Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sneh stále ochromuje leteckú dopravu v Európe

Letiská zrušili stovky letov
Letiská zrušili stovky letov

BERLÍN/LONDÝN/PARÍŽ - Prívaly snehu aj v noci komplikovali leteckú dopravu v Nemecku, Británii či Francúzsku. Vo Frankfurte nad Mohanom už zrušili cez 300 dnešných letov. Najväčšie britské letisko, londýnské Heathrow, by dnes mohlo byť znova otvorené. Aj kvôli jeho ochromeniu bolo v sobotu niekoľko lietadiel s celkom 5200 pasažiermi odklonený na parížske letisko Roissy-Charles de Gaulle.

Na frankfurtskom letisku bolo v noci jasné, že sa dnes zruší najmenej 302 z 1317 plánovaných letov. Týka sa to 146 odletov a 156 príletov, konkretizoval hovorca letiska. V sobotu vo Frankfurte zrušili celkom 272 letov. Bez problémov sa ale zatiaľ zdá letecké spojenie medzi Prahou a Mníchovom.
    

Letisko Heathrow by dnes mohlo byť znovu otvorené pre niektoré odlety diaľkových spojov, ale letiskové operátor BAA zatiaľ neoznámil od kedy.
Na letisku uviazli od začiatku víkendu tisíce cestujúcich. Nepočíta sa tu dnes podľa BBC so žiadnymi príletmi. Zlepšenie situácie sa na Heathrowe podľa BBC očakáva najskôr v pondelok.
    
Narušené sú pravidelné spoje aj na ďalšom londýnskom letisku Gatwick. Len o niečo menšie problémy má londýnske letisko Luton, kam z Prahy ráno podľa webu ruzyňského letiska odletel len s malým oneskorením pravidelný spoj číslo W6819.
    
Francúzska civilná správa požiadala letecké spoločnosti, aby zrušili štvrtinu dnešných plánovaných letov na letisku Roissy-Charles de Gaulle medzi 8:00 a 16:00 SEČ. Podľa predpovede počasia by sa dnes mali poveternostné situácie na juhu Anglicka postupne upokojiť, ale naďalej má husto snežiť na severovýchode Anglicka a vo východnom Škótsku, kde môže napadnúť až 20 centimetrov čerstvého snehu. Na západe Škótska dnes môže teplota klesnúť až na mínus 15 stupňov Celzia. Úrady vyzvali obyvateľov, aby vzhľadom na mimoriadnu situáciu pokiaľ možno nejazdili autami.
    
Zhruba 5200 pasažierov v sobotu muselo kvôli pozastaveniu prevádzky na Heathrow aj problémom ďalších letísk neplánovane pristáť v Paríži a stráviť tam noc. Celkom 2500 ľudí bolo ubytovaných v hoteloch, pre ostatných sa našiel nocľah v telocvičniach neďaleko letiska Roissy-Charles de Gaulle alebo im boli poskytnuté hygienické potreby a matrace, aby sa mohli vyspať priamo na letisku. Okolo 500 ľudí využilo osobitne pripravené rýchlovlaky Eurostar z Paríža do Londýna.
    
Kvôli snehu bola podľa AFP úplne zastavená autobusová doprava v predmestiach Paríža.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu