Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nečasova vláda ustála hlasovanie o nedôvere

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Zákonodarci v utorok večer nepodporili návrh z dielne opozičnej Českej strany sociálno-demokratickej (ČSSD) na vyjadrenie nedôvery vláde Petra Nečasa.

Za návrh hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci. Proti návrhu ČSSD sa zo 193 prítomných poslancov vyjadrilo 113, pričom za hlasovalo 80 členov Poslaneckej snemovne. Všetci prítomní poslanci z koaličnej vlády Občianskej demokratickej strany (ODS), TOP 09 a VV tak podľa očakávania dodržali predchádzajúcu dohodu a jednotne hlasovali proti návrhu opozície. Podľa premiéra vláda týmto obstála "v teste súdržnosti".

Strany českej vládnej koalície sa po utorňajšej schôdzi s prezidentom Václavom Klausom dohodli na spoločnom postupe pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde. Garantom dohody sa stal sám prezident. "Nespisovali sme žiadnu dohodu, všetci zúčastnení súhlasili, že garantom dohodnutých vecí je prezident republiky," povedal po rokovaní Klaus.

Krízu v Nečasovom kabinete odštartoval korupčný škandál na ministerstve životného prostredia, ktorý stál šéfa rezortu Pavla Drobila miesto vo vláde. Jeho demisiu prijal prezident v utorok. Český parlament čaká hlasovanie o nedôvere Nečasovej vláde v utorok poobede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu