Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hurikán Ophelia zoslabol na úroveň tropickej búrky

WASHINGTON - Sila hurikánu Ophelia zoslabla na úroveň tropickej búrky. Napriek tomu stále sužuje pobrežie Severnej Karolíny. Evakuovaní občania sa podľa informácií agentúry AP vracajú do svojich domovov a zisťujú materiálne škody.

Ophelia stále bičuje dažďom a vetrom súostrovie Outer Banks a má tu besnieť až do dnešného poludnia. Ľidia z ostatných oblastí sa vracajú domov. Rýchlosť vetra momentálne dosahuje približne 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia očakávajú, že búrka sa už bude zdržiavať mimo pobrežia. Guvernér Severnej Karolíny Mike Easley tvrdí, že je ťažké vyhodnocovať materiálne škody, pretože búrka postupuje veľmi pomaly. V utorok najskôr udrela na juhovýchodnom pobreží štátu, v stredu sa presunula na sever a východ, a vo štvrtok "zakotvila" pri súostroví Outer Banks. "Vyzerá to, ako keby to boli tri rôzne búrky," povedal Easley.

Vo štvrtok večer bolo na východe Severnej Karolíny bez elektrického prúdu 48.000 domácností a podnikov. Predchádzajúcu noc bolo bez elektriny ešte 120.000 odberateľov. Nenaplnili sa obavy, že pevninu postihnú rozsiahle záplavy. Namiesto toho pustošil vietor a vlny. Hurikán zničil niektoré pobrežné komunikácie. Hovorca miestnych hasičov uviedol, že pomoc potrebovalo asi 25 ľudí. Na susednom ostrove Emerald bolo zničených šesť domov a viac než 120 bolo vážne poškodených. Hurikán Ophelia zasiahol Spojené státy po oveľa ničivejšom augustovom hurikáne Katrina, ktorý si v okolí Mexického zálivu podľa posledných údajov vyžiadal takmer 800 mŕtvych a milión ľudí vyhnal z domovov, hlavne v zdevastovanom New Orleanse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu