Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič pozval na návštevu nového maďarského prezidenta

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič pozval novozvoleného maďarského prezidenta Pála Schmitta na oficiálnu návštevu Slovenska. Informovala o tom dnes prezidentská kancelária.

Kandidát maďarského vládneho Zväzu mladých demokratov (Fidesz) Schmitt nahradí vo funkcii hlavy štátu dosluhujúceho Lászlóa Sólyoma, ktorému vlani vláda premiéra Roberta Fica odoprela vstup na územie Slovenska.

"Je v záujme pokojného života našich občanov, aby sme viedli plnohodnotný susedský dialóg, založený na vzájomnej úcte a podpore všetkého pozitívneho, čo tvorí naše dvojstranné vzťahy a formuje regionálnu spoluprácu," napísal Gašparovič v liste adresovanom novému maďarskému prezidentovi. Schmittovi, ktorý do úradu nastúpi v auguste, zároveň zablahoželal k zvoleniu do funkcie.

Prezidenta v Maďarsku volí parlament. V hlasovaní poslancov koncom júna podľa očakvánia zvíťazil Schmitt. Fidesz, ktorý s prevahou vyhral aprílové voľby, má totiž v parlamente ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

Schmitt (68) je dvojnásobným olympijským majstrom v šerme z Mexika a Mníchova. Neskôr pracoval v olympijskom hnutí, po páde komunistického režimu vstúpil do politiky a pôsobil ako diplomat a tiež ako maďarský poslanec v Európskom parlamente. Zastáva aj post predsedu maďarského olympijského výboru.

Chystaná súkromná návšteva dosluhujúceho prezidenta Sólyoma na Slovensku vyvolala vlani diplomatickú roztržku medzi oboma krajinami. Maďarský prezident chcel navštíviť Slovensko 21. augusta, teda v deň 41. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Slovenské úrady mu nótou odopreli vstup na Slovensko, politické špičky ho v tento deň považovali za "nevítaného hosťa". Sólyom postup Slovenska kritizoval a návštevu zrušil. Na obsadení Slovenska sa v roku 1968 podieľala aj maďarská armáda, za čo sa však Budapešť ospravedlnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu