Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Židovskí aktivisti chcú prelomiť blokádu Gazy

Na lodi je asi desiatka židovských aktivistov
Na lodi je asi desiatka židovských aktivistov (Zdroj: SITA)

CYPRUS - Loď s židovskými mierovými aktivistami a humanitárnym nákladom na palube odplávala dnes zo severocyperského prístavu Famagusta smerom do palestínskeho pásma Gazy, kde chce hoci len symbolicky prelomiť tamojšiu izraelskú blokádu. Oznámila to agentúra AP.

Richard Kuper z britského zoskupenia Židia pre spravodlivosť pre Palestínu povedal, že jedným z cieľov akcie je ukázať, že nie všetci Židia podporujú izraelskú politiku voči Palestínčanom. Dodal, že ak sa izraelské úrady pokúsia loď zastaviť, nebude im klásť žiadny odpor.

Akcia sa koná skoro štyri mesiace po tom, čo izraelskí vojaci pri prepadnutí flotily smerujúcej do Gazy 31. mája zabili deväť tureckých prepalestinských aktivistov. Od tej doby Izrael blokádu Gazy zmiernil. Zaviedol ju pred tromi rokmi po tom, čo sa tam ako víťaz volieb ujalo vlády radikálne hnutie Hamas. Izrael opatrenia obhajuje nutnosťou brániť vyzbrojovanie radikálov, kritici však zdôrazňujú, že uzatvorenie Gazy predovšetkým ničí tamojšie hospodárstvo.

Na palube zhruba desaťmetrového katamaránu Irene je asi desiatka židovských aktivistov z Izraela, Nemecka, USA a Británie. "Ako človek, ktorý prežil šoa (holokaust), pokladám za posvätnú úlohu protestovať proti perzekúciám, útlaku a väzneniu toľkých ľudí, medzi ktorými je v Gaze aj cez 800 tisíc detí," povedal podľa agentúry AFP jeden z cestujúcich, Reuven Moshkovitz (82).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu