Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Demonštranti vnikli na magistrát, bránia voľbe primátora!

Hanba, kričali nahnevaní ľudia
Hanba, kričali nahnevaní ľudia

PRAHA - Horúce chvíle prežíva hlavné mesto Česka. Na pražský magistrát vnikli desiatky demonštrantov a bránia voľbe primátora. Protestujú tak proti ľavo-pravej koalícii strán ČSSD a ODS, ktorá ovládla mesto. Stalo sa tak napriek tomu, že jasným víťazom volieb je strana TOP09.

Demonštrantom sa podarilo preniknúť až do hlavnej sály, medzi lavice poslancov aj za predsednícky pult. Kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda začal rokovanie, ale vzápätí ho musel niekoľkokrát kvôli hluku opäť prerušiť. Znova sa o tom pokúsi popoludní.

Svoboda sa chcel s demonštrantmi dohodnúť, ich zástupca Marek Jehlička to však odmietol. Ak mu však dovolia vystúpiť s prejavom, pokúsi sa dav upokojiť.

Na prvé zasadnutie pražského zastupiteľstva prišli celkovo stovky odporcov novej koalície. Prišiel ich podporiť aj exprezident Václav Havel. Ľudia priniesli transparenty, pískali a kričali "Palermo", "Hanba", "Je to podvod" aj "Nech žije Havel." Do sály prišiel aj protestujúci s prasacou maskou, ktorý niesol transparent "Prasiatka ODS plus ČSSD nedajú nikomu svoje korýtka."

"Toto nie je demokracia. Akýkoľvek protest je samozrejme ústavné právo občana, je ale tiež jeho povinnosťou správať sa slušne," povedal viditeľne rozladený Svoboda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu