Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Ľudia zo strachu pred chŕliacou sopkou skákali do rieky

Obyvatelia unikajú pred chŕliacou sopkou
Obyvatelia unikajú pred chŕliacou sopkou (Zdroj: SITA)

MERAPI - Indonézska sopka Merapi, ktorá tento týždeň už trikrát vybuchla, začala v nedeľu opäť chrliť kúdoly popola. Medzi tisíckami miestnych obyvateľov tak opäť spôsobila paniku a chaos. V okolí vulkánu sa ozývali sirény hasičských a záchranárskych vozidiel a ľudia v panike skákali do rieky alebo sa ukrývali do svojich domovov.

Sopka Merapi na indonézskom ostrove Jáva vybuchla po niekoľkých rokoch po prvýkrát v utorok a vychrlila horúci dym a popol až do 1,5-kilometrovej výšky. Pri sérii tohtotýždňových výbuchov zahynulo celkovo už 38 ľudí a okolité dediny pokryl sopečný popol. Mnohé z obetí pochovali vo štvrtok do spoločného hrobu.

Sopka Merapi (v preklade Ohňová hora) meria 2914 metrov. Je najaktívnejším zo 69 aktívnych vulkánov v Indonézii. Od roku 1548 bolo zaznamenaných približne 60 jej erupcií. Posledná veľká sa odohrala v roku 1994 a vyžiadala si 70 ľudských životov. Ďalšia veľká erupcia bola v roku 1930, keď počet obetí dosiahol 1300. Merapi naposledy chrlila lávu a popol pred štyrmi rokmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu