Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mali pašovať papagáje za desiatky miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA - Vzácne papagáje mali podľa českých colníkov pašovať siedmi českí "chovatelia". Odhalili ich pri kontrole na dialnici pri Lanžhote v máji tohto roku. Mláďatá vzácnych vtákov a ich vajcia mali voziť z Brazílie a predávať ich v Európe.

Na stopu sa pašerákom dostali colníci pri bežnej cestnej kontrole, kedy našli v aute päť papagájov kakadu. Colníci začali konať, po domových prehliadkach zabavili celkovo 32 chránených exotických vtákov v hodnote desiatok miliónov korún.

Medzi nimi boli aj tri veľmi vzácne papagáje (ara kobaltový), ktoré voľne žijú už len na dvoch miestach v severovýchodnej Brazílii a na svete je ich len 750 kusov! Radia sa k najohrozenejším druhom na svete, cena jedného sa môže vyšplhať až na štyri milióny korún.

Podľa zástupcu českých colníkov v Brne Mojmíra Muchu pašeráci medzi sebou komunikovali po internete "konšpiračnými spôsobom". Používali rovnaké odborné publikácie, napríklad atlas papagájov a pri zadaní požiadavky na dovoz nejakého zo vzácnych vtákov sa odvolávali na stranu s jeho vyobrazením.

Ku papagájom mali pašeráci falošné doklady o pôvode, ktoré pochádzali z iných mŕtvych vtákov.

Piatich chovateľov už obvinili z trestného činu neoprávneného nakladania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi. Môžu sa dostať do väzenia až na osem rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu