Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Unesenú ženu zabili počas záchrannej akcie

Linda Norgroveová
Linda Norgroveová

LONDÝN - Britskú humanitárnu pracovníčku Lindu Norgroveovú, ktorú uniesli v septembri v Afganistane, zrejme usmrtil pri piatkovej záchrannej operácii granát amerických vojakov. Oznámil to dnes britský premiér David Cameron. Podľa doterajších informácií britskej vlády Britku (36) usmrtili únoscovia pri nevydarenej záchrannej operácii v provincii Kunar na východe Afganistanu.

Linda Norgroveová pracovala pre americkú humanitárnu organizáciu Development Alternatives. Ozbrojenci z hnutia Taliban ju aj jej troch afgánskych kolegov uniesli 26. septembra. Unesených Afgáncov neskôr prepustili. Pri záchrannej operácii v piatok zahynulo tiež šesť únoscov.

"Nové dôkazy a výpovede vojakov ukazujú, že Linda zrejme zahynula po výbuchu granátu, ktorý pri útoku odpálil záchranný tím," povedal Cameron.

Britský premiér uviedol, že ho o tejto "hlboko znepokojujúcej" informácii informoval dnes ráno veliteľ jednotiek NATO v Afganistane David Petraeus. Cameron zdôraznil, že záchranná akcia mala jeho plnú podporu, pretože život Lindy Norgroveovej bol "vážne ohrozený od okamihu únosu".

"Americkí vojaci urobili všetko pre to, aby ju zachránili," povedal Cameron, podľa ktorého ešte nie sú všetky okolnosti celej akcie jasné a zameria sa na ne ďalšie vyšetrovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu