Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Šéf WikiLeaks: Obama by mal odstúpiť

Julian Assange
Julian Assange

MADRID - Šéf servera Wikileaks Julian Assange si myslí, že prezident USA Barack Obama by mal podať demisiu zo svojej funkcie, ak schválil pokyn, aby americkí diplomati sledovali funkcionárov OSN. Assange to podľa agentúry AFP vyhlásil v rozhovore pre španielsky denník El País.

"Celá rada vládnych činiteľov, ktorí o tomto príkaze vedeli a potvrdili ho, by mali odstúpiť, aby mohli byť Spojené štáty opäť považované za vierohodný národ," povedal Assange podľa uvedeného zdroja. "Príkaz je natoľko dôležitý, že možno podliehal schváleniu prezidenta," dodal.

"Obama by mal povedať, čo všetko vie o tomto nezákonnom príkaze. Ak odmietne odpovedať alebo ak existuje dôkaz, že túto akciu schválil, mal by odstúpiť," zdôraznil Assange v onlineovom rozhovore na portáli španielskeho denníka.

Podľa tajných diplomatických depeší zverejnených v uplynulých dňoch serverom Wikileaks vyzvalo americké ministerstvo zahraničia svojich diplomatov, aby zbierali informácie o funkcionároch svetovej organizácie. Mali získavať čísla ich bankových kariet, elektronické adresy, čísla mobilov aj napríklad čísla kariet vernostných programov, ktoré majú u leteckých spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu