Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zakladateľ známeho švédskeho serveru mal znásilniť ženu

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Zo znásilnenia vo Švédsku je údajne podozrivý zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange (39). Jeho obvinenia prichádzajú krátko potom, čo na tomto webe zverejnili tajné dokumenty o vojenských operáciách v Afganistane a chystajú sa publikovať ďalšie. Napísali to dnes tlačové agentúry a servery s odvolaním sa na švédsky denník Expressen a policajné zdroje.

Austrálčan Assange, zakladateľ servera Wikileaks zameraného na zverejňovanie tajných informácií, je podozrivý z toho, že minulú sobotu v noci údajne obťažoval jednu ženu v byte v Štokholme, a potom vraj ďalší ženu znásilnil v susednom meste Enköping.

Polícia podľa agentúry APA uviedla, že na neho bol už vydaný zatykač. "Ďalší krok bude, že bude predvolaný na výsluch. Potom sa uvidí," povedala podľa agentúry AP hovorkyňa švédskej prokuratúry Karin Rosanderová.

Assange dané obvinenia odmietol. "Zaujímavou otázkou je, prečo tieto obvinenia prichádzajú práve v tejto dobe. Polícia ma nekontaktovala. Tie obvinenia sú nepravdivé," napísal Assange podľa serveru thelocal.se v e-maile zaslanom do švédskeho denníka Dagens Nyheter.

Agentúra AP citovala zo stránky Wikileaks na sociálnej sieti Twitter vyjadrenie, podľa ktorého súčasné obvinenie zo znásilnenia považujú zástupcovia servera za "špinavú hru". Je podľa nich vraj zbytočné uvádzať, že cieľom je odviesť pozornosť od iných vecí.

"O obvinení (Julian) nevedel do tej doby, kým si o ňom dnes ráno neprečítal v pravicovom liste Expressen. Existujú mocné organizácie, ktoré chcú Wikileaks uškodiť," povedala podľa servera news.oneindia.in jedna z Assangeových kolegýň Kristinn Hrafnssonová.

Assange prišiel do Švédska podľa zahraničných webov na pozvanie asociácie kresťanských sociálnych demokratov, dojednával tu spoluprácu so švédskou Pirátskou stranou a zúčastnil sa tlačovej konferencie. Tam oznámil, že má v úmysle na webe zverejniť ďalšie ďalšie tajné vojenské dokumenty o vojne v Afganistane, napísal server telegraph.co.uk. Nie je jasné, či stále býva vo Švédsku.

Koncom júla server Wikileaks zverejnil takmer 77.000 tajných dokumentov o spojeneckých operáciách v Afganistane. Vyvolal tým mediálnu smršť a ostrú kritiku Pentagonu, podľa ktorého server vraj ohrozil bezpečnosť informátorov a účastníkov operácií.

Zvyšných 15.000 dokumentov chce Wikileaks zverejniť v nasledujúcich týždňoch. Podľa serveru CNN sľúbila Wikileaks pomoc švédska Pirátska strana. Wikileaks vraj prenajme zadarmo priestor na svojich serveroch ako súčasť svojho politického poslania.

Informáciu zástupcov Wikileaks, že Pentagon je ochotný rokovať s nimi o spolupráci pri kontrole a odstraňovaní citlivých dát, o ktorú ho požiadali, Pentagon poprel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu