Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pri zrážke zahynulo v poľskej dodávke 18 ľudí!

Miesto havárie
Miesto havárie

VARŠAVA - Osemnásť ľudí dnes ráno zahynulo v strednom Poľsku po zrážke dodávky s nákladným automobilom. Podľa polície nebola dodávka prispôsobená na prepravu ľudí. Vojvoda regiónu Mazovsko, kde sa nehoda stala, vyhlásil v tejto časti Poľska trojdňový smútok.

"Ide o jednu z najväčších dopravných nehôd v Poľsku," povedal podľa poľských médií Tadeusz Kaczmarek z polície v stredopolskej Radomi.
   
Nešťastie sa odohralo v Novom Meste nad Pilicou. S nákladným automobilom sa čelne zrazil Volkswagen Transporter, ktorým cestovalo pravdepodobne 18 osôb. Išlo o sezónnych robotníkov, hlavne o mužov v strednom veku, ktorí do neďalekého sadu išli zbierať jablká.

Šestnásť ľudí zahynulo na mieste, ďalší dvaja zranení zomreli po prevoze do nemocnice. Vodič nákladného auta utrpel ľahké zranenia a testy nepreukázali, že by za volant sadol pod vplyvom alkoholu.
   
Policajný hovorca Mariusz Sokolowski povedal, že v dodávke išlo oveľa viac ľudí, než malo. "Sedeli na debničkách, doskách a iných provizórnych miestach," uviedol Sokolowski. Oficiálne boli vo vozidle len štyri sedadlá. V zadnej časti auta neboli okná.
   
"Ten pohľad bol strašný, plno krvi,"
opísal miesto nehody Kaczmarek. Podľa jeho slov vodič dodávky vošiel do protiľahlého pruhu, kde sa čelne zrazil s nákladným autom a doslova sa do neho vklinil. Príčinou nehody mohla byť príliš vysoká rýchlosť a zlé počasie. Na mieste nešťastia ráno ležala hustá hmla. Kvôli nej nemohol pristáť ani vrtuľník rýchlej zdravotnej pomoci.

Na miesto tragédie boli vyslaní policajní psychológovia, aby pomohli príbuzným obetí. Prišiel tam aj minister vnútra Jerzy Miller a mazovský vojvoda Jacek Kozlowski.
  
Veľa poľských firiem nedodržiava bezpečnostné predpisy. Týka sa to aj tých prepravcov, ktorí prevádzkujú osobnú dopravu. Po poľských cestách tak často jazdia mikrobusy, ktoré nie sú vybavené bezpečnostnými pásmi. Vodiči tiež dovoľujú, aby si nastúpilo ďaleko viac cestujúcich, než je povolené. Navyše nedodržujú predpísanú rýchlosť.
   
Najtragickejšia dopravná nehoda sa v Poľsku v posledných rokoch stala v máji 1994 neďaleko Gdanska. Preplnenému autobusu praskla pneumatika a narazil do stromu. Zahynulo vtedy 32 ľudí.

 



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu