Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Za sexuálne obťažovanie v práci dostane 60 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN - Pracovný súd vo Veľkej Británii prisúdil zamestnankyni z Poľska odškodné vyše 50 000 libier (59 600 eur) za rasovú a sexuálnu diskrimináciu na pracovisku.

Marzena Urnbanska-Kopowska pracovala od septembra 2006 do júla 2009 pre firmu Mac's Quality Foods v meste Dunmurry v Severnom Írsku. Súd zistil, že Poľku sexuálne obťažoval kolega, takisto Poliak. Okrem toho bola znevýhodňovaná na základe pôvodu voči miestnemu zamestnancovi firmy.

Navyše ju podľa súdu nezákonne prepustili zo zamestnania. Pracovný súd konštatoval, že pokusy Poľky upozorniť na sexuálne obťažovanie sa u jej zamestnávateľa nestretli s porozumením a boli ignorované. Jej kolega sa každý deň pred ňou obnažoval do spodnej bielizne, obtieral sa o ňu v práci a na vianočnej večeri pre zamestnancov sa jej dotýkal pod stolom. Urnbanska-Kopowska podľa súdu musela strpieť nadávky od írskeho zamestnanca v poľštine, ktoré sa naučil od Poliakov.

Okrem toho ju nútili vykonávať práce, ktoré podľa pracovných predpisov platných v Severnom Írsku nemusela uposlúchnuť. Chceli od nej, aby umývala toalety a čistila chladničky od hmyzu. Ako informovala spravodajská stanica BBC, súd jej priznal odškodné vyše 52-tisíc libier, ktoré jej firma musí zaplatiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu