Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Ministrovi sa nevyplatili žarty o svojej práci, odstúpil

Minoru Janagida
Minoru Janagida

LONDÝN - Japonský minister spravodlivosti v pondelok oznámil, že rezignuje na svoju funkciu. Stalo sa tak kvôli vlne nesúhlasu, ktorú vyvolalo jeho vtipkovanie o tom, aká je jeho práca ľahká, informovala britská spravodajská stanica BBC. Podľa politických analytikov odchod ministra môže spôsobiť problémy pri prijímaní kľúčového rozpočtu.

Minoru Janagida nedávno vyhlásil, že si v parlamente musí pamätať iba dve frázy: "Nebudem komentovať konkrétne prípady," a "Konám podľa a v duchu práva a dôkazov." Opoziční konzervatívci už vtedy vyhlásili, že by za toto faux pas mal byť odvolaný.

Premiér Naoto Kan v súvislosti s výrokmi, ktoré odzneli začiatkom mesiaca počas súkromného stretnutia v jeho dome v hirošimskej prefektúre, dal Janagidovi "vážne varovanie". Minister svoju rezignáciu oznámil v pondelok ráno počas tlačovej konferencie v Tokiu. Opozícia Janagidove výroky nazvala urážkou legislatívy a chystala sa ho odvolať.

V minulosti v podobných prípadoch odstúpili mnohí japonskí politici. Jedným z nich bol aj minister turizmu, ktorý rezignoval iba štyri dni po nástupe do funkcie po tom, ako vyhlásil, že Japonci nemajú radi

cudzincov. Posledná rezignácia však prichádza v nevhodnom čase pre premiéra. Je totiž možné, že skomplikuje vládne snahy prijať dôležitý podporný balík vo výške 38 miliárd eur, ktorý by mal stimulovať ekonomiku krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu