Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Magistrát uzatvorili, demonštranti sa snažia dostať dnu

Ľudia protestovali proti novej koalícii v meste
Ľudia protestovali proti novej koalícii v meste

PRAHA - Vedenie pražskej radnice uzavrelo dnes okolo 12:00 budovu magistrátu. Rozhodlo sa tak po tom, ako do nej predpoludním vnikli desiatky protestujúcich ľudí a bránili vo voľbe nového primátora. Demonštrantov podporil aj exprezident Václav Havel.

Na zasadnutie poslancov vpustia len malý počet ľudí, ktorý nepresiahne kapacitu vyhradených priestorov pre verejnosť. Riaditeľ magistrátu argumentoval bezpečnosťou. Demonštranti sa po jednej popoludní začali pred budovou domáhať vstupu.

Dopoludnia obsadili sálu stovky odporcov koalície ODS a ČSSD. Schôdza zastupiteľstva síce začala, kvôli kriku a pískaniu demonštrantov však nemohla pokračovať. Kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda ju niekoľkokrát prerušil, naposledy druhej popoludní. Poslanci majú dnes zvoliť nového primátora a ďalších členov rady.

Na miesta pre verejnosť sa zmestí okolo 90 ľudí, viac ich do budovy radnice nepustia. Zo zákona je však rokovanie verejné. Trnka uviedol, že ďalší ľudia budú môcť rokovania poslancov sledovať na veľkoplošnej obrazovke pred magistrátom, alebo prostredníctvom internetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu