Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Následky katastrofy budú riešiť európski experti

Maďarský vojak čistí zaplavenú ulicu
Maďarský vojak čistí zaplavenú ulicu

BUDAPEŠŤ - Maďarsko oslovilo Európsku úniu s naliehavou žiadosťou o poskytnutie troch až piatich odborníkov na odstraňovanie následkov katastrof, akou je pondelňajší únik jedovatého kalu z hlinikárne na západe krajiny.

Vo štvrtok o tom informovali nemenované zdroje z prostredia európskych inštitúcií, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra MTI. Európska komisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová sa predtým telefonicky spojila s maďarským ministrom vnútra Sándorom Pintérom, pričom vyjadrila pripravenosť Európskej komisie (EK) poskytnúť Maďarsku pomoc.

"Európska únia je pripravená zasiahnuť vtedy, keď to budú maďarské úrady považovať za potrebné," citoval Georgievovú hovorca EK Ferran Tarradellas s tým, že Budapešť môže kedykoľvek využiť príslušné mechanizmy. Hovorca európskeho komisára pre životné prostredie Janeza Potočnika v stredu upozornil, že ekologická katastrofa v Maďarsku môže nadobudnúť medzinárodný rozmer, ak by toxické látky zamorili Dunaj. Podľa Joea Hennona by sa jednotlivé krajiny v takom prípade museli riadiť environmentálnymi normami EÚ.

Riaditeľ regionálneho vodohospodárskeho úradu Emil Janák však vyjadril presvedčenie, že havária nepoškodí dunajský ekosystém. Kyslosť vody v Dunaji pri obci Gönyű vo štvrtok večer dosahovala úroveň pH 8,4, čo podľa Janáka nie je nebezpečná hodnota. Dodal, že sa očakáva ďalší pokles, pričom by zvýšená zásaditosť vody nemala mať žiadny vplyv na ryby a vegetáciu. Hovorca maďarskej Celoštátnej centrály pre ochranu pred katastrofami (OKF) Tibor Dobson krátko predtým informoval, že jedovaté látky zamorili rameno Mošonský Dunaj, kde spôsobili úhyn rýb.

Červený kal z hlinikárne v západomaďarskom meste Ajka v pondelok zaplavil niekoľko okolitých obcí, kde usmrtil najmenej štyri osoby. Úrady v súvislosti s katastrofou stále evidujú troch nezvestných. Ďalších 150 ľudí zostáva v nemocničnom ošetrení, pričom 11 z nich je v kritickom alebo vážnom stave. Najhoršie postihnutú obec Kolontár navštívil vo štvrtok aj maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého je viac ako pravdepodobné, že haváriu spôsobilo ľudské zlyhanie. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Maďarsko sa s následkami dokáže vyrovnať bez zahraničnej pomoci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu