Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Požiar uväznil robotníkov na streche, 20 mŕtvych

Požiar vypukol v továrni na textil
Požiar vypukol v továrni na textil

DHÁKA - Až 20 ľudí prišlo o život a najmenej sto sa zranilo pri požiari, ktorý dnes vypukol v dvanásťposchodovej textilnej továrni v Bangladéši. Záchranári sa stále snažia vyslobodiť z budovy robotníkov, ktorých tam uväznili plamene, oznámila agentúra Reuters. Predbežnú bilanciu obetí zverejnila bangladéšska televízia.

"Hasiči sa snažia zlikvidovať veľký požiar a záchranári vyslobodzujú zranených a uväznených zamestnancov," povedal nemenovaný činiteľ monitorujúci požiar v priemyselnej zóne Ashulia na severnom okraji metropoly Dháky.

Do nemocníc previezli najmenej päť desiatok ľudí s ťažkými popáleninami. Mnoho ďalších utrpelo zranenia v tlačenici, ktorá vznikla, keď sa niekoľko stoviek robotníkov snažilo utiecť pred ohňom do bezpečia.

V továrni je zamestnaných vyše 14 000 ľudí, povedal agentúre AFP veliteľ hasičov Abú naje. "Je to veľký požiar, veľa robotníkov utieklo pred plameňmi na strechu budovy. Mobilizujeme všetky svoje zbory," vyhlásil.

Podľa zástupcu továrne bolo v práci približne 10 000 robotníkov, väčšinou žien. Našťastie vraj ale väčšina z nich bola v čase vypuknutia požiaru mimo prevádzky na obede.

Príčina požiaru, ktorý prepukol v 9. poschodí a rýchlo sa rozšíril, nie je zatiaľ známa. V bangladéšskych textilkách sú ale podľa agentúry AFP časté požiare spôsobené skratmi alebo závadami na elektroinštalácii. Každoročne pri nich zahynú desiatky robotníkov, zle platených a pracujúcich niekedy až 14 hodín denne v ťažkých podmienkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu