Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obyvatelia utekajú z Pobrežia Slonoviny, boja sa vojny

Jednotky OSN na Pobreží Slonoviny.
Jednotky OSN na Pobreží Slonoviny.

ABIDJAN - Najmenej 14 tisíc ľudí už utieklo z Pobrežia Slonoviny z obáv pred tým, že politický chaos v krajine vyústi čoskoro až do občianskej vojny. Informovala o tom Organizácia Spojených národov (OSN). Niektorí obyvatelia sa pritom do susednej Libérie vybrali pešo, pričom počas niekoľko dní trvajúcej cesty boli celý čas bez jedla.

Väčšina z utečencov patrí k podporovateľom Alassaneho Ouattaru, ktorého medzinárodné spoločenstvo uznáva za legitímneho prezidenta Pobrežia Slonoviny. Oficiálnou hlavou krajiny je však stále Laurent Gbagbo. Toho do úradu fakticky dosadila Ústavná rada po tom, ako zrušila výsledky ústrednej volebnej komisie, podľa ktorej sa víťazom nedávnych prezidentských volieb stal jeho rival Ouattara.

Dôsledkom napätej situácie v západoafrickej krajine bolo pozastavenie členstva krajiny v Africkej únii, zastavenie finančnej pomoci od Svetovej banky a uvalenie sankcií zo strany Európskej únie namierených na prezidenta a jeho spolupracovníkov. Pouličné násilie si podľa OSN vyžiadalo už 173 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu