Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pri razii zhabali takmer 100 chránených korytnačiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOLÍN NAD RÝNOM - Nemeckí colníci zabavili pri razii takmer 100 vzácnych korytnačiek, ktoré sú na zozname ohrozených zvierat. Chránené korytnačky mohli na čiernom trhu vyniesť až 100 tisíc eur, uviedla dnes agentúra DPA.

Šesť ľudí bolo v súvislosti s prípadom obvinených, hrozí im až päť rokov väzenia. Obchod s ohrozenými druhmi zvierat je podľa DPA veľmi lukratívny a zaoberajú sa ním organizované gangy.

Vzácne zvieratá boli odhalené pri razii v spolkových krajinách Porýnie-Falcko a Bavorsko. Medzi nimi bolo napríklad päť suchozemských korytnačiek angonoka z Madagaskaru, ktorých žije vo voľnej prírode už len okolo stovky a patria k najvzácnejším druhom. Za jednu korytnačku angonoka by priekupníci dostali až 22 tisíc eur.

Medzi ďalšími vzácnymi druhmi boli korytnačky paprsčité, korytnačky skalné alebo korytnačky egyptské. Plazy boli umiestnené do odbornej starostlivosti.

"Existuje podozrenie, že tieto zvieratá boli ilegálne dovezené a predtým ilegálne odchytené vo voľnej prírode," povedal DPA hovorca colníkov. Za pomoci testov DNA možno zistiť, či ide o zvieratá z voľnej prírody alebo z legálneho chovu.

Podľa nemeckých colníkov ilegálny obchod s chránenými zvieratami rastie. Kým v roku 2008 bolo v Nemecku zhabaných 67 tisíc ilegálne dovezených chránených živočíchov, vlani už to bolo 163 tisíc kusov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu