Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Roztržka v parlamente: Opozícia zablokovala rokovaciu sieň

Ukrajinský parlament
Ukrajinský parlament

KYJEV - Ukrajinský parlament, ktorý je známy častými roztržkami, v piatok opäť nemohol zasadať, keďže opoziční poslanci svojim kolegom znemožnili vstup do rokovacej siene.

Opoziční zákonodarcovia zatarasili dvere stoličkami, čím dosiahli zrušenie piatkovej schôdze. Odporcovia súčasnej vlády chceli týmto spôsobom protestovať proti nedávnemu zdvojnásobeniu cien plynu pre domácnosti a zvýšeniu dôchodkového veku pre ženy z 55 na 60 rokov. Kyjev musel pristúpiť na tieto nepopulárne opatrenia, aby získal od Medzinárodného menového fondu potrebnú pôžičku vo výške 15 miliónov dolárov. Ďalšia schôdza parlamentu je naplánovaná na utorok.

Piatkový incident v ukrajinskej Najvyššej rade je už druhým za posledný týždeň. V utorok sa opoziční poslanci snažili obsadiť rečnícky pult, protivníci z provládneho tábora ich však násilím zahnali naspäť do lavíc. Bitka bola súčasťou prvej parlamentnej schôdze po letnej prestávke. Medzi rebelujúcimi poslancami sú aj členovia bloku bývalej premiérky Julije Tymošenkovej, ktorá sa doteraz nezmierila s prehrou v minuloročných prezidentských voľbách. Podľa lídra Tymošenkovej frakcie Ivana Kyrylenka budú členovia pokračovať v protestoch, a to aj prostredníctvom blokády parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu