Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dvaja zarytí britskí ateisti chcú dať zatknúť pápeža

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Dvaja skalní britskí ateisti chcú dať zatknúť pápeža Benedikta XVI. pri jeho tohtoročnej návšteve Veľkej Británie kvôli „zločinom proti ľudskosti“, ktorých sa podľa nich dopustil.

Ide o údajný podiel terajšieho pápeža na krytí pedofilných kňazov v čase, keď bol predsedom vatikánskej Kongregácie pre náuku viery.

Ako oznámila agentúra AFP, britský vedec Richard Dawkins a britsko-americký spisovateľ Christopher Hitchens sa chcú v tejto veci obrátiť nielen na britskú justíciu, ale aj na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Pápež má do Británie prísť v septembri. Bude to vôbec prvá oficiálna návšteva hlavy katolíckej cirkvi v tejto krajine.

Agentúra AFP citovala znalca medzinárodného práva z Oxfordskej univerzity Dapa Akendeho, ktorý povedal, že pokus oboch aktivistov nemá šancu uspieť, pretože pápež má ako šéf štátu imunitu.

V roku 1998 bol v Británii na základe španielskeho zatykača zadržaný vtedy už bývalý čílsky prezident Augusto Pinochet. Vlani v decembri zrušila bývalá izraelská ministerka zahraničia Cipi Livniová na poslednú chvíľu cestu do Británie, pretože tam na ňu vydali zatykač z iniciatívy propalestinských organizácií. Británia potom sľúbila, že bude myslieť na zmenu zákonov, ktoré umožňujú uplatňovať podobné zatykače.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu