Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Klaus prijal demisiu svojho obľúbeného ministra

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Václav Klaus dnes prijal demisiu ministra životného prostredia Pavla Drobila (ODS). Informoval o tom premiér Petr Nečas, ktorý prezidentovi rezignáciu svojho ministra predložil. O jeho nástupcovi premiér a prezident nehovorili.

Český parlament čaká ešte popoludní hlasovanie o nedôvere Nečasovej vláde, ktoré iniciovali sociálni demokrati (ČSSD). Dôvodom je Drobilova kauza týkajúca sa korupcie v Štátnom fonde životného prostredia. Blízki spolupracovníci ministra Drobila údajne manipulovali výberové konania. ČSSD tvrdí, že premiér o škandále vedel a nezasiahol.

Český prezident si zároveň pozval lídrov troch koaličných strán na Pražský hrad. Schôdzka u prezidenta, ktorá bude predchádzať hlasovaniu, má znížiť napätie v koalícii. Kvôli korupčnej kauze Drobil sa českí koaliční lídri stretli od piatku do pondelka trikrát, ale schôdzka v pondelok večer hneď po začiatku skončila demonštratívnym odchodom najmenšej koaličnej strany Veci verejné (VV) z rokovaní.

VV tak reagovali na nátlak zo strany ODS premiéra Nečasa, aby vládu pri hlasovaní o dôvere bezvýhradne podporili. Stranu VV od rokovacieho stola „vyhnala“ podmienka ODS, že výmena na poste policajného prezidenta, ako to požaduje VV, je možná len v spojení s personálnymi zmenami vo vedení ministerstva vnútra. Ministrom vnútra je predseda strany VV Radek John a odchod policajného prezidenta Oldřicha Martinů z funkcie je jednou zo základných požiadaviek ministra a jeho strany.

Martinů sa stal policajným prezidentom za ministra Ivana Langera, ktorý má dnes v ODS na starosti stranícke financie. Z jednej z nahrávok, ktoré v kauze Drobil unikli do médií, pritom poradca ministra označuje Langera za človeka, ktorý má v strane na starosti čierny finančný fond. V korupčnej kauze, ktorá už týždeň hýbe celou českou vládnou koalíciou, ide o podozrenie, že ľudia ministra Drobila mali plán, ako časť štátnych financií v rozsahu až 20 miliónov eur previesť cez predražené zákazky do čierneho fondu ODS.

Drobil bol ministrom pol roka a stal se prezidentovým obľúbencom. Klaus o ňom vyhlásil, že namiesto fundamentalizmu s ním na úrad prišiel rozum. Ministrovu rezignáciu prijal presne týždeň potom, čo Drobil odvolal šéfa Štátneho fondu životného prostredia Libora Michálka, ktorý nahrávkami upozornil na snahu Drobilovho poradcu Martina Knetiga vyviesť z fondu peniaze na ďalšiu ministrovu kariéru a fungovanie ODS. Drobil sa od Knetiga dištancoval. Prípad vyšetruje protikorupčná polícia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu