Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Assange sa chce s WikiLeaks uchýliť do Švajčiarska

Julian Assange
Julian Assange

ŽENEVA - Zakladateľ servera WiliLeaks Julian Assange uvažuje o politickom azyle vo Švajčiarsku, kam chce z bezpečnostných dôvodov premiestniť aj svoj internetový portál. Assange to dnes povedal v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu TSR. Šéf Wikileaks je teraz v Ženeve, kde má dnes prehovoriť na zasadnutí výboru OSN pre ľudské práva.

Server Wikileaks sa preslávil publikovaním státisícov tajných dokumentov o amerických operáciách v Iraku a Afganistane. Netají sa úmyslom v publikovaní podobných výbušných informácií pokračovať. Ešte do konca roka majú vraj byť zverejnené citlivé dokumenty týkajúce sa napríklad Libanonu alebo Ruska.
   

Assange sa minulý mesiac pokúsil získať povolenie na pobyt vo Švédsku, ale neuspel. V severskej krajine chce prevádzkovať svoj biznis hlavne preto, že švédske zákony aktivity novinárov veľmi dôrazne chránia. Švédskym súdom je však zároveň stíhaný za údajné znásilnenie. Obvinenia odmieta.
   

Preniesť celý biznis do neutrálneho Švajčiarska je podľa Assange veľmi reálna možnosť. Kedy by sa tak malo stať, Assange nespresnil. Súkromnému kanálu izraelskej televízie nedávno povedal, že po zverejnení dokumentov o vojne v Iraku z opatrnosti prijal dodatočné opatrenia na zaistenie vlastnej bezpečnosti.
   

"Nebojím sa o svoj život, ale museli sme z opatrnosti prijať dodatočné bezpečnostné opatrenia," povedal minulý týždeň Assange.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu