Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Balkán čelí najhorším záplavám za 100 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FOČA - Úrady v troch balkánskych krajinách - Bosne, Srbsku a Čiernej Hore - vyhlásili stav núdze v dôsledku silných dažďov, ktoré spôsobili najhoršie povodne za vyše 100 rokov. Stovky obyvateľov museli opustiť svoje domovy pri rozvodnenej rieke Drina.

V meste Foča na východe Bosny povodňová voda zaplavila domy do výšky druhého poschodia. Záchranári evakuovali obyvateľov na zapožičaných výletných člnoch a tým, ktorí odmietli opustiť domovy, rozdávali vodu a potraviny.

V meste zatvorili všetky školy a polovica domácností zostala bez dodávok elektriny. Rozvodnená rieka kontaminovala miestne zdroje pitnej vody. V susednom Goražde hladina Driny dosiahla najvyššiu úroveň za ostatných 104 rokov a zaplavila časti mestského centra. Do záchranných prác sa zapojila aj bosnianska armáda.

Na severe Čiernej Hory museli evakuovať 600 ľudí, v Srbsku okolo 140. Voda tam zatopila množstvo obydlí, fariem a ciest. Zaplavené oblasti zostali bez elektriny a pitnej vody.

Najvyšší stav vody za ostatných 50 rokov dosiahla aj rieka Neretva, ktoré zatopila 700 domov v meste Metkovič na juhu Chorvátska. Krízová situácia si vynútila uzavretie škôl i hraničného priechodu do susednej Bosny.

Povodne hlásia aj z horského regiónu Lika v strednej časti Chorvátska, kde sú niektoré dediny dostupné len na člnoch.

Meteorológovia varujú pred ďalším vzostupom hladín vodných tokov a záplavami na západnom Balkáne, najviac ohrozený je juh Bosny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu