Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin si pestuje imidž, najnovšie jazdil vo formuli 1

Vladimir Putin vo formuli 1 Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin vo formuli 1 (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský premiér Vladimir Putin zasadol za volant F1 a niekoľko hodín sa rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu preháňal po uzavretej trase pri Petrohrade. Šéf vlády minulý mesiac dosiahol uzatvorenie zmluvy, podľa ktorej sa Rusko dočká prvej Veľkej ceny F1 v roku 2014 v čiernomorskom letovisku Soči.

Premiér v kombinéze a v prilbe ozdobenej štátnym znakom si sadol do monopostu, v ktorom pravdepodobne jazdil doteraz jediný ruský pilot v kráľovskej motoristickej disciplíne Vitalij Petrov. Ešte pred jazdou Putin žartoval s mechanikom, že kabína je tesnejšia ako v záporožci, ľudovom vozidle sovietskej éry. Na trase dostal podľa ruských agentúr šmyk, ktorý však zvládol a zážitok si pochvaľoval.

Bývalý agent tajnej služby Putin si cieľavedome pestuje imidž dobrodruha. V minulosti už letel v nadzvukovej stíhačke, zostúpil na palube ponorky do hlbín či na Sibíri s puškou v ruke stopoval tigre. Tento rok v lete tiež zasadol do kabíny hasičského lietadla a pred televíznymi kamerami osobne pomáhal hasiť lesné požiare, ktoré pripravili o život desiatky Rusov.

Pohroma sa nijako neprejavila na Putinovej popularite. Posledné prieskumy ale naznačujú, že v obľube už premiéra takmer dostihol prezident Dmitrij Medvedev. Obaja politici zatiaľ nevylučujú, že sa v roku 2012 budú uchádzať o najvyšší úrad, ale kandidatúru oficiálne neohlásili.

Aj Putinove úspechy na poli športovej diplomacie podľa niektorých komentátorov veštia, že chce olympiádu a preteky F1 sledovať z čela štátu. A to sa premiér teraz snaží pre Rusko získať aj MS vo futbale, v roku 2018 alebo 2022. Budúci mandát nového ruského prezidenta bude šesťročný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu