Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Horela výšková budova, najmenej 53 mŕtvych

Požiar si vyžiadal obete Zobraziť galériu (8)
Požiar si vyžiadal obete

ŠANGHAJ - Najmenej 53 ľudí dnes zahynulo pri požiari, ktorý zachvátil výškovú budovu v centre Šanghaja. Cez 70 ľudí skončilo v nemocniciach. Spresnenú bilanciu zverejnili čínske úrady. Polícia podľa agentúry Nová Čína zadržala štyroch ľudí, ktorí údajne na mieste nešťastia bez povolenia zvárali.

Oheň vypukol v budove, ktorá bola v rekonštrukcii. Jeden zo svedkov uviedol, že sa najprv vznietili stavebné materiály, potom lešenia a následne sa požiar rozšíril aj do vnútra budovy.

Podľa čínskej vlády s požiarom v dome, kde bol vraj ubytovaný rad učiteľov v dôchodku, bojovalo viac ako 100 hasičských áut cez štyri hodiny. Centrum Šanghaja počas požiaru zahalili oblaky čierneho hustého dymu, ktorý stúpal z mrakodrapu.

Agentúra Nová Čína uviedla, že hasiči zachránili vyše 100 obyvateľov z domu, v ktorom žilo 156 rodín. Niektorým ľuďom sa podarilo zbehnúť po lešení a tým sa zachránili. Po ďalších osobách záchranári stále pátrajú.

Zatiaľ nie sú k dispozícii aktualizované údaje o počte poranených. Tie posledné hovorili o najmenej 90 ľuďoch, ktorí utrpeli zranenia. Podľa jedného z lekárov prijala ústredná šanghajská nemocnica 20 ťažko zranených.

V Šanghaji, meste s asi 20 miliónmi obyvateľov, v posledných rokoch vyrástol rad nových stavieb, vrátane mrakodrapov, liniek metra alebo diaľnic. Nie vždy sú však čínske stavebné postupy bezpečné. Napríklad vlani sa v Šanghaji zrútila takmer dokončená trinásťposchodová budova. Jeden robotník pri tom prišiel o život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu