Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Po zrážke autobusu s lokomotívou 43 obetí

Vlak kompletne zdemoloval autobus Zobraziť galériu (2)
Vlak kompletne zdemoloval autobus

Aktualizované

KYJEV- Štyridsaťtri ľudí vrátane troch detí dnes prišlo o život pri zrážke posunovacej elektrickej lokomotívy s linkovým autobusom pri meste Marganec na juhovýchode Ukrajiny. Podľa ukrajinskej agentúry Unian je v miestnej nemocnici osem ťažko zranených ľudí. Všetci sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, stav niekoľkých z nich je kritický.

Podľa správy vyšetrovateľov autobus idúci na linke z Marganca do Nikopolu pred železničným priecestím na pokyn svetelného a zvukového výstražného zariadenia zastavil. Tesne predtým, než na prejazd vošla lokomotíva, sa ale z nevysvetliteľných príčin znovu rozbehol a pri radení na vyšší stupeň mu priamo na koľajniciach zhasol motor. Lokomotíva po zrážke voz tlačila pred sebou asi 300 metrov.

Polícia oznámila, že viditeľnosť v mieste nehody presahovala 700 metrov a signalizačné zariadenie fungovalo normálne. Autobus patril súkromnému autodopravcovi. Nie je zatiaľ známe, či vodič nehodu prežil.

Vodič (56) mal dvadsaťročnú skúsenosť s riadením autobusov a jeho správanie je podľa ukrajinských médií záhadou. Podľa výpovede prežitých pasažierov pri prejazde dokonca na chvíľu vystúpil z autobusu a rozhliadal sa okolo. Rozbehol sa v okamihu, keď prichádzajúca lokomotíva bola už dobre viditeľná a pohybovala sa len niekoľko desiatok metrov od prejazdu. Cestujúci v autobuse vraj na vodiča kričali, aby zastavil, ale on na ich naliehanie nedbal.

Do čela výboru pre vyšetrovanie nehody vymenovali prvého vicepremiéra Andrija Kljujeva. Prezident Viktor Janukovyč, ktorý je dnes zhodou okolností na návšteve v neďalekom Dnepropetrovsku, vyhlásil na stredu štátny smútok.

Ministerstvo vnútra vydalo pokyn dopravnej polícii, aby dôkladne preverila všetky vozidlá určené k hromadnej preprave osôb. Všetky úrovňové železničné priecestia v krajine majú byť opatrené závorami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu