Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Po zemetrasení stovky ľudí spláchlo do mora

Počet obetí zemetrasenia sa ráta na stovky Zobraziť galériu (3)
Počet obetí zemetrasenia sa ráta na stovky

JAKARTA - Záchranári v Indonézii sa obávajú, že počet obetí pondelňajšieho zemetrasenia a následnej prívalovej vlny cunami z doterajších 343 výrazne stúpne. Nezvestných je totiž stále ďalších 338 ľudí, ktoré mohla cunami spláchnuť, napísala dnes agentúra AP.

Indonézia sa vysporiadava i s následkami erupcie sopky Merapi, ktorá si vyžiadala niekoľko desiatok ľudských životov. Dnes pozostalí uložili 33 obetí do hromadného hrobu. Návrat desaťtisícov obyvateľov do domovov na svahoch vulkánu je však stále nebezpečný.

Podľa úradov systém pre varovanie pred cunami, ktorý inštalovali po katastrofálnom zemetrasení a prívalovej vlne z decembra 2004, pred mesiacom skolaboval, pretože nebol vhodne udržiavaný.

Na postihnutých ostrovoch Mentawai pátracie aj záchranárske tímy, ktoré sa na miesto kvôli jeho odľahlosti dostali s niekoľkodňovým oneskorením, našli cesty aj pláže plné mŕtvych tiel. Rozsiahle oblasti sú stále zaplavené vodou, ktorá strhla i obydlia. Odborníci nevylučujú, že prívalová vlna, ktorej výška pôvodne stanovili na tri metre, mohla mať aj šesť metrov.

Tímy už strácajú nádej, že by našli nažive niekoho z nezvestných. "Záchranári sú presvedčení, že mnoho tiel strhlo more," upozornil šéf strediska pre likvidáciu katastrof v provincii Západná Sumatra Harmensyah.

K doterajšej bilancii cunami patria dve desiatky dedín zrovnaných so zemou a desaťtisíce ľudí bez strechy nad hlavou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu