Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pri prepade vlaku v Mexiku uniesli 100 migrantov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TUXTLA-GUTIÉRREZ - Pri útoku na vlak na juhu Mexika zajali neznámi ozbrojenci minulý týždeň okolo 100 ilegálnych imigrantov. Informoval o tom v utorok riaditeľ katolíckej charity citujúci výpovede očitých svedkov.

"Podľa ich svedectva viezol vlak okolo 300 migrantov," uviedol otec Heyman Vasquéz pre agentúru AFP. "Krátko pred útokom sa uskutočnila policajná operácia a 80 z nich zatkli. Potom prišli ozbrojení muži a uniesli veľkú skupinu asi 100 ďalších, väčšinou Hondurasanov, uviedli tí, čo sa im podarilo ujsť," povedal Vasquéz. Osud unesených nie je známy.

Nelegálni imigranti chodia na políciu v Mexiku v strachu zo zatknutia a vyhostenia zriedkakedy. To vysvetľuje fakt, prečo sa správa o útoku, ktorý sa odohral vo štvrtok v noci, dostala na verejnosť s takým oneskorením. Ministerstvo zahraničia Salvádoru informovalo, že pri útoku v juhomexickom štáte Oaxaca uniesli okolo 50 imigrantov rôznych národností, prevažne žien, pričom rovnako citovali svedkov udalosti. Mexická vláda nevydala ku prípadu žiadne oficiálne stanovisko.

V auguste našli telá 72 unesených migrantov na ranči v severomexickom štáte Tamaulipas. Podľa polície išlo o masovú popravu uskutočnenú drogovým kartelom Zetas za to, že pre nich muži a ženy odmietli pracovať.

Mexikom prechádza ročne okolo pol milióna nelegálnych migrantov, prevažne zo strednej Ameriky. Od septembra do februára 2009 ich v krajine uniesli približne desaťtisíc. Imigranti, hľadajúci prácu v USA, musia prekročiť nebezpečné mexické pohraničie, kde v posledných rokoch pri vojne drogových gangov a prestrelkách s políciou zomreli tisíce ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu