Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zima trápi dopravu: Rušia lety, nejazdia vlaky aj autobusy!

Bruselské letisko Zaventem
Bruselské letisko Zaventem

BERLÍN/PARÍŽ/LONDÝN - Letecké spoločnosti včera v dôsledku zimného počasia opäť zrušili desiatky letov medzi európskymi mestami. Obmedzenie sa týka najmä spojenie s Parížom, Bruselom a Düsseldorfom. Nemecko a Británia hlásia problémy hlavne na železnici, zatiaľ čo Francúzsko, Írsko a Belgicko hlavne v letectve.

Kvôli dopoludňajšej hromadnej nehode bola skoro pol dňa uzavretá nemecká diaľnica A17 z Drážďan smerom na Prahu. V oboch smeroch bola prevádzka obnovená až vo večerných hodinách.

Najviac rozmary počasia postihli spojenie Prahy s Parížom. Lety medzi metropolami boli rušené hlavne kvôli mrazivému počasiu na letisku Roissy-Charles de Gaulle. Na 2000 osôb bolo evakuovaných z terminálu 2E z obavy pred prepadnutím strechy, na ktorej sa vytvorila vrstva asi 60 centimetrov snehu. Letisko zrušilo 400 z predpokladaných 1160 letov, čo sa dotklo 60.000 cestujúcich. Večer sa už ale prevádzka letiska obnovovala a v dnes by podľa jeho vedenia mal dospieť k normálu.

Na linke do Bruselu dnes aerolinky zrušili štyri páry letov, teda príletov aj odletov. Do Düsseldorfu a do Paríža to bolo podľa podvečerných údajov po troch neuskutočnených pároch príletov a odletov. Tieto počty sa môžu postupne meniť podľa toho, ako dopravcovia informujú o ďalších plánovaných linkách. Medzi dotknutými spoločnosťami sú napríklad České aerolínie, Air France či Lufthansa.

Kým prevádzku na britských letiskách sa oproti minulým dňom vracia k normálu, nové sneženie vyvolalo chaos na mnohých letiskách v Belgicku a vo Francúzsku, kde boli ale vypravované všetky vlaky a meškania mali len niektoré súpravy na juhu krajiny. Problémy má aj Írsko, kde uzavretie letiska v Dubline postihlo na 40.000 cestujúcich. Severoírske letisko hlásila meškania všetkých letov, uviedla BBC.

"Je to naozaj hrozné. Zostali zablokované tisíce cestujúcich, ktorí sú unavení a stresovaní, čo je v tejto ročnej dobe absolútne pochopiteľné," povedala hovorkyňa dublinského letiska, kde sa len za poslednú noc muselo odhrnúť na 120.000 ton snehu.

Nečakaný príchod krutej zimy zabíja v Írsku aj kravy, ovce a ošípané, aj mladé lososy v chove rýb, poznamenala AP.

Predovšetkým v severovýchodnom Anglicku a vo východnom a severnom Škótsku sa kvôli silnému sneženiu malo rušiť až 25 percent vlakových spojov. Úrady varovali, že použiť železnicu sa chystá veľa ľudí a že je treba si robiť vopred rezervácie. V Británii klesne večer teplota až na mínus 15 stupňov Celzia, uviedla spravodajská stanica BBC.

V Nemecku bola na niekoľko hodín úplne uzavretá železničná trať medzi Berlínom a Hannoverom. Okolo pol ôsmej ráno sa dali do pohybu vlaky v smere od Berlína, v protismere bola však dočasne zablokovaná trasa piatich rýchlovlakov ICE. Súpravy na trati uviazli kvôli namrznutému elektrickému vedeniu. Úrady označili dopravu na západe krajiny za ochromenú, hlásené tam boli stovky dopravných nehôd.

Na nemeckej diaľnici A17, ktorá nadväzuje na českú diaľnicu D8, sa stala dopoludnia hromadná nehoda, pri ktorej zahynul vodič ukrajinského kamiónu, ďalších sedem ľudí utrpelo rôzne ťažké zranenia. Diaľnica A17 bola uzavretá v oboch smeroch do večera. V smere na Nemecko bola následkom toho rovnakú dobu uzavretá aj diaľnica D8 od 80. kilometra.

Chaos v cestnej a železničnej dopravy hlási aj Belgicko. V noci tam spadlo okolo 15 centimetrov nového snehu. V Bruseli a ďalších mestách prestali jazdiť autobusy a taxíky. Ráno bolo v krajine na 500 kilometrov ucpaných ciest. Úrady opäť zakázali nákladným autám nad 7,5 tony, aby jazdili na hlavných cestných tepnách.

Vianoce nestrávi doma veľa z tých, ktorých zastihla snehová búrka pri návšteve dánskeho ostrova Bornholm. Polícia vyzvala ľudí, aby nevychádzali. Návštevníci strávili noc na dnešok vo vojenských a školských ubytovniach. Traja ľudia sú podľa BBC nezvestní.

V tirolských Alpách varujú meteorológovia pred značným nebezpečenstvom lavín. Dúfajú však, že hrozbu utlmí očakávané ochladenie a výrazný pokles teplôt.

Sever Talianska naopak sužujú lejaky, ktoré vyvolali záplavy v Benátkach a okolí, kde niektorí ľudia opustili zo strachu zo stúpajúcej vody svoje obydlia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu