Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jedovaný plyn zabil v knižnici dvoch ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

KYJEV - Jedovatý plyn, ktorý sa v budove verejnej knižnice v ukrajinskom Kyjeve uvoľnil z pokazeného hasiaceho systému, zabil dvoch ľudí, informovalo vo štvrtok tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie. Tretí muž, ktorý tam pred tým so spomínanými obeťami nehody vykonával opravy na elektrických zariadeniach, sa taktiež pridusil a momentálne sa nachádza v kritickom stave, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Ako ministerstvo informovalo, "z neznámych príčin zamestnanci knižnice ignorovali varovanie a neopustili budovu" a hasiaci systém, v ktorom pravdepodobne nastala porucha, vypustil do ovzdušia smrteľne jedovatý plyn. Incident sa odohral v Knižnici Ivana Vernadského, ktorá je jednou z najväčších v centre ukrajinského hlavného mesta.

Halónové plyny sa v hasiacich systémoch obyčajne používajú na vytlačenie kyslíka zo vzduchu v dátových centrách, múzeách, knižniciach či iných miestach, kde by hasiace systémy založené na vode zničili archívne zbierky či drahé zariadenie. Tieto plyny vrátane oxidu uhoľnatého a freónu môžu spôsobiť smrť, ak ich človek vdychuje vo veľkom množstve a viac ako minútu.

V roku 2008 v ruskej ponorke, ktorá sa plavila v Japonskom mori, zahynulo 20 námorníkov, keď sa omylom spustil hasiaci systém.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu