Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri vianočnom strome chcel odpáliť dodávku s náložou

Mohamed Osman Mohamud
Mohamed Osman Mohamud

PORTLAND - Američan somálskeho pôvodu, ktorý sa pokúsil v Portlande v štáte Oregon odpáliť bombu pri slávnostnom rozsvecovaní vianočného stromu, v pondelok pri prvom vypočutí pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Termín začatia súdneho procesu predbežne stanovili na prvý februárový týždeň, uviedla dnes agentúra AP.

Mohamed Osman Mohamud čelí pred federálnou porotou obvineniu z pokusu o použitie zbraní hromadného ničenia, a v prípade, že ho uznajú vinným, mu hrozí doživotný trest. Mohamud zatiaľ zostáva vo väzbe bez možnosti prepustenia na kauciu.
    
Devätnásťročný mladík podľa polície zaparkoval dodávku s výbušninami v mieste slávnosti v piatok večer miestneho času. Štvrť hodiny pred rozsvietením stromu sa pokúsil nálož diaľkovo odpáliť pomocou mobilného telefónu. Telefonát však rozbušku neaktivoval, ako Mohamud očakával, ale upozornil policajtov. Mladíka zatkli bezprostredne po tom. Pri zadržiavaní kopal do policajtov a vykrikoval pritom Allah akbar (boh je veľký).
    
Policajti sledovali Mohamuda asi rok. Upozornil na seba e-mailovou korešpondenciou s radikálmi v Pakistane, keď sa zaujímal o možnosť podstúpiť teroristický výcvik. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) s Mohamudom potom nadviazali kontakt a vydávali sa za islamských radikálov. Keď zistili, že je Mohamud pevne rozhodnutý bombu v Portlande odpáliť, poskytli mu výbušniny s nefunkčnou rozbuškou.
    
Mohamudov obhajca Stephen Sady FBI obviňuje z toho, že jeho klienta k teroristickému útoku naviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu