Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Grécke úrady vraj plánovali cyperské lietadlo zostreliť

14. augusta 2005 sa pri Aténach zrútilo lietadlo so 121 ľuďmi na palube.
14. augusta 2005 sa pri Aténach zrútilo lietadlo so 121 ľuďmi na palube.

ATÉNY/NIKÓZIA - Grécke úrady mali podľa miestnej tlače v nedeľu v úmysle zostreliľ cyperský Boeing 737, ktorého piloti boli v bezvedomí alebo mŕtvi, a ktorý nikým neriadený začal ohrozovať obývané územie.

Hovorca vlády túto informáciu poprel, pripustil ale, že úrady považovali lietadlo pred jeho zrútením sa pri Aténach za nebezpečenstvo pre obyvateľstvo. "Ešte päť minút a zničili by sme ho," napísal denník Eleftorotypia s odvolaním sa na vysokého vládneho predstaviteľa. Zdroj z okolia gréckeho premiéra tvrdenie odmietol komentovať a upozornil na prehlásenie hovorcu vlády Theodora Rusopulose. Ten povedal, že vláda uplatnila všetky postupy, ktoré v podobných prípadoch uplatňujú medzinárodné dohovory a predpisy. Lietadlo bolo predovšetkým označené za "potvrdeného odpadlíka", pretože bolo bez kontroly a mohlo ohroziť obývané oblasti, vysvetlil hovorca. V takom prípade úrady podľa pozorovateľov možu rozhodnoúť o zostrelení stroja. Hovorca ale uviedol, že vláda "na nič podobného nepomýšľala".

Postihnutý Boeing spoločnosti Helios so 121 osobami na palube najskôr krúžil nad jedným ostrovom juhovýchodne od Atén a potom zamieril k severovýchodu gréckej metropoly, ale 40 kilometrov od nej sa zrútil do neobývanej zóny. V jeho troskách zahynuli všetky osoby na palube. Príčina zrútenia stroja, ktorý hlásil poruchu klimatizácie a potom stratil spojenie s kontrolnou vežou, je stále nejasná. Obaja piloti podľa všetkého stratili z neznámych dôvodov vedomie, zrejme náhlou stratou kyslíku v kabíne. Cyperský prezident Tasos Papadopulos dnes prisľúbil, že jeho vláda urobí maximum pre úplné objasnenie tragédie.

Matka druhého pilota, Cyperčana Pambosa Karalambusa, novinárom povedala, že syn si pred ňou niekoľkokrát sťažoval na technické problémy s lietadlom. "Povedal mi, že lietadlo má problémy. Prosila som ho, aby neletel. (Leteckej) spoločnosti povedal, že v lietadle je veľká zima, a bolo mu vraj povedané, že problém bude vyriešený." Nemecký denník Bild dnes upresnil, že kapitánom zrúteného stroja bol 58-ročný bývalý východonemecký pilot Hans- Jürgen Merten. Predtým lietal so sovietskymi tupolevmi spoločnosti Interflug a neskôr pracoval pre dublinskú firmu Direct Personnel International, ktorá najíma pilotov spoločnostiam. Merten lietal pre Helios posledných šesť mesiacov.

V troskách pilotnej kabíny sa našlo aj telo jednej letušky, uviedol dnes zdroj gréckeho ministerstva obrany. To podporuje tézu, že najmenej jeden člen posádky sa pokúšal pred pádom zvládnuť lietadlo, ako v nedeľu usúdili piloti vyslaných stíhačiek pri pozorovaní lietadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu