Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

WikiLeaks zverejní ďalších 15 tisíc dokumentov o Afganistane

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Internetová stránka WikiLeaks dnes oznámila, že čoskoro zverejní ďalších 15.000 tajných dokumentov o vojne v Afganistane.

WikiLeaks, ktorá sa prezentuje ako nezisková organizácia s cieľom podporovať slobodu informácií, zverejnila už 77.000 správ amerických tajných služieb o operáciách v Afganistane.

Okrem toho dnes Wikileaks zverejnila okolo 400.000 tajných amerických dokumentov o vojne v Iraku. Dokumenty obsahujú informácie o zneužívaní väzňov a o vraždách, mučení a znásilňovaní, spáchaných irackými bezpečnostnými silami. Na takomto hodnotení sa zhodli britský denník Guardian, americký The New York Times, nemecký magazín Der Spiegel a televízia al-Džazíra, ktoré ako prvé dostali dokument k nahliadnutiu.

Dokumenty dokazujú, že USA ignorovali porušovanie ľudských práv v Iraku. Podľa vyjadrenia Guardianu americkí predstavitelia zlyhali, keď obvinenia irackej polície a vojakov nevyšetrili.

WikiLeaks na margo pripravovaného zverejnenia nových dokumentov o afganskej vojne podotkla, že pre citlivý obsah nateraz pozastavila plánované vydanie ďalších 15.000 dokumentov o vojne v Afganistane. Kristian Hrafnsson z organizácie WikiLeaks však dnes novinárom v Londýne povedal, že dokumenty už boli úplne skontrolované a čoskoro dôjde k ich zverejneniu.

Ako Hrafnsson ďalej uviedol, dokumenty o irackej vojne boli upravené tak, že utajené ostali mená ľudí a niektoré informácie, "ktoré by mohli poškodiť jednotlivcov".

Stránka WikiLeaks, ktorá tvrdí, že je dotovaná ľudskoprávnymi kampaňami, novinármi a širokou verejnosťou, sa po zverejnení dokumentov o afganskej a irackej vojne stala terčom kritiky najmä v USA. Pentagón žiada, aby organizácia všetky dokumenty vrátila a stiahla zo svojej stránky tie, ktoré už publikovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu