorú zostavil Ouattara.

"Legitímne úrady (Pobrežia Slonoviny) nás požiadali, aby sme lietadlu nepovolili odletieť, čo je presne to, čo sme spravili v odpovedi na ich žiadosť," povedal Valero.

To, že lietadlo úrady zablokovali po tom, ako vykonalo technickú zastávku v Basel-Mulhouse, potvrdil aj hovorca švajčiarskeho federálneho leteckého úradu. "Lietadlo, ktoré patrí Pobrežiu Slonoviny, parkuje v Basel-Mulhouse," uviedol hovorca. "Toto lietadlo zablokovali francúzske úrady," dodal.

Gbagbo, ktorý stál na čele svojej krajiny 10 rokov, odmietol výsledky volieb uznané OSN. Podľa nich víťazom volieb z 28. novembra je jeho politický rival Ouattara. OSN informovala, že povolebné násilnosti si vyžiadali najmenej 173 ľudských životov. Európska únia vydala zákaz udeľovania víz pre Gbagbu a 18 jeho najbližších spojencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu