Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Medom si lepia lístie na autá, aby ich neodfotili radary

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Piráti ciest v Poľsku, ktorí sa nehodlajú obťažovať s dodržiavaním predpísanej rýchlosti, si v každom ročnom období nájdu spôsob, ako vyzrieť na políciu. Teraz na jeseň, lepia medom lístie na poznávacie značky svojich áut, aby ich nemohli odfotiť radary, napísal včera Dziennik-Gazeta Prawna.

Za takúto úpravu poznávacej značky môžu dať policajti vodičom pokutu od 50 do 100 zlotých (od 12 do 25 eur), nedostanú ale žiadne trestné body, ktorých môžu poľskí hriešnici za rok nazbierať najviac 24.

Hovorca policajného riaditeľstva Mariusz Sokolowski pripomenul, že muži zákona môžu zistiť, kto išiel rýchlejšie, než je povolené, aj keď poznávaciu značku nie je vidieť. Radar môže prečítať číslo registrácie z nálepky, ktorú majú autá v Poľsku na čelnom skle. "Potom nedisciplinovaný vodič dostane dvojitú pokutu: za zakrývanie poznávacej značky a za prekročenie povolenej rýchlosti," povedal Sokolowski.

Avšak vynaliezavosť poľských vodičov čo do obchádzania predpisov nepozná medze. Nastavujú si stierače tak, aby jeden z nich zakrýval nálepku, ktorá by ich mohla prezradiť.

Poľské cesty patria k najnebezpečnejším v Európskej únii. Môže za to notorické nedodržiavanie pravidiel a zlý stav komunikácií aj áut, ktoré po nich jazdia. V prepočte na milión obyvateľov vlani na poľských cestách podľa údajov Európskej komisie zahynulo 120 ľudí. Horšie na tom je už len Rumunsko a Grécko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu