Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovák pašoval z Peru kokaín rozpustený v odevoch!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÜRICH – Neobvyklou metódou pašoval drogový kontraband Slovák (33), ktorého zadržali na medzinárodnom letisku v Zürichu-Klotene. Slovenský turista, ktorý pricestoval z Peru cez Brazíliu, mal v batožine šatstvo napustené viac ako piatimi kilogramami kokaínu. Pred súdom sa bránil, že o ničom netušil. Prípad sa stal ešte v septembri minulého roku, v utorok ho švajčiarsky súd poslal do väzenia na 42 mesiacov.

Vrchný krajinský súd v Zürichu neakceptoval argumentáciu obžalovaného ani jeho právneho zástupcu, podľa ktorého išlo o pašovanie drog z nedbalosti, a nie vedomý trestný čin.

Slovák sa podľa vlastných slov zoznámil v Peru s dvoma mužmi, ktorí ho požiadali o prepravu množstva odevov do Švajčiarska a to za úplatu 5000 eur. Turista mal pri prílete pri sebe dve športové tašky, plné odevov v celkovej hmotnosti vyše 50 kg. Jednému zo švajčiarskych špecialistov bol podozrivý chemický zápach šatstva, a preto sa rozhodol nechať preskúmať všetky košele i nohavice, ale aj froté uterák či župan. Výsledok skúmania bol jednoznačný, všetky odevy boli napustené tekutým kokaínom vysokej kvality. Policajným odborníkom sa z transportovaných odevov podarilo napokon dostať viac ako 5,1 kg čistého kokaínu.

Slovák od začiatku tvrdil, že nemal potuchy o tom, čo prepravuje a tvrdil, že jeho peruánski známi ho dokonca ubezpečili, že nejde o transport narkotík. Tašky osobne skontroloval, ale neobjavil v nich nič podozrivého, vyhlásil aj v utorok na súde. Advokát žiadal pre svojho klienta finančný alebo výrazne nižší trest väzenia. Tvrdil, že nielen jeho klient, ale ani experti túto rafinovanú formu prepravy drog takmer nepoznajú, čo podľa jeho slov platí aj o odborníkoch z oblasti chémie.

Súd však znížil pôvodný verdikt z apríla iba o tri mesiace, zo 45 na 42 mesiacov väzenia. V zdôvodnení konštatoval, že prepravovať za 5000 eur čudne zapáchajúce odevy je v rozpore s akoukoľvek logikou. Informáciu priniesol švajčiarsky portál 20min.ch

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu